Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
08:08
D. Lukić - Vesti A

Dejvid Kameron prešao evropski Rubikon (2): Krupni biznis je za ostanak u EU

U Britaniji trenutno deluju dva glavna bloka koji propagiraju napuštanje Unije i koji, jednostavno, ne žele, ma šta premijer dogovorio u Briselu, da budu deo "Ujedinjenih država Evrope".

Ruters
Ostaje ili se gasi: Predstavništvo EU u Londonu

Blok koji vidi u Kameronovom projektu korist za Britaniju kreće u kampanju sa parolom da će zemlja lakše prosperirati kao članica prostranog tržišta Evropske unije; da od slobodnog kretanja ljudi koji podrazumeva i slobodan dolazak migranata na Ostrvo (većina su mladi ljudi) zemlja može samo da ima koristi; da bi odlazak iz EU značio slabljenje britanskog statusa u svetu i da je zemlja, naprosto, sigurnija kao deo velikog bloka...

Škotska ucena

Da dospe još malo soli na otvorenu Kameronovu ranu, javila se i premijer Škotske, Nikola Stardžon. Preti kako će, ako ostatak Britanije na referendumu odluči da napusti Uniju, Škotska (sa većinskim proevropski raspoloženim elektoratom), raspisati svoj evropski referendum; što, praktično i automatski znači odlazak Škotske iz Unije Ujedinjenog Kraljevstva.

Pretežan deo velikog biznisa je, takođe, za ostanak - lakše će, kažu, da razmenjuje novac, robe i ljude. Britanska Trgovinska komora je za ostanak u EU (55%).

Na sve ovo, Dejvid Kameron, braneći svoj briselski papir, poručuje Frontu odbijanja kako je napuštanje Unije "iluzija suverenosti"; da je, naprotiv, projekt za manje suvereniteta.
Evroskeptici odvraćaju da je ovaj stav premijera "čisti trik" i obmanjivanje naroda pred referendum koji, pak, obećava vrelo političko proleće i leto na Ostrvu.

U kampanju se već uključio i novi kandidat (konzervativac) za gradonačelnika Londona, Zak Goldsmit, i najavio da će, lično, lobirati za "brejkzit" (raskid sa Briselom).

Lider evrofobične partije UKIP, Najdžel Faraž, ponavlja svoju tezu da odlazak iz Unije znači, jednostavno, "uzmimanje naše sudbine u naše ruke". Za njega, Kameronovo pregovaranje sa Briselom, jeste "trivijalan" pokušaj stigmatiziranja Britanaca.

Svi su znaci da će se uskoro za "brekzit" prijaviti i aktuelni gradonačelnik Londona, jedna od krupnih figura Kameronove Konzervativne partije, Boris Džonson.

Za odlazak se već javno opredelio i Ijan Dankan Smit, takođe veliki kalibar u Kameronovoj partiji, bivši premijer. Pored ovoga,već četiri ministra užeg Kameronovog kabineta signaliziraju da će lobirati protiv evropske politike premijera i šefa njihove partije. Ovo, ujedno, najavljuje vrenje u samoj Kameronovoj vladi.

Druga "Bitka za Evropu", posle Čerčilove s početka Drugog svetskog rata, počela je na Ostrvu. Pandorina kutija britanskog članstva u EU široko je otvorena.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online