Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.11.2016.
03:10
D. Dekić - Vesti A

Kako pomoći bolesnima u Srbiji (2): Plaćaju državi, leče ih privatnici

Uzroci loše nege pacijenata koja je u više slučajeva dovela do kobnog ishoda leže u greškama zdravstvenog sistema, kaže novinarka Zorica Marković koja je decenijama pratila oblast zdravstva. Krivicu nadležnih vidi u tome što ne rešavaju uzroke, već samo otklanjaju posledice.

pixabay.com
 

- Razvijene zemlje imaju unutrašnju i spoljašnju kontrolu lekara, a kod nas ne samo da to izostaje, već je u slučaju smrti pacijenta, na delu "zavera ćutanja", pa gotovo niko nikada nije osuđen ako je pacijent umro zbog njegove greške. Verovatno zato što mnogi lekari rade paralelno u državnom i privatnom sektoru, i polaze od toga da i njima može slično da se desi, pa se čini sve da bi se izbeglo utvrđivanje poštovanja standarda i kodeksa lečenja - ukazuje naša sagovornica i kao dokaz da država ne vodi mnogo računa o građanima iznosi podatak da je Srbija kao poslednja u regionu tek 2013, usvojila Zakon o zaštiti prava pacijenata.

Najveći problem je, prema njenim rečima, što je u poslednjih 15-ak godina sve u Srbiji privatizovano osim zdravstva, pa građani moraju da izdvajaju za zdravstveno osiguranje, a onda dodatno plaćaju participaciju, recepte i lekove.

- Pritom smo prema stopi obolevanja od najtežih bolesti u evropskom vrhu i ta crna statistika potvrđuje nefunkcionalnost zdravstvenog sistema čak i kad je život ugrožen, ali i korupciju - tumači ona.

Teško je, smatra ona, bez sistemskih ispravki očekivati rešenje problema u Srbiji kao jednoj od zemalja s najstarijim stanovništvom u svetu, pa samim tim i velikim pritiskom pacijenata.

Kako pomoći bolesnima u Srbiji:

1. Našem zdravstvu nema leka!

Naša sagovornica akcentira i nedefinisanost državnog i privatnog sektora, nepoznat Evropi, gde je precizno regulisano to pitanje.

- U Srbiji je mali broj lekara koji uz državni posao ne rade privatno, pa mnogo pacijenata dođe u državnu ustanovu, a završi u privatnim rukama. Sve češće otkrivamo da lekar pacijenta šalje kod privatnika i tamo ga dočeka, ali i da građani plate privatnom lekaru, a posle greške u lečenju krpi državni sektor. Toga nigde u svetu nema, da građani plaćaju zdravstveno