13. 12. 2013. 12:01h | J. L. Petković - Vesti | foto: Fonet
veličina teksta:+-

Rampa za Srbe u kosovskoj policiji

Komentara 6

Većina rukovodećih kadrova MUP-a Srbije koji su radili na Kosovu nije prošao proveru Obaveštajne agencija Kosova (OAK). To je saopšteno nakon sednice Komisije za nadzor rada OAK parlamenta u Prištini, odnosno nakon izveštaja generalnog direktora Baškima Smakaja.

Nema napredovanja u službi: Srbi u kosovskoj policiji

Kako je saopšteno OAK je proverio samo rukovodeće kadrove MUP-a Srbije koji je trebalo da pređu na rad u kosovsku policiju, a proveru nižerangiranih pripadnika policije, navodno, obaviće sama policija.


Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin ocenio je da "Priština želi da izazove paniku među srpskim policajcima".


- Izgubili su glavu kada je više od 300 srpskih policajaca podnelo prijavu, rekli su da nisu to očekivali - rekao je ministar i dodao da Priština zna da su to policajci na koje ne može da ima uticaj - kazao je za RTS.


Ovaj postupak OAK nije neočekivan, a ovim događajem je potvrđeno pisanje "Vesti" od pre dve meseca, da je Srbima koji rade u kosovskoj policiji, kao i onima koji bi trebalo da se iz srpskog MUP-a integrišu u kosovsku policiju, po osnovu sporazuma postignutog u Briselu, ograničeno je "napredovanje" u službi.


Prema saznanjima našeg lista, oni nikada neće biti u prilici da obavljaju poslove visokog ranga i one bolje plaćene, jer od Obaveštajne agencije Kosova nisu dobili pozitivno mišljenje tokom takozvane "bezbednosne provere".


Kako se navodi u jednoj od odluka do koje su "Vesti" došle, srpski policajac je odbijen zato što je primao platu iz budžeta Republike Srbije.

 

Bez pravog odgovora

Podsetimo, Vulin je ranije najavio intervenciju u Evropskoj uniji, ukoliko vlast bude obijala da u KPS primi i Srbe.
- O tome ćemo obavestiti predstavnike EU i tražiti zaštitu za naše ljude. To tako ne može - kazao je tada on.
Međutim, sada nismo imali priliku da ga pitamo za mišljenje jer nam je na molbu za sagovornika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju sugerisano da preuzmemo ministrov komentar sa gostovanja na RTS-u, s obzirom "da su svi oni koji bi mogli da po ovom pitanju budu sagovornici trenutno na terenu".


U odluci koju je potpisao direktor Baškim Smakaj, piše da je "tokom provere podataka iz upitnika za verifikaciju sigurnosti i nakon upoređivanja podataka prikupljenih od struktura Departmana za verifikaciju u OAK, prikrivao podatke, ne davajući tačne podatke u vezi sa finansijskim prihodima (dodatni prihodi u obliku plate od Republike Srbije)".


- Gore navedene okolnosti dovode u sumnju odgovornost, poverenje i sposobnost čuvanja klasifikovanih informacija - piše u odluci OAK.

Srbija Kosovo i Metohija Kosmet Kosovo MUP Srbije Policija Kosovska policija OAK Provera Obaveštajna agencija Kosova Aleksandar Vulin Baškim Smakaj
Povezane vesti:
decoooo
decoooo
Petak, 13. 12. 2013. 12:53h

Preporuka: +64 / -11

+ -
!

Šiptari će u policiju primiti onoliko SRBA koliko oni žele . Ne očekuje valjda neko da će BEOGRAD ODLUČITI KOLIKO ĆE SRBA BITI U ŠIPTARSKOJ POLICIJI ? To što Vulin ili bilo koji IZDAJNIK IZ BEOGRADA SERE NEMA BLAGE VEZE NA KOSOVU . BEOGRAD JE SRBE IZBORIMA PREDAO SRBE U AMANET ŠIPTARIMA . KO NIJE SADA ĆE UBRZO SVE SAZNATI .

tanasko
tanasko
Petak, 13. 12. 2013. 13:23h

Preporuka: +38 / -10

+ -
!

dokaz da je srbin najjeftinija roba na tržištu...


Dragan Draganic
Petak, 13. 12. 2013. 13:31h

Preporuka: +25 / -9

+ -
!

Pa nece siptari Taqijeve srbe u svojim redovima.

karudijan
karudijan
Petak, 13. 12. 2013. 13:34h

Preporuka: +27 / -8

+ -
!

Slobodan Cikaric,predsednik Drustva Srbije za borbu protiv raka....U Srbiji se 2014 ocekuje eksplozija oboljenja od svih vrsta raka,kao posledica NATO bombardovanja.....


Andrija Biuklic
Ponedeljak, 16. 12. 2013. 14:10h

Preporuka: +2 / -1

+ -
!

@karudijan : Boozzzeeee sto ti mlatis pa ovdje se prica o policiji


Andrija Biuklic
Ponedeljak, 16. 12. 2013. 14:14h

Preporuka: +1 / -1

+ -
!

k...c palac policajac i sta sad