Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.05.2010.
02:01
R. L. - B. B. - Vesti A

Kome smeta vladika Konstantin?

Mediji juče objavili da je povod za navodnu smenu sukob sa Crkvenom opštinom u Berlinu, ali izvori "Vesti" tvrde da na nedavnom Saboru SPC nije bilo ni reči o tome

Na tapetu: Vladika Konstantin
 

Informativna služba Srpske pravoslavne eparhije srenjoevropske saopštila je da je Sinod Srpske pravoslave crkve "odlučio da umoli patrijarha srpskog Irineja da privremeno preuzme staranje nad Crkvenom opštinom u Berlinu".

Nakon prekjučerašnjeg postavljenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića za administratora Eparhije raško-prizrenske, izvor blizak Patrijaršiji rekao je, kako su juče preneli pojedini beogradski mediji, "da će doći do promena i u eparhiji u Berlinu, gde će, zbog verovatnih nepravilnosti, vladika Irinej zameniti episkopa Konstantina". Nije, međutim, precizirano o kom Irineju je reč budući da, pored patrijarha srpskog, isto monaško ime nose vladike bački Bulović i australijsko-novozelandski Dobrijević.
 

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, u utorak je u berlinskoj parohiji boravila delegacija SPC, formirana sa zadatkom da reši sukob između vladike Konstantina i crkvenog Odbora u Berlinu, koji postoji već duže vreme. U međuvremenu su procurile nepotvrđene informacije po kojima je, po jednoj verziji, Sinod razrešio vladiku Konstantina sa mesta episkopa Eparhije srednjoevropske, a po drugoj su mu oduzete nadležnosti za berlinsku parohiju.
 

Ništa od podele

Ranije je, u kontekstu, arondacija i podela velikih eparhija SPC na manje od kojih bi svaka imala do 300.000 vernika, nezvanično pominjana mogućnost da Eparhija srednjoevropska bude podeljena na najmanje dve eparhije od kojih bi jedna obuhvatala Nemačku, a druga Austriju i Švajcarsku, s tim što bi Konstantin ostao u Nemačkoj, a novi episkop postavljen na novoformiranu eparhiju. Međutim, vladika Konstantin je tada za "Vesti" rekao da on za Sabor nije uputio predlog podele svoje eparhije.

Predsednik crkvenog odbora u Berlinu Dragan Mitrovski juče u telefonskom razgovoru nije želeo da komentariše glasine o razrešenju vladike Konstantina, kako je rekao "radi očuvanja ugleda, reda i poretka SPC" i uputio nas da odgovor potražimo u eparhijskoj informativnoj službi. Ni vladika Konstantin se nije javljao na pozive koje smo, radi komentara, upućivali na njegov mobilni telefon. U eparhiji nam je rečeno da je vladika na putu u Austriji.
 

U visokim crkvenim krugovima bliskim vladici Konstantinu smatraju da je reč o "neslanoj šali" ili se "zbog eventualnog zadovoljenja nečijih ambicija radi o testiranju crkvene i svetovne javnosti u Konstantinovoj eparhiji, na mogućnost promene episkopa".
 

Među nekim vladikama, koji su učestvovali na nedavno održanom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, najvišeg tela SPC, može se čuti da na crkvenoj skupštini "zvanično nije raspravljano o Eparhiji srednjoevropskoj niti je bilo reči o smeni ili suspenziji vladike Konstantina".
 

- Jedino je u okviru rasprave o problemima u Eparhiji raško-prizrenskoj jedan od episkopa iz Srbije pomenuo da ima problema i u srednjoevropskoj eparhiji, ali mu je odgovoreno da brine o svojoj, a ne o tuđoj kući. Na tome se završilo. Uostalom ni u zvaničnom saborskom saopštenju nema ni slova o Eparhiji srednjoevropskoj - kaže za "Vesti" jedan od učesnika nedavno završenog arhijerejskog sabora.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.05.2010. 10:10
Boze Dragi, dokle vise? Sinod je doneo odluku. Tacka! Budite ubedjeni, da je odluka doneta sa znanjem i suglasnosti Patrijarha. Dosta ste lagali i sireli vasu polemiku, mrznju, pakosti..... Suocite se sa istinom i pokorite se! Trazite oprostaj ili idite! Ostavite berlinsku parohiju i dopustite, da opet mir, ljubav i sloga vladaju, kao do sad sto je bilo, dok Vi i Vas vladika Konstantin, niste poceli da zavodite narod i rusite nase crkve. Hvala milom Bogu, da je uslisio nase molitve. Dzaba Vase vriske i piske sada. ISTINA I PRAVDA BOZIJA UVEK POBEDJUJU! Neka Vam Bog oprosti i sretan Vam put!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online