Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 26.09.2014.
05:21
D. Dekić - Vesti A

Potera za Mirinim milijardama

Priča o milijardama koje je Mirjana Marković, udovica pokojnog predsednika Slobodana Miloševića odnela u Moskvu, i spekulacije o velikom bogatstvu porodice danas bi mogle da dobiju epilog, pošto Evropska komisija raspravlja o ukidanju uredbe kojom im je zamrznuta imovina u inostranstvu.

Imovina kao državna tajna: Slobodan Milošević i Mirjana Marković 


Enigma merena u džakovima od četiri do 14 milijardi američkih novčanica periodično je podgrevana. Za Miloševićevog života, u izveštaju Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala i Svetske banke navedeno je da je on tokom vladavine proneverio milijarde. Iste optužbe su posle 2000. stizale iz redova srpske vlasti i domaćih i inostranih medija.


Ruski nedeljnik "Komersant" krajem 2005. objavio je Miloševićev lični plan za obnovu zemlje "Maršal 2", odnosno da preko ruskih biznismena vrati četiri milijarde u Srbiju. Poslednji talas pokrenuo je diplomata Dušan Bataković otkrivši da mu je izvesni ruski ambasador kazao da Miloševićeva udovica živi pod zaštitom vojske, jer je u Rusiju unela četiri milijarde dolara.


Ruski mediji nedavno su naveli da se u komšiluk Mirjane Marković doselio svrgnuti i prebogati ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.


Batakovićeve tvrdnje, Dragan Radević iz udruženja Sloboda naziva glupošću i to obrazlaže činjenicom da nije naveo ime ruskog diplomate koji mu je to ispričao.
- Miloševićeva udovica jedva sastavlja kraj s krajem. Živi od svoje penzije, jer od svih šefova Srbije i SRJ samo Miloševićeva penzija nije regulisana i udovica na nju nema pravo - objašnjava Radević za "Vesti".

Zamajavanje penzionera

Priča o bogatstvu Miloševića je prema rečima porodičnog advokata Mome Raičevića lansirana, jer državno rukovodstvo mora da pokrije nepopularni potez zavlačenja ruke u džep penzionera i činjenice da sporo stižu inostrane donacije za kuće stradale u poplavama.
- Hag je imao specijalnu komisiju istražitelja sa 100 inspektora Skotland jarda i MMF-a za novčane transakcije, pa ništa nisu našli - naveo je advokat.
I Borivoje Borović kaže da vlast treba do kraja da istraži tu dugogodišnju nepoznanicu, a ne da udara namete penzionerima.


Radević se poziva na izjavu Mlađana Dinkića da ne poseduje saznanja o parama koje Miloševićeva porodica ima u stranim bankama.


Da su članovi Vlade Srbije posle 2000. godine govorili o sumi od četiri do 14 iznetih milijardi iz Srbije, za "Vesti" ukazuje advokat Borivoje Borović, podsećajući i da se govorilo i da su tokovi novca nađeni.


- Put je, pričalo se, vodio do Kipra, pa dalje do Moskve, a onda su srpski tajkuni bliski porodici Milošević tim parama kupovali firme po Srbiji - kaže Borović i dodaje da je u Moskvi i deo porodice Karić i još nekoliko biznismena iz Miloševićevog režima.

Narodu ni dinara

- Nesumnjivo je da je državni aparat u vreme 90-ih godina pljačkao, naročito u vreme izazvane hiperinflacije, kada su od građana Srbije uzimane devize. Ili su te pare na Srbiji nedostupnim računima ili su uložene negde, pa ih naši građani neće videti - zaključio je Korać.


Miloševićevim novcem, prema rečima Žarka Koraća, bivšeg potpredsednika u Vladi Zorana Đinđića, posle 2000. godine bavila se Narodna banka i tadašnji guverner Mlađan Dinkić. Korać je upoznat da je novac tražen po inostranstvu. On je naveo da su pronađeni računi bivšeg premijera Mirka Marjanovića i njegovog ministra zdravlja Milovana Bojića na računima u Švajcarskoj. Ali Haški sud i Slovenija koja je htela da te pare uđu u deobni bilans po raspadu Jugoslavije, nisu našli novac na Kipru, niti u zemljama EU.


- Mislim da bi pare mogle da budu u Rusiji ili Kini, ali je centralni problem saradnja sa određenim državama da bi se do njih došlo. Ali, nije logično da zemlja koja daje azil Miloševićevoj udovici i sinu kaže gde je taj novac - objašnjava Korać za "Vesti" i dodaje da ne zna koliki bi mogao da bude iznos iznetih para.

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 05:31
Дневно политичка патка за Народ, ето то је ова "потера" за парама Мире Марковић и остало. Министар иностраних послова нам је Господин Коферче, Маја Гојковић опет политичка Ајлкула, о разним Војвођанским Банкама, Мишковићима и итд. и сл. се више и не говори, само се измишљају нове афере или се сећају старих нерешених проблема које сада "експресно решавају" - у року од дан два у штампи, а после ником ништа. Титаник је добио достојног наследника у Србији, ево диригент и даље са својим оркестром .урцу свира, док Народ весео све више тоне, но шта је Народ изгласао то је и добио.
Petak 26.09.2014. 07:37
Štoje babi milo to jo se i snilo ,,pa zašto sanjate Miloševićeve milijarde kad znate da je 5 oktobra Dinkić ušao u narodnu bankukalašnjikovim on je fala bogu živ izdrav tu jre pa pitajtega pobogu,on zna gde su pare on zna zašto je i poginula u nameštenoj saobraćajki Borka Vučić jer je ona bila glavni organizator iznošenja para iz srbiji u vreme sankcija ona je vodila Dinkića na kipar u kiparske banke zato je i nestala da nebi tajnu otkrila i sada tražite Miloševićeve devize,batalite i tražite Dinkićeve i dosove ,oni su srbiju zapalilili ojadili i opljačkali....
Petak 26.09.2014. 07:47
Milošević je umro Mira je od straha pobegla u rusiju,ali proverite ove koji 5 oktobra izvršiše državni udar oni su tu pored vas ,krenite od Čedice on je ušao u politiku sa cepanim patikamam i farmericama a sad je milioner ,proverite i Đinđiđevu udovicu ona je sada najveći tajkun u srbiji ,pogledajte imovinu Velje on je sada najbogatiji ministar,pa Nebojšu Čovića 13 miliona dolara koje je cija uplatila za rušenje miloševića on je podigao u Češkoj i doneo u srbiju u vrećama ,ne dirajte pokojnog Miloševića i Pobeglu Miru hvatajte i pitajte ove što su tu pored vas i uz vas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online