Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 05.12.2013.
00:16
Z. Gligorijević - Vesti A

Mogu li se pomiriti partizani i četnici (4): Zločinci su lokalne kabadahije

Jagodinci ne smatraju da će serija "Ravna gora" izazvati nove sukobe između pristalica otadžbinskog pokreta Draže Mihailovića i partizana jer su Srbi po tom pitanju odavno duboko podeljeni i neće menjati svoja mišljenja.

Na partizanskom groblju: Bosiljka Malenović
 

- Mislim da je tema serije bitno promašena jer je trebalo da se govori ne samo o situacijama, već i o uzrocima pada kraljevske vlasti i podele među Srbima. Pripadam generaciji kojoj je u školi govoreno da je Komunistička partija bila antifašistička, što nije tačno.

Preki sud

- Bilo je dovoljno da se kaže da je okrivljeni sarađivao sa okupatorom i presudilo bi mu se po kratkom postupku. Zar danas stranke ne sarađuju? Draža je vodio pokret, a Nedić, Aćimović i drugi su imali neki vid stranke - smatra Malenović i pita se da li će ta tema biti obrađena u seriji.

Svako zna da je ona u startu podržavala pakt između Rusije i Nemačke, dok je pokret Draže Mihailovića odmah bio otadžbinski i onaj ko je hteo da brani državu i svoj narod - ocenjuje za "Vesti" političar i prosvetni radnik Dragan Sofronijević iz Jagodine.

S druge strane, smatra on, četnički pokret je bio antifašistički, naročito u Pomoravlju i Šumadiji, a centralna Srbija je tradicionalno rojalistički orijentisana čak i dan-danas.


- Najbitnije je da li će u seriji biti odvojeni lokalni razbojnici od kraljevske vojske. Jedan od najvećih "četničkih" zločina dogodio u Jagodini kada su za noć poklana 22 viđenija građanina. Ali, to nije uradila otadžbinska vojska, već lokalne kabadahije, koje su se naoružavale i prebijale privatne račune. Samo u slučaju kada bi se to rasvetlilo, serija bi imala smisao. Ukoliko se bude sledio Bulajevićev manir da su četnici koljači sa bradama i jedu masne pite, onda će i ova serija imati samo zabavni karakter, kao i ona "Selo gori, a baba se češlja" - dodaje Sofronijević.
 

Miroslav Malenović

Miroslav Malenović, koji je bio član Saveza komunista i član je Saveza Udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata, poštuje vrednosti NOB-a, ali tvrdi da je i među partizanima i među četnicima bilo je osionog ponašanja.


- Serija je prikazala stanje u vojsci, čak i gorim nego što se o njemu znalo do sada. Vidi se da su se Hrvati, Muslimani i Slovenci povukli. Zanimljivo je da major, pri tom, i Srbin, sme da komandantu puka, Slovencu po nacionalnosti, onako priđe i kaže šta misli - objašnjava Malenović za "Vesti".


Draža Mihailović je stao u odbranu srpskog naroda. Ali se rat pretvorio u revoluciju gde je pobedio narod, koji je hteo republiku, a ne kraljevinu. Četnici su se možda plašili komunista i podržavali kralja, koga je Zapad izigrao. Nisam čak ni protiv Dražine rehabilitacije ako sud dokaže da on nije kriv. Činjenica je da je posle rata stradao veliki broj ljudi. Mislim da je bilo nedopustivo da partizanska vlast osuđuje bez pravih dokaza na osnovu nečije tvrdnje da je čovek sarađivao s okupatorom.
 

Pamtim samo Nemce

- Nijedna serija ne može da promeni zločine. Znam da sam u zarobljeništvu radila u fabrici oružja, u kojoj smo redovno dobijali hranu. Radno vreme je bilo osmočasovno, a po potrebi smo radili prekovremeno. Imam samo jednu lošu uspomenu. Dok je jedan čuvar uvek bio korektan, drugi nam se povremeno svetio kada bi dobio loše vesti sa Istočnog fronta na kome su mu bili sinovi. On me je jednom udario kundakom u glavu, pa sam desetak dana bila u bolnici - seća se Bosiljka za "Vesti".

Malenovićeva majka Bosiljka, devojačko Ribić, i pokojni otac Momir, upoznali su dok su radili u logoru u Altenburgu u Nemačkoj. Osamdesetdevetogodišnja Bosiljka, rodom iz sela Polujski Varoš u opštini Slunj u Hrvatskoj, u logor je dospela juna 1943. godine kada se Vrhovni štab probio, a pozadina nastradala. Nemce pamti kao veoma korektne i hrabre ratnike. O četnicima ima loše mišljenje, ali na osnovu priča, jer ih u njenom kraju nije bilo. Nemilosrdne ustaše, kako kaže, samo su u njenom selu zaklali 600 ljudi.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 00:35
Opet ponavljam: U programu komunista nije bilo reci o odbrani i spasa Srbije nego o borbi za internacionalnu stvar i SSSR. 30tih godina su aktivno radili na diskreditaciji Srbije i njenog velikosrpskog hegemonizma olicenog u klerofasistickom sistemu koji ugnjetava sve narode u Jugoslaviji ( indentican model ponasanja i delovanja imaju i sadanji skojeci ). Iskoristili su slom sopstvene zemlje i upad Nemackih saveznika ( Ribentrop - Molosov ) da bi zapoceli pljacku i neprijateljsko delovanje prvo protiv Srpskog zivlja pa potom i Nemaca sporadicno opet na stetu Srpskog naroda. U njihovim redovima su mahom u pocetku bili vrlo cudni i sumnjivi tipovi raznih narodnosti - okupatori bez milosti
Četvrtak 05.12.2013. 10:37
nikad sa crvenom kugom
Petak 06.12.2013. 13:06
Uzroci pada kraljevske vlasti je bijeg kralja i vlade iz zemlje i ostavljanje naroda na milost i nemilost okupatoru i tu nema priče.Da je taj kralj i ta vlada imalo osim na svoje guzice mislila i na narod, pitanje je da li bi se stvari odvijali drugačije.Isto tako danas ove koji vladaju ne pogađa"teret izmišljene krize" već isisavaju krv narodu i da dođe do čega ostavili bi ga i zbrisali kao i kralj nekad.Dokaz za ovo je da su rasturili vojsku i neka objasne kako Švicarskoj koja nikad nije ratovala trebaju tolika izdvajanja za vojsku, a Srbiji čak ni vojska ne treba ???Što se tiče partizana i četnika da imamo soli u glavi ostavili bih prošlosti i okrenuli se budućnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online