Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 17.05.2014.
08:08 >> 23:29h
Beta A

Poplave u Srbiji: Evakuisano 16.300 osoba

Prema poslednjim izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji je do sada zbog poplava evakuisano oko 16.300 osoba, a situacija na području grada Šapca je za sada stabilna.

Nasipi kod Šapca izdržali su noć
 

Odbrambeni nasipi na Savi, celom dužinom odolevaju. Iz Obrenovca je do sada evakuisano oko 3.000 ljude i akcija spasavanja se nastavlja.

Lokacije po Srbiji za prikupljanje pomoći

Posle poziva premijera Srbije Aleksandra Vučića da se krene u odbranu Šapca od poplave, veliki broj volontera krenuo je, ili organizovano ili u sopstvenoj režiji, ka najvećem mačvanskom gradu.  Procena je da Šabac brani više od 10.000 dobrovoljaca i preko noći nasipi su izdržali.

22:55 -  SREMSKA MITROVICA - Štab za odbranu od poplava opštine Sremska Mitrovica apelovao je večeras da im se javi 200 volontera, koji će biti u pripravnosti u slučaju probijanja nasipa.
22:29 - DAČIĆ - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je njegovo Ministarstvo formiralo krizni štab radi prikupljanja humanitarne pomoći za osobe ugrožene od poplava koje su pogodile državu
22:20 - EPS - Struju u Srbiji nemaju samo domaćinstva koja su pogođena poplavama i ona koja se napajaju sa trafostanica koje su pod vodom, objavila je večeras Elektroprivreda Srbije (EPS). Električna energija isključena je u Obrenovcu, Bariču i svim ostalim mestima u kojima je sada najteže zbog poplava, navodi se u saopštenju.
21:55 - ANTIĆ - Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je večeras da je termoelektrana "Kostolac" u opasnosti zbog izlivanja reke Mlave, koja je probila branu na nekoliko kilometara od termoelektrane i napreduje u njenom pravcu.
21:38 - TELEFON - Informacije o osobama evakuisanim iz Obrenovca, koje se nalaze u kasarni ''Major Milan Tepić'' u Jakovu mogu se dobiti na telefon 066/8712-480.
21:27 - ŽELEZNICE - Preduzeće "Železnice Srbije" osposobilo je za saobraćaj veći broj deonica na svojoj teritoriji, koje su bile neprohodne zbog poplava širom zemlje.
21:24 - KOSTOLAC - Elektroprivreda Srbije (EPS) pozvala je večeras radnike površinskog kopa Drmno i termoelektrane Kostolac B, kao i meštane Kostolca, Požarevca i okolnih mesta da što pre dođu na nasipe na putu za Rukumiju u Bradarcu, u Maljurevcu kod škole i na mostu u Starom Kostolcu, jer se pogoršala odbrana od
20:53 - MALI - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas popodne da je u Beogradu u toku gradnja bedema na nekoliko lokacija na Savi koje su označene kao kritične i da će grad biti spreman za poplavni talas koji se očekuje.
20:14 - ŠABAC - Nasip koji je tokom prošle noći izgrađen na Savi kod Šapca tokom popodneva počeo je da propušta vodu na dve lokacije, ali curenje je u najvećem delu zaustavljeno ojačavanjem nasipa.
 
