Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.10.2014.
08:10
M. Roknić - Vesti A

Hrvatska pravda bez zločinaca (3): Proglasili mrtve ratnom štetom

Sestre Radmila i Mirjana Vuković iz Merdara u zapadnoj Slavoniji, samo su neka od imena stotina i hiljada Srba u Hrvatskoj, koji dve decenije čekaju hrvatsku pravdu. Oni su naivno verovali da ne mogu više izgubiti, jer su ostali bez svega, pa su se upustili u pravnu bitku protiv države, da bar dobiju sudsku satisfakciju. A dobili su samo nove nevolje i doživeli još veće nepravde.

Hrvatska pravda bez zločinaca: Proglasili mrtve ratnom štetom
 


Dvadeset godina povlačenja po sudovima na kraju ih je koštalo gubitka zdravlja, parnica i ozbiljnog novca.


Sestre Vuković pokrenule su 2006. godine pred opštinskim sudom u Novoj Gradiški odštetni postupak na osnovu zakona o odgovornosti Hrvatske, čija im je vojska u akciji "Bljesak" u maju 1995. godine ubila roditelje i sedmogodišnju sestru. Na svim sudskim instancama njihov su zahtev odbili kao neosnovan, obrazlažući to stavom da ubijeni Vukovići nisu "žrtve ratnog zločina, nego su ratna šteta", pa sestre Radmila i Mirjana, pošto ne mogu platiti visoke sudske troškove, čekaju da im država u to ime oduzme roditeljsko imanje u Merdarima, istina spaljeno i zaraslo u korov.


U zločinu u tom selu, počinjenom u ranu zoru, 1. maja 1995. godine, hrvatski vojnici su masakrirali 22 srpska civila od 24 koliko se zateklo u selu. Žrtve zločina u Merdarima su, između ostalih, 11 žena, dve devojčice od sedam i osam godina i dečak od 11 godina.


Eugen Jakovčić iz Dokumente, koji je pratio tu sudsku farsu, kaže za "Vesti" da je to samo jedan u nizu slučajeva pravosudno-imovinskog skandala u Hrvatskoj.
- U slučaju sestara Vuković država traži da se naplati čak i na takvoj srušenoj, zapaljenoj i uništenoj imovini - ističe on, dodajući da je skandalozno svirepo ubijene civile tretirati kao ratnu štetu.


Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava kaže da je dužnost hrvatskih institucija da istraži ove zločine, a ne da ih samo gomila na hrpi nepravdi:


- Slična situacija već se dogodila s presudom za ratne zločine počinjene u Novskoj u kojoj stoji da je hrvatska vojska počinila zločin, ali izvan "radnog vremena".


KAKO ZARAĐUJU HRVATSKI RATNI VETERANI

Plati mi za otetu kuću

Uzeli joj kuću: Milica Miladinović
 

Zagrebčanka Milica Miladinović do rata je imala srećnu porodicu, stan i kuću, a za tren je sve nestalo i srušilo se kao kula od karata. Kada su 1991. godine napustili Zagreb, ostali su bez stana, a nekoliko godina kasnije u kuću u Stubičkom Strmcu uselio je hrvatski ratni veteran.


Milica se 2000. godine sama vratila u Hrvatsku i pokrenula pravnu bitku za svoju imovinu. Sedam godina kasnije uspela je da uđe u vlastitu kuću koja je potpuno devastirana i za normalan život u njoj trebalo je uložiti mnogo novca, što ona nije imala. Da nevolja bude veća, bivši stanar je tužio za povratak novca koji je navodno investirao u njenu kuću i traži za to 40.000 evra.


Sud je uvažio njegov zahtev i Milica je ostala bez kuće. Tada se država umešala i obećala da će joj rešiti stambeno pitanje. No, Milica i danas živi u sobici od šest kvadrata, bez kupatila i grejanja, od 70 evra socijalne pomoći.


