Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.11.2009.
12:00
N. Jokić, T. Zečević - Vesti A

Vakcina opasnija od gripa?

Podeljena mišljenja stručnjaka u Evropi. Švajcarci i Francuzi najglasniji u otporu prema leku protiv novog virusa, jer, tvrde tamošnji farmakolozi, sadrži živu i druge sastojke opasne po ljudsko zdravlje.

Kako se novi virus A-H1N1 sve brže širi Evropom (broj zaraženih se sada već meri stotinama hiljada), a zvaničnici iz dana u dan najavljuju da je jedini spas u vakcini, tako je otpor prema tom leku sve veći.

U Americi već počelo vakcinisanje

Samo dve nedelje pre početka vakcinacije protiv novog gripa u Švajcarskoj, čak 86,6 odsto građana odbija da se vakciniše!

U Francuskoj, prema istraživanjima javnog mnjenja, gotovo polovini građana ne pada na pamet da primi ovaj lek. Ni u bolnicama nije bilo dugačkih redova, jer mnogi zdravstveni radnici nisu ubeđeni da je virus opasniji - od vakcine.


Nema "novartisa" u Srbiji


U Srbiji se pojavila informacija da je već tajno stigla poveća količina vakcine protiv svinjskog gripa proizvođača "Novartisa".
- U pitanju je bila neka neumesna šala. Nikakvi uzorci vakcine te vrste u Agenciju za kontrolu lekova nisu stigli. Prvo mora da stigne dokumentcija te vakcine pa ukoliko bude sve u redu, onda se daje odobrenje za slanje uzoraka vakcine - objašnjava Aleksandar Tucović, portparol Agencije za kontrolu lekova i medicinske opreme iz Beograda.

U Francuskoj, koja ima oko 60 miliona stanovnika, poručeno je 94 miliona vakcina, a zdravstvene vlasti u Švajcarskoj kupile su 13 miliona ovog leka, što znači da će imati gotovo dve vakcine po glavi stanovnika. Kao što su "Vesti" već prenele, čuli su se glasovi protesta, i to među zdravstvenim stručnjacima kao što je dr Beda Štadler, direktor Instituta za imunologiju bolnice u Bernu, koji je ocenio da je reč o skandalu jer je "obični grip opasniji od novog i odnosi više žrtava, a za njega je poručeno dva miliona vakcina". Štadler tvrdi da je reč o plašenju građana i pita šta će država da radi sa vakcinama u magacinima?


Pride, Francusko zdravstveno koordinaciono telo koje okuplja na hiljade lekara, konstatovalo je da vakcina sadrži supstancu "skvalen" i "tiomersal", i zatražilo dokaze da vakcina nije opasna po zdravlje, naročito kada

U fazi eksperimenta?


Švajcarske vlasti dale su "zeleno svetlo" za vakcinu "novartisa" iz Bazela, ali su najavile da vakcina "pandemriks" britanske laboratorije GSK neće biti davana deci i trudnicama, kao i osobama starijim od 60 godina. Sama firma GSK saopštila je da je njenom vakcinom "uspešno" vakcinisano već 150 miliona ljudi, ali je priznala da je ovaj proizvod još u eksperimentalnoj fazi za decu, kojoj se daje pola doze. Svetska zdravstena organizacija potvrdila je prošle nedelje da i američka firma "Bakster" takođe koristi tehniku proizvodnje vakcina koja je u fazi kliničkih testova, "ali nema posebnog razloga za strah".

su u pitanju trudnice i deca. "Skvalen", kako tvrde, uništava imuni sistem i izaziva razne bolesti poput astme, dijabetesa itd, dok "tiomersal" sadrži 50 odsto žive. Ovaj sastojak se veže za receptore u mozgu, te može da uzrokuje razna oštećenja.


Uz sve to, mediji su ovih dana u Francuskoj otkrili da Udruženje stručnjaka za vakcinaciju koje je dobilo savetodavnu funkciju pri Ministarstvu zdravlja, u celini finansiraju firme koje proizvode vakcine, među kojima je i farmaceutski britanski gigant GSK. Devet građana je čak uložilo tužbu protiv vlasti zbog navodne prevare vezane za opasnost od novog gripa.


Mišljenja su, ipak, podeljena.


- Svinjski grip je veoma ozbiljna pretnja čovečanstvu i oko njega ne sme biti bilo kakvih igara. On sadrži trećinu genoma svinje, trećinu ptice i trećinu čoveka. I kad dođe do mutacije, a doći će, opasnost po čoveka će biti prevelika. Zbog toga, lično ću prvi stati u red da primim vakcinu - poručuje primarijus dr Peter Borović iz Instituta za zaštitu javnog zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dr Todor Jovanović

Međutim, njegov kolega primarijus dr Todor Jovanović tvrdi suprotno. Kaže da je svinjski grip ljudska tvorevina i haraće svetom onoliko koliko to žele njegovi tvorci. Širiće se prema potrebi kontrolisanim tempom i kao takav koristiće se za proređivanje čovečanstva, kaže on i dodaje da je i navodno proizvedena vakcina farsa. Ovaj poznati imunolog "otkriva" nepoznate detalje o pojavi virusa i nastanku vakcine koji još više zbunjuju javnost.


- Ponavljam, svinjski grip je sintetička tvorevina, otuda i njegova patogenost je veštačka. Sintetički se proizveo u epruveti jedan virus gripa koji sadrži agens za pojačavanje patogenosti i koji ima snagu skupljanja svih ostalih patogenih činilaca. Potom se pretvara u roj toksičnih faktora koji kad stigne u ljudski organizam postaje smrtonosna bomba - tvrdi dr Jovanović.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 04.11.)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online