20:12 - MAKIŠ - Gradskom štabu za vanredne situacije Beograda hitno su potrebni volonteri za punjenje džakova u Makišu 1 radi zaštite od poplava. Štab je saopštio da je prevoz do Makiša organizovan za sve volontere u 21 sat ispred Beogradskog sajma.
19:58 - LAZAREVAC- Snabdevanje strujom u Lazarevcu ponovo je uspostavljeno danas oko 18 sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije. U saopštenju se navodi da u Srbiji još 61 hiljada kupaca nema struju. Ranije danas EPS je saopštio da u 14 sati struju u Srbiji nije imalo 82 hiljade korisnika.
19:45 - SREMSKA MITROVICA - Štab Vlade Vojvodine za vanredne situacije naložio je danas evakuaciju pacijenata iz bolnica u Sremskoj Mitrovici, i evakuacija je započeta oko 18.30.
19:43 - HRVATSKA - Vlada Hrvatske donela je danas odluku o upućivanju pripadnika vatrogasnih jednica i jedinica civilne zaštite u misiju pružanja hitne pomoći poplavama pogođenim područjima Srbije.
19:28 - GSP - Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd obezbedilo je oko 70 autobusa za pomoć u evakuaciji osoba ugroženih od poplava, rečeno je danas agenciji Beta u tom preduzeću.
19:21 - MUP - Helikopterska jedinica MUP-a Srbije danas je evakuisala 1.548 ljudi, saopštio je MUP. "Među njima je najvise bilo zena, dece i najstarijih građana", navodi se u saopštenju. Evakuacija je obavljena sa četiri helikoptera.
18:59 - BEOGRAD - Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda Ivan Sočo apelovao je danas na sve građane koji se evakuišu iz poplavljenih područja da prilikom napuštanja domova odvežu domaće životinje i stoku i puste ih iz ograđenih delova.
18:28 - ITALIJA - Italija će obezbediti četiri čamca za spasavanje osoba ugroženih poplavama u Srbiji i 200.000 evra za kupovinu humanitarne pomoći, saopšteno je danas iz italijanske ambasade u Beogradu.
18:20 - VARVARIN - Mladić M. D. (27) iz Obreža kod Varvarina vodi se od 16 sati kao nestao, saznaje agencija Beta. On je, prema saznanjima Bete, traktorom neoprezno ušao u vodu i potom ga je odnela bujica.
18:06 - BARIČ - Mesto Barič kod Beograda uspešno je evakuisano i situacija na terenu je stabilna, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
17:59 - KOLUBARA- Rudarskom basenu "Kolubara" neophodna je pomoć od oko 150.000 litara pijaće vode dnevno, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).
17:55 - JAPAN - Vlada Japana uputila je Srbiji pomoć od 100.000 dolara, koja će odmah biti upotrijebljena za nabavku šatora za evakuisane iz poplavljenih područja, saopštila je Ambasada Japana u Beogradu.
17:42- KRUPANJ- Put od Loznice prema Krupnju, preko Zavlake, od popodneva je prohodan nakon četvorodnevne blokade, pa je počela da stiže pomoć ugroženom stanovništvu tog grada u zapadnoj Srbiji. Stigla su tri kamiona paketa hrane, vode i odeće, a pomoć su organizovano u Krupanj dopremili građani Loznice. U Krupanj su ranije danas stigle i helikopterske jedinice sa spasiocima, koji su dopremili hranu, lekove i vodu i pružili pomoć najugroženijima.
16:56 - BARIČ - Elektroprivreda Srbije (EPS)  saopštila je da su domaćinstva u Bariču ostala bez struje jer je zbog prodora vode i nadiranja poplavnog talasa radi bezbednosti isključena trafostanica u tom naselju.
16:53 - VRANJE - Građani i privrednici iz Vranja i Bujanovca prikupili su dva šlepera flasirane vode i konzervirane hrane, kao pomoć ugroženima u poplavljenim područjima, i oni su već krenuli ka Beogradu, izjavio je danas sekretar Opštinske
organizacije Crvenog krsta u Vranju Tomislav Stefanović.
15:06 - SAOBRAĆAJ - Saobraćaj na autoputu Čačak-Požega je obustavljen, saopštili su Putevi Srbije. Zbog izlivanja Mlave obustavaljen je saobraćaj i na deonici Požarevac - Veliko Gradište.
15:03 - EVAKUACIJA -U Obrenovcu je i dalje u toku evakuacija stanovnika, a kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Barič mora biti evakuisan do 17 sati zbog opasnosti od poplavnog talasa.
14:48 - KLIZIŠTA - U četiri sela kod Čačka - Vidovi, Bečnju, Gornjoj Gorevnici i Kulinovcima, pojavila su se klizišta usled obilnih kišnih padavina, a za sada nisu ugroženi stambeni objekti, rečeno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.
14:33 - STRUJA - Distributivne ekipe na terenu uspele su da uključe trafostanicu "Lešnica" 110/x kV koja je bila najveći problem u napajanju električnom energijom Loznice, a uključene su i trafostanice u Svilajncu i Paraćinu. U toku su radovi na trafostanicama u Lazarevcu i Šapcu. Struju će dobiti sva domaćinstva, osim onih objekata koju su još pod vodom.
14:31 - PSIHOLOZI - Psiholozi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije apeluju na sve svoje kolege u Srbiji, da se u okviru akcije "Prva psihološka pomoć" volonterski priključe svim timovima za prihvat i pomoć evakuisanom stanovništvu. Molimo psihologe da se obrate najbližim centrima za prihvat evakuisanih lica, radi pružanja neophodne psihološke pomoći, dok se ne steknu uslovi za organizovan stručni rad i psihološku podršku u situaciji krize.