- Radi se o očitom slučaju diskriminacije na nacionalnom osnovu - ističe profesor Žarko Puhovski, koji takvu praksu ocenjuje sramotnom i nedopustivom i smatra da o tome treba javno govoriti i pritiskati vlast da je promeni.
 
ŠTA SE DESI KAD SRBIN IZ KANADE POSETI RODNI KRAJ

Letovanje u zatvoru

Letovanje u zatvoru
 

Slobodan Jovičić od 1992. godine, otkad je pobegao iz Splita da ne završi u Lori, živi u Kanadi. Početkom minulog leta vratio se da provede odmor u starom kraju, a završio u splitskom zatvoru punih 40 dana. Ni slutio nije da je u martu ove godine u odsustvu osuđen na Opštinskom sudu u Splitu na godinu dana zatvora zbog "povrede dužnosti uzdržavanja svoje ćerke". Presuda je postala pravosnažna u junu, jer Jovičićev advokat po službenoj dužnosti nije uložio žalbu.


Sve je to Jovičić saznao 30. juna kada je došao u Šibenik i otišao na policiju rešiti neke formalnosti oko ličnih dokumenata. Odmah je uhapšen i prebačen u Split jer mu je ranije bio određen pritvor. Kroz šta je sve prošao na svom prvom povratničkom "letovanju" ispričao je medijima telefonom iz Kanade.

Hrvatska pravda bez zločinaca

1. Ubice presvučene u heroje

2. Oteli nam imovinu i penzije

- Čim sam primio rešenje o pritvoru, 4. jula podneo sam žalbu, ali je stajala u fiokama do 13. avgusta, kada ih je sudija Marijo Franetović, ujedno i zamenik predsednika Opštinskog suda, odbacio kao zastarele, jer sam ja kao osuđenik upućen na izdržavanje kazne - čudio se Jovičić. - Nisam ni znao da mi se sudi u odsustvu i da sam osuđen, a onda su me mesec i po držali u zatvoru jer je moja žalba negde zapela.


Tek kada je posle 40 dana njegova žalba stigla do višeg suda pušten je na slobodu. Naime,  Županijski sud je u rešenju naveo da je prvostepeni sud pogrešno odredio pritvor Jovičiću, pravdajući to pogrešnom ocenom da je "okrivljeni duže vreme u bekstvu, da potraga nije dala rezultate i da postoji strah od izbegavanja zatvora. Prvostepeni sud je odredio pritvor nad okrivljenim Jovičićem radi izvršenja kazne, za šta nije bio nadležan, niti su za to bili ispunjeni zakonski uslovi. Iz podataka u spisu proizlazi da tada okrivljeni Jovičić nije imao saznanja da se protiv njega vodi krivični postupak, pa nije osnovan zaključak da je u bekstvu", zaključio je viši sud.


U Opštinskom sudu lakonski su od tog slučaja oprali ruke odgovorom da je "nadležni sudija Jovičićeve žalbe odbacio kao neosnovane i zastarele". Ali, tu nije kraj priče s nadležnim sudijom. Posle puštanja Jovičića na slobodu, "zaboravio" je da povuče poternicu, pa je policija Jovičića ponovo privela na jedan dan. Tek toliko da mu boravak u zavičaju ostane u dužem sećanju.                                   

POVEZANE VESTI

Utorak 14.10.2014. 08:27
ТО ЈЕ ТА ФАШИСТИЧКА ЕВРОПА КОЈА ЖЕЛИ ДА МЕЊА ИСТОРИЈУ. А ЛИЈЕПА ЊИХОВА МИСЛИ ДА ИСТОРИЈА ПОЧИЊЕ ОД ЊЕ. ОНИ СУ У ЕВРОПИ ЗАТО ШТО СУ У ОБА СВЕТСКА РАТА БИЛИ НА СТРАНИ АГРЕСОРА.
Četvrtak 16.10.2014. 13:36
Bitno da je ustaska zastava na sajtu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online