Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.11.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti A

Zašto u Srbiji građani stežu kaiš (4): Džabe i vozna karta

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, premijer Srbije Ivica Dačić prima platu od 172.000 dinara, a prvi potpredsednik Vlade i ministra odbrane Aleksandar Vučić mesečno zaradi 108.912 dinara. Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, po zvaničnim podacima i najbolje prolazi, jer prima 92.700 dinara kao redovan profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i čak 350.000 po okončanju pojedinih faza projekta na Kliničkom centru Kragujevac.

Zemaljski raj: Evropski parlament
 

Iako zarađuju na stotine hiljada evra, srpski, ali i evropski poslanici štede svaki dinar, pa i za hranu. Srpskim poslanicima može se desiti da u toku radnog vremena i ne uđu u skupštinsku salu, ali nikako ne preskaču ručak u skupštinskom restoranu. Ovde kompletan ručak, uključujući salatu, sok i desert, košta nekoliko stotina dinara.

Privatne plate

Političari u Srbiji dužni su da prijave Agenciji za borbu protiv korupcije svoja primanja, ali samo ona koja dolaze iz budžeta, ono što privatno zarade zabranjeno je za javnost. Tako je, na primer, moguće da za javnost ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović nema nikakva primanja. Objasnila je da prima platu na univerzitetu Megatrend, ali pošto ne radi za državne pare onda taj podatak nema potrebe da stoji na sajtu Agencije. Prema mišljenju ekonomiste Miroslava Prokopijevića taj deo je zanemarljiv, jer važni političari u Srbiji i ne žive od svoje plate.
- Javna je tajna da oni žive od mita i sredstava koje dobijaju od stranaka - rekao je nedavno Prokopijević.

A pun stomak zaliju espresom, koji košta svega 15 dinara. Slična situacija je i u Evropskom parlamentu. Za ručak u restoranu Evropske komisije treba izdvojiti od pet do osam evra, pa kad bi stanovnici Brisela sa prosečnom platom od 2.800 evra svakog dana hranili gde i njihovi poslanici, na to bi potrošili oko 200 evra.


Sudeći prema podacima koji stižu iz evropskih zemalja, srpski političari na kraju ispadoše skromni. S obzirom na prošlogodišnju finansijsku krizu koja je pogodila Italiju, nije čudo što je bes naroda izazvala informacija da su poslanici italijanskog parlamenta među najplaćenijima u Evopi. Mesečna plata od oko 11.300 evra nikako se nije uklapala u mere štednje koje su ti političari proklamovali narodu.

Osim astronomske plate, poslanici mesečno dobijaju i 3.500 evra za troškove prevoza, a osim toga imaju pravo na besplatna putovanja vozom, avionom i brodom i oslobođeni su plaćanja putarine.


Iznenađujuć podatak je da je najbolje plaćeni političar na svetu, ako se njegova zarada uporedi sa standardom zemlje, kenijski premijer Raila Odinga, koji zarađuje više od Obame, čak 427.000 dolara godišnje. Da ni kenijski poslanici nisu naivni, pokazuje to što su nedavno tražili da njihova plata iznosi 130 prosečnih plata u ovoj zemlji.


U imućnim evropskim državama najbolje prolazi francuski predsednik sa oko 302.000 dolara godišnje, sledi nemačka kancelarka Angela Merkel sa 283.000 dolara, a tu je i italijanski premijer koji se doduše odrekao primanja šefa vlade, ali je zadržao senatorsku plaru od 260.000 dolara. Neprevaziđen po primanjima je singapurski premijer, koji je 2010. godine oborio rekord i inkasirao 2,2 miliona dolara.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online