Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.09.2015.
08:15
J. L. Petković - Vesti A

Kriminal u lovištima (3): Pokolj grlica

U Srbiji je izuzetno aktuelan krivolov na zaštićene vrste životinja.

wallpaper-kid.com
Pritisak lovačkog lobija

- U pokrajini Vojvodini radi samo šest inspektora za lovstvo, a u ostalom delu države 11, i nemoguće je da planiranje i sprovođenje mera u lovstvu na veliku površinu lovišta koje ima naša zemlja, kontroliše tako mali broj ljudi - kaže Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.

On navodi da je u Srbiji registrovano oko 360 vrsta ptica, a da samo 23 vrste mogu legalno da se love. Zakonom je propisano i u koje doba godine i na koji način to može da se čini.

- Za različite vrste je propisan lovostaj, a postoje i one na koje lov uopšte nije dozvoljen. I pored toga, love se zaštićene različite vrste vodenih ptica, najčešće različite zaštićene vrste divljih pataka i gusaka. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva ubijanja ždralova, a naročito velikog broja ptica pevačica. Lovci se brane da su zaštićene vrste slučajno ubili dok su lovili one na koje je lov dozvoljen i nude različita opravdanja. Ali, stvar je zakonski potpuno jasna, jer je svaki lovac položio lovački ispit, a u okviru njega je morao da savlada i poznavanje vrsta lova na pernatu divljač, tako da ne sme da stoji opravdanje da ne zna šta je upucao - kaže Tucakov.

On ističe da je pojava krivolova veoma raširena, a problem je postao vidljiv posle afere Balkanske ptice iz 2001. godine. Tada se, ističe naš sagovornik, na velika vrata saznalo da se u Srbiji redovno organizuju veliki lovovi na zakonom zaštićene vrste.

- Za ubijanje zaštićenih vrsta u Srbiji se često sazna tek kada se ubijene prošvercuju preko granice, pa granične službe drugih zemalja to otkriju. Kada je reč o slučajevima koji su se našli pred domaćim sudovima, najveći je broj slučajeva držanja u zarobljeništvu ili prodaje, najčešće malih ptica pevačica.

Turisti na ribnjaku

Inspektori za zaštitu životne sredine beleže da i danas postoji nedozvoljen lov, naročito na ribnjacima, gde se sakuplja veliki broj ptica, pataka i gusaka tokom selidbe na jug.
- Pošto su ribnjaci relativno mali, uprave ribnjaka obično lov vide kako alternativni način zarade. Zato se dešava da ribnjaci u potpunosti budu ustupljeni za lov cele sezone turistima koje dovode lovno-turističke agencije. Oni koji ih vode u lov retko ga ograničavaju i upozoravaju na zabrane. Protiv dva takva ribnjaka su pokrenuti sudski procesi nakon što su u njihovim prostorijama i zamrzivačima pronađene odstreljene strogo zaštićene vrste - pojašnjava Tucakov.

Tucakov ističe i da organizatori krivolova dozvoljavaju i korišćenje nedozvoljenih metoda lova.

- Tu je pre svega reč o korišćenju elektronskih primamljivača (vabilica). Ti uređaji se ostavljaju tokom noći na mestima gde će se loviti, zvuk ptica se pušta glasno, i sve ptice u okolini se spuste na mesto gde se postave vabilice. Onda ujutru dođu lovci i pucaju na njih. Ta metoda je zabranjena i Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, ali i Konvencijom o zaštiti divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija). Pomoću primamljivača se može izvršiti čitava žetva populacije, recimo prepelica, i upravo zato je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode insistirao da se naše zakonodavstvo promeni, a da se prepelica proglasi strogo zaštićenom vrstom. Tom zabranom bi se sprečio i lov na druge strogo zaštićene vrste.

Atraktivna destinacija

- Smatra se da je Srbija za strane lovce atraktivna destinacija zbog toga što još uvek ima relativno bogat biodiverzitet, a isto se tako smatra i da se u Srbiji može lako loviti i ono što nije zakonom dozvoljeno i što ne može da se lovi u drugim zemljama. Odgovore zašto je to tako, trebalo bi pre svega potražiti kod nas. Nažalost, nismo jedini slučaj u Evropi, ali naše podneblje je prilično popularno za ljude koji žele da zaobiđu zakon - kaže Marko Tucakov.

Osim prepelice, u Srbiji je, ističe, od strane lovaca i nerazumnog lova ugrožena i grlica, čija je populacija od 1980. godine do danas opala za 72 odsto. A ovom temom se za govornicom Skupštine Srbije bavio i premijer Aleksandar Vučić.

Alarm za prirodu

- Naša država se trenutno nalazi u procesu pregovora sa EU, a jedno od važnih poglavlja je i 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, u kojima su zaštita prirode i lovstvo posebno označeni kao oblasti gde se beleži najveći broj zaostataka i najsporije rešavanje problema. To je alarm koji može da čuje svako ko želi da ga čuje - kaže Marko Tucakov.

- Donosiocima zakona u Srbiji to nije bio dovoljan argument da obustave lov. Kada je doneta zabrana lova na grlicu, usledio je pritisak jakog lovačkog lobija da se zabrana ukine - objašnjava naš sagovornik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online