Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 21.03.2014.
12:03
J. Arsenović - Vesti A

Srbija i Krim: Beograd kupuje vreme

Treba li Srbija da se odredi prema događajima na Krimu koji se odvijaju tako velikom brzinom da će, sudeći prema jučerašnjoj najavi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, crnomorsko poluostrvo s većinskim ruskim stanovništvom već sledeće nedelje postati i formalno sastavni deo Rusije?

Krim (ni)je kao KiM: Podrška Rusima na skupu u Beogradu
 


Zvanična politika Srbije prema najvećoj bezbednosnoj krizi u poshladnoratovskoj Evropi jeste - ćutanje. Vlasti u Beogradu su zauzele stav, kako to primećuju francuski mediji, da nemaju stav.

- Mislim da je ta odvratna situacija najracionalnija koliko god to odsustvo stava može delovati neprincipijelno i kukavički.


Sa stanovišta naših interesa to neodređivanje prema dešavanjima na Krimu je, nažalost, najbolja moguća opcija. U svakom slučaju, ne bih bio u poziciji naših vlasti - komentariše Zoran Ćirjaković, predavač na beogradskom Fakultetu za medije i komunikacije.

Belorusiji sankcije po diktatu

O tome da će Srbija morati da upodobljava svoju spoljnu politiku sa politikom EU nedavno je govorila i Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije sa EU. I pre nego što joj je potvrđen status kandidata za članstvo u EU juna 2012. Srbija se pridružila Briselu u izricanju sankcija Belorusiji, Siriji i Iranu. Belorusija je evropska zemlja koja nije priznala Kosovo i tim je ovaj poslušnički stav Beograda bio za deo domaće javnosti neprijatno iznenađenje.

Šest evropskih zemalja koje nisu članice EU, među kojima su i Crna Gora i Albanija, već su krenule stopama politike sankcionisanja koje je utro Brisel. Iako je u prvi mah agencija prenela da su sledeći EU pomenute zemlje zavele sankcije Rusiji, odnosno pojedinim njenim funkcionerima, ubrzo je usledila ispravka da se radi o sankcijama prema svrgnutom ukrajinskom predsedniku Janukoviču i pojedinim pripadnicima njegovog režima. Dakle, Crnogorci su za sada ostali verni vekovnoj naklonosti Rusima i filozofiji "nas i Rusa 200 miliona".


Srbija se nije pridružila ni ovoj grupi zemalja koje slede spoljnopolitički kurs EU kada se radi o pripajanju Krima Rusiji, a koje Zapad ocenjuje kao agresiju na teritoriju nezavisne i suverene države Ukrajine.


Pitanje je koliko će politiku nepriznavanja jednostrane secesije Kosova, u čemu uživa podršku Rusije kao stalne članice SB UN, Beograd moći paralelno da sprovodi sa politikom bezrezervnog puta ka članstvu u EU?


- U ovom trenutku Srbija je bezbedna s obzirom na to da još uvek nema vladu u punom kapacitetu jer se očekuje izbor nove vlade posle izbora. U tom kontekstu se ne očekuje izjašnjavanje Beograda. U zavisnosti od daljeg zaoštravanja odnosa EU i SAD s jedne i Rusije s druge strane, zavisiće i mogući pritisak na Srbiju da se javno izjasni o krizi u Ukrajini - komentariše za "Vesti" predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Pritisak na Mrkića

BiH nije odgovorila na zahtev EU da se pridruži uvođenju sankcija, jer o tome nije postignuta saglasnost u tročlanom Predsedništvu te zemlje. Da je Briselu važno da što više ima zemalja koje slede politiku osude Rusije vidi se i po tome što su ovdašnji ambasadori dobili zadatak da u tome ubeđuju domaće vlasti. Tako je u sredu šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport srpskom šefu diplomatije Ivanu Mrkiću preneo poruku visoke predstavnice Ketrin Ešton. Mrkić je istog dana o Ukrajini razgovarao i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.


U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije juče su najavili da će se nova Vlada Srbije izjasniti o situaciji u Ukrajini i na Krimu i da "tehnička vlada ne komentariše aktuelna politička dešavanja u svetu".


Ovim "tehničkim razlogom" Srbija je dobila ne vremenu, ali pre ili kasnije balansiranje između sopstvenog interesa, zacrtanog evropskog puta i prijateljskog odnosa sa Rusijom postaće pravo spoljnopolitičko umeće, na granici neizvodljivog.


Za Zorana Ćirjakovića pritisak kome će biti izložena Srbija jeste da što pre prizna Kosovo.


- To bi rešilo veliki problem Zapadu, jer bi to praktično ukinulo presedan, na koji se sada poziva Rusija, a da li će to naše vlasti učiniti, to je u domenu spekulacija i nije u skorašnje vreme - dodaje Ćirjaković.

POVEZANE VESTI

Petak 21.03.2014. 12:21
Srbija Draga nikad protiv Russije lose ne odgovara-setite se nato-bombi koje poubijase mnogo nase brace-zarad para i dosta dugovanja teraju nas na zrtvu koja nam ne odgovara-nek svakoga kletva stigne ko u ovom slucaju Russiji ne u pomoc hitne-Svi Srbi ko jedan staju da nam se druge teroriste ne rugaju-svi zajedno sa nasom Russkom Bracom da odbranimo Svetu nasu Pravoslavnu Rasu +Srbijo probudi se nije kasno, okrenite ledja Russiji propasmo+
Petak 21.03.2014. 12:21
sluge su uvele sankcije Belorusiji... samo zato što je tako naredio brisel... sad - pošto je sujeta picoustog zadovoljena, i pošto je dobio apsolutnu vlast - sad će i gazde da traže da im se "usluga" vrati.. Rusija će biti "odličan" trenutak da se picousti pokaže u punom svetlu.. Južni tok se svakako dobrano opstruiše... Jedino me živo interesuje kako će sline iz srbije da prihvate tu priču...
Petak 21.03.2014. 14:44
Rekoh ja lepo pre 10-tak dana... Podrzimo li Rusiju znaci da podrzavamo i ono sto se desilo sa Kosovom... Ako podrzimo zapadnjacke zlotvore,znaci da su nas zasipali bombama sa dobrim razlogom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online