14:02 - PUTEVI - Saobraćaj na pojedinim deonicama državnih puteva prvog i drugog reda u Srbiji je normalizovan, saopštilo je Javno preduzeće "Putevi Srbije". Saobraćaj se nesmetano odvija na deonicama Kraljevo-Preljina, Adrani-Kraljevo, Kraljevo-Mrčajevci, Popovac-Orljevo, Knić-Bare i Smederevska Palanka - Mladenovac, navodi se u saopštenju.
13:57 - ŽELEZNICA - Železnice Srbije su zbog velikih poplava koje su ugrozile prugu i železničku infrastrukturu obustavile saobraćaj na deonici Kruševac-Stalać. Nijedan voz, ni železnička garnitura nisu na toj deonici ostale "zarobljene" vodom.
13:41 - SREMSKA MITROVICA - Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine iz Novog Sada zahvalilo je danas dobrovoljcima koji su došli da pomognu u odbrani Sremske Mitrovice od poplavnog talasa, i saopštilo da pomoć te vrste više nije potrebna.
13:36 - JAGODINA - Velika Morava ne preti Jagodini i jagodinskim selima, a reke Lugomir i Belica u Jagodini su se vratile u svoja korita, rekao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.
13:31 - BARIČ - MUP Srbije otpočeo je evakuaciju Bariča.
13:03 - MINISTARSTVO - Oko 400 osoba iz Obrenovca evakuisano je do sada helikopterima Vojske Srbije na aerodrom Batajnica, u Jakovo i Barič, a prevezena je i medicinska pomoć. Evakuacija vazdušnim putem se nastavlja. Veliki broj vojnih čamaca, motornih vozila, auto-cisterni sa pijaćom vodom i inžinjerijskih mašina neprekidno je na terenu, a vojska je obezbedila i krevete, ćebad i drugu opremu za najugroženije. Pripadnci Specijalne brigade od jutros učestvuju u pružanju pomoći stanovnicima Svilajnca. Potrebni lekovi za šećernu bolest, hipertenziju, glukofaž, spironolakton, cortazem, farin. Doneti na aerodrom Batajnica, ulaz iz pravca Banovaca, kapija broj 5.
12:44 - ATLAS GRUPA - Kompanija "Atlas grupa" uputiće 100.000 litara flaširane vode ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsednik ove grupe Duško Knežević uplatiti ličnu donaciju od 50.000 evra.
12:36 - NOVI SAD - Oko 200 novosadskih dobrovoljaca i dve ekipe Hitne pomoći sa sanitetskim vozilima i kompletnom opremom otišli su u Šabac kako bi pružili pomoć u slučaju potrebe, Za Šabac su poslata i 24 kamiona vreća napunjenih peskom, kao i dodatnih 80.000 vreća za punjenje, piše u saopštenju sa sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Novom Sadu.
12:29 - EVAKUACIJA - Na području opštine Varvarin i Ćicevac u toku je evakuacija oko 100 domaćinstava, koja su ugrožena poplavama, rečeno je novinarima u sektoru za vanredne situacije Policijske uprave Kruševac.
11:58 - VUČIĆ - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ddbrana TENT-a sada najvažnija.
11:37 - EPS - Oko 95.000 kupaca električne energije trenutno nema struju zbog vremenskih neprilika, velike kiše i poplava, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije.
11:27 - LJAJIĆ - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će Republička direkcija za robne rezerve svim opštinama čiji su građani ugroženi katastrofalnim poplavama hitno isporučiti 85 tona osnovnih životnih namirnica.
11:24 - NOVA VAROŠ - Opština Nova Varoš uputila je u Obrenovac tri motorna čamca sa posadama kako bi se pomoglo u evakuaciji ugroženog stanovništva.
10:46 - MARIĆ - Načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije Predrag Marić izjavio je da je počelo izvlačenje beživotnih tela, ali da broj žrtava neće objavljivati dok traje evakuacija ljudi.
10:38 - CRNA GORA - Vojska Crne Gore najavila je da će danas u Srbiju poslati jednu svoju jedinicu koja bi se pridružila naporima u toj zemlji u borbi sa poplavama.
10:10 - BABUŠNICA - Opštinsko veće Babušnice donelo je odluku o izdvajanju milion dinara iz opštinskog budžeta za pomoć ugroženima u elementarnim nepogodama i poplavama, saopšteno je u toj opštini.
10:00 - UB - Meštanima Uba upravo helikopterom dopremljeno 3 tone vode za piće i oko 350 kg hrane. U toku je i evakuacija ljudi.
09:49 - DAČIĆ - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio se svim državama i EU na do sada pruženoj pomoći u borbi protiv nezabelezene prirodne katastrofe, koja je zadesila Srbiju.
09:45 - SVILAJNAC - Sindikat srpske policije (SSP) saopštio je da se i stotinak bivših policijskih službenika sa Kosova i Metohije, odazvao apelu države i krenuo noćas ka Svilajncu i Obrenovcu u cilju pružanja pomoći stanovništvu i državi Srbiji u proglašenoj vanrednoj situaciji.
09:32 - OBRENOVAC - U Obrenovcu je evakuisano više od 3.000 ljudi i još je mnogo ljudi kojima treba pomoć, rekao je načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Predrag Marić. Mediji javljaju da je vodostaj prestao da raste i da su padavine u potpunosti prestale.
08:27 - ŠABAC - Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio je u subotu ujutru, posle naporne noći u kojoj su meštani Šapca i dobrovoljci iz Srbije branili ovaj grad od poplave, da je zadatak obavljen odlično i da je ostvaren uspeh.

Iz Obrenovca je do sada evakuisano više od 3.000 osoba, a akcija spasavanje ljudi i dalje se nastavlja. Evakuisani žitelji tog grada smešteni su u Sportskom centru "Šumice", FMP "Železnik", studentskom domu "Karaburma" i hotelima na području Beograda.

Iz opštine Loznica evakuisano je 48 ljudi i oni su smešteni u sportski centar "Lagator". U opštini Krupanj poplavljeno je oko 500 domaćinstava, a u tu opštinu je nemoguće doći zbog uništenih i oštećenih puteva, navodi se u saopštenju.

Situacija u opštini Koceljeva se stabilizovala, a reka Tamnava se povlači u korito.

Hidrometeropolški zavod saopštio je da će u subotu vreme biti pretežno oblačno i malo toplije, mestimično s kratkotrajnom slabom kišom i najvišom temperaturom do 20 stepeni. Popodne očekuju se pljuskovi s grmljavinom. Duvaće slab vetar,
uglavnom zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura biće od šest do
11, najviša od 15 do 20 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno oblačno i malo toplije, povremeno sa kratkotrajnom slabom kišom. Moguć je i pljusak s grmljavinom. Najniža temperatura biće devet, a najviša 16 stepeni.

Pročitajte još:

* Šabac brani 10.000 dobrovoljaca

* Šabac brani i 150 zatvorenika iz Niša!

POVEZANE VESTI

Subota 17.05.2014. 11:20
Žao mi je Srbije, malo šta sam narod i može da pomogne, nemaština je teška po Vojvodini...
Subota 17.05.2014. 19:26
E moj Picousti jel ovo ono tvoje obecanje "Beograd na Vodi" ? Znaci ti si sve vreme znao da ce HAARP da zavrsi posao? Da se poplavi Srbija I narod baci na muku jad i bedu, da bi Ameri i EU sad slale finansijsku pomoc da ispadnu dobrocinitelji ! A glavni krivci su upravo oni! Svaka ti cast majstore mislim da ni dance u paklu nece biti dovoljno za tebe!! Osiromasenje i unistenje Srbije uspesno obavljeno robovi su spremni na poslusnost!! Samo Bozija je zadnja, drzse Picousti kad ti dodje vreme!
Subota 17.05.2014. 22:33
Prevaru koju smo dobili sa HAARP-om je ta što 2014 na odnosu 2011 srbi troše tri puta više bensedina i svako se oseća kao smožden. Predlažem da ovo zlo UNIŠTIMO.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online