Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.03.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Poslednji čin kosovske drame (1): Srbima otimaju i jezik

Zajednica - druga po važnosti srpska reč kosovskog leksikona izbledela je brže nego što se očekivalo. Njeno značenje presušilo je kao veštačko Gračaničko jezero, pa narod ostao i bez vode i bez obećane slobode. A Zajednica srpskih opština je dobila izbore. Ona je kosovskim Srbima južno od Ibra dala nadu da se Srbija vraća, statusno neoznačena, i vešto prolazi kroz vrata kosovske nezavisnosti.

(Ne)sigurnim korakom u bolju budućnost: Srpska svakodnevica na Kosmetu
 

Danas je sve drugačije. Oni koji rade u institucijama koje finansira Srbija strepe za posao, pitaju se da li će i kako opstati prosveta i zdravstvo, a neki razmišljaju i gde bi mogli da potraže novi dom. Oni drugi, Srbi koji su osuđeni na institucije Prištine su u još većoj neizvesnosti. Ugrožena im je bezbednost, posla za njih nema, a osim prava na rad uskraćeno im je i pravo na na jezik.
 

Živojin Rakočević

Ćirilice gotovo da i nema, a natpisi na srpskom se jedva mogu videti ili čuti u kosovskim institucijama, gde se često i albanizuje.
- Vrhunac diskriminacije jednog naroda nastupa onog trenutka kada on i ne primećuje da mu je neko pokvario jezik. Vi prihvatate taj promenjen jezik, promenu imena mesta, promenu znakova pored puta, promenu publikacija, promenu duha toga jezika i prihvatate duh nekog novog jezika - uočio je novinar i pesnik Živojin Rakočević. Ali, političari iz Beograda to slabo vide.
 

Metohija najranjivija
Neki ne mogu, a neki možda i ne žele da zaustave posledice hapšenja Olivera Ivanovića koje su se prelile na druge delove Kosova. Najviše u najranjiviju Metohiju.
- Kradu nam drva, otimaju nam stoku, traktore, a odnedavno, naročito posle hapšenja Ivanovića, bezbednost nam je sto odsto ugrožena. Ma, čak su i Albanci dobri, kolika je propaganda na njihovim televizijama - ispričao je 60-godišnji Milorad Barjaktarević, meštanin Đurakovca u opštini Istok na Kosovu.
- To je strašno koliko se i kako podstiče netrpeljivost. S jedne strane pregovaraju i razgovaraju sa Srbima, a ovamo protiv nas. A sve to se loše manifestuje na mlade ljude. Na to niko ne misli. I ko da se od naše dece vrati u ovakve uslove - pita Barjaktarević.

Izborno mučilište, koje praktično traje od septembra prošle godine, dovelo je do, za beogradske političare, "idealne" situacije. Srbi koji su ostali da žive na Kosovu, uglavnom od njih više ništa ne očekuju. Možda ne umeju da shvate komplikovanu prestoničku politiku, ali znaju šta žele da vide - dela. Dosta im je priče.


Uzalud savetnik predsednika Srbije Marko Đurić poručuje da će Beograd učiniti sve da se Zajednica što pre formira. Sada je već mart, niko ništa ne čini, Beograd i Priština razmišljaju samo o parlamentarnim izborima.


- Činjenica je da će izborni procesi u Srbiji i na Kosovu uticati na primene sporazuma iz Brisela. Nekako se o Zajednici srpskih opština ne govori onim žarom i onim tonom kao što su to pojedinci činili tokom predizborne kampanje. Samim tim postavlja se pitanje kako će ta insitucija i njen Statut izgledati? Kakve dodatne nadležnosti će, a da ih opštine sa srpskom većinom na Kosovu nemaju, sama ZSO imati? Očekujem da se formira institucija koja će pre svega pomiriti Srbe na Kosovu jer su oni nakon poslednjih izbora u velikoj meri posvađani.

- Takođe, i da se na transparentan način novac koji dolazi iz Beograda koristi ravnomerno i konkretno, i ide onima koji je najpotrebniji, a ne kao dosad gde su milioni trošeni a rezultati nevidljivi. A da li će ta opstati ZSO zavisi od samih nadležnosti i od onih koji će je činiti. Kao Srbin sa Kosova, želim da verujem da će opstati i raditi u interesu građana - kaže Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak vlade u Prištini.
 

Hodanje po trnju: Goran Rakić

Njegov optimizam, međutim, nema velikog osnova. Statistika pokazuje da su Srbi južno od Ibra apsolutno diskriminisani kada je reč o zapošljavanju. Kosovske institucije i javna preduzeća ne poštuju ni propisani minimum koji je upravo usvojen u cilju podsticaja zapošljavanja Srba u njima.


Nedavno je vicepremijer Aleksandar Vučić u Leposaviću, prevashodno u svojstvu lidera Srpske napredne stranke, pozivao Srbe da izađu na parlamentarne izbore koje je Beograd raspisao. Sa čitavog Kosova sakupilo ih se jedva 2000. Toliko o entuzijazmu, još više o poverenju.


- I kada sam bio dočekivan zvižducima nisam se sklanjao niti bežao, već sam išao na sva mesta na KiM, jer sam znao da činim najbolje za naš narod u Pokrajini. I nije mi teško da čujem psovke i teške reči, jer ću i dalje raditi da naš narod bude na KiM, da ne bude siromašniji i da nikada niko neće moći da kaže da KiM nije deo Srbije - poručio je narodu budući premijer Srbije. Koliko su ga slušali i koliko mu veruju svedoči i to da će miting, praćen mantričnom pesmom "Pobeda, pobeda, pobeda", biti zapamćen kao skup koji se najbrže razišao.

Rezultati nevidljivi: Dalibor Jevtić
 

Poslednji kandidat Beograda za gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, izabran je pre nedelju dana. Građani od njega očekuju pre svega vodu i slobodu. Prvo će možda i uspeti da im obezbedi, ako bude dovoljno novca za gradski vodovod. Što se slobode tiče, biće teško. Na njegov prvi zahtev za oslobađanje protivkandidata lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, Pravda" Olivera Ivanovića, niko od međunarodnih zvaničnika nije se ni osvrnuo. Džaba mu pismo upućeno OEBS-u, Euleksu i Kforu, kao i specijalnom predstavniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru.

Džaba i garancije Vlade Srbije. Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Mitrovici uvažio je zahtev kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i odredio produženje pritvora za dva meseca. Građani Mitrovice pročitali su između redova - ako pritvaramo čoveka koji je bio most između dve zajednice, šta da očekuju oni koji to nisu. Ne zna se da li je Vlada Srbije razumela poruku međunarodnih institucija koje vedre i blače Kosovom - vaše garancije ne vrede, jer vi ovde nemate šta da tražite?!


Čini se i da Vučićeve reči da se "borimo jednako za Ivanovića i ostale Srbe", kao i njegova najava da će u novoj rundi pregovora Beograd insistirati na puštanju uhapšenih Srba da se brane sa slobode, nemaju prave težine. Kao ni Vučićevo čuđenje:


- Nekima se menja biće krivičnog dela za koja moraju tobože da odgovaraju, nekima se menja optužni akti u potpunosti, nekima se ne menja ništa, tako da nije jasno zašto je određen toliki pritvor, jer nisu u svim slučajevima u pitanju najteža krivična dela. Očigledno je da se radi o nekim čudnim političkim stvarima - rekao je Vučić.

Sutra - Poslednji čin kosovske drame (2): Pametan živi gde je bolje, budala gde je rođen

POVEZANE VESTI

Sreda 12.03.2014. 00:16
ДВЕРИ ЗА ЖИВОТ СРБИЈЕ! http://www.youtube.com/watch?v=wv6BZovi4Cc http://www.youtube.com/watch?v=8WNOkd0ZQsg#t=495 http://www.snaganaroda.rs/ .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online