Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.12.2015.
08:30
Đ. Barović - Vesti A

Hag bio slep za ubistva Srba

Ekshumacija tela 56 Srba iz masovne grobnice u Gornjem Selištu kod Gline nije ništa drugo nego nastavak smišljene taktike Hrvatske da se o zločinima nad Srbima što manje priča, ali i da se potpuno relativizuje i razvodni tačan broj civila i vojnika srpske nacionalnosti ubijenih tokom akcije "Oluja", tvrdi za "Vesti" Savo Štrbac, direktor Informaciono-dokumentacionog centra Veritas.

A. Čukić
Sve manje nade za pravdu: Savo Štrbac

- Hrvatska od početka negira da su tokom "Oluje" počinjeni ratni zločini, a Veritas i ja lično smo zbog podataka koje iznosimo stavljani na stub srama i nazivani lažovima! Sad se ispostavlja da su sva naknadna hrvatska otkrića o broju ubijenih Srba veća od naših procena! Zvanična Hrvatska sve ove godine tvrdi da je tokom "Oluje" ubijeno četrdesetak ljudi, a samo u ovoj grobnici kod Gline je više Srba od broja kojim su baratali advokati Ante Gotovine u Hagu - kaže Štrbac za "Vesti".

Prema njegovim rečima, za grobnicu u Gornjem Selištu kod Gline Hrvati su obavestili Beograd još u martu 1996. godine.

- Tada je navedeno da je u njoj 15 tela, od čega je sedam identifikovano. Međutim, brojka je očigledna rasla, što ne čudi jer su se ubistva Srba događala i godinama posle "Oluje" - podseća Štrbac.

On kaže da ga čudi to što u zvaničnom izveštaju hrvatske komisije za nestale 2010. godine grobnica kod Gline uopšte nije spomenuta.

- Ubistva u tom delu Hrvatske nikada nisu bila predmet interesovanja ni u Haškom tribunalu. U Hrvatskoj dosad ne samo što niko nije osuđen, već nije započet proces ni za jedan predmet u kome bi se sudilo odgovornima za smrt tih ljudi - ističe Štrbac.

Identifikovana 681 žrtva "Oluje"

Prema zvaničnim hrvatskim podacima, dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 1.081 osobe stradale u akciji "Oluja", od kojih je identifikovana 681. U Hrvatskoj su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 5.056 žrtava, od kojih je identifikovano njih 4.090.

Prema podacima Veritasa, na prostoru bivšeg UN sektora Sever nalazi se još nekoliko neistraženih grobnica u kojima se nalaze ostaci oko 210 Srba ubijenih u "Oluji".

- Samo u Glini su postojale tri zajedničke grobnice i to na starom pravoslavnom i katoličkom groblju, kao i na novom gradskom groblju. Mada je bilo logično da se to sada istraži, Hrvatska iz nekog svog razloga to ipak nije učinila - naglasio je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Petak 11.12.2015. 15:23
Sad se ispostavlja da su sva naknadna hrvatska otkrića o broju ub//ijenih Srba veća od naših procena................??? Cudan ovaj "nas" Strbac. Iznosi precizne podatke o po//bijenim Srbima u "oluji" pa se sad kao cudi otkud hrvacanima veca cifra. Istina je da se nezna a kako se radi tesko ce se i saznati tacan broj. Cinjenica je da su hrvacani pocinili zl//ocin genocida i etnicki ocistili 90% srbskog zivlja sa teritorije takozvane hrvatske.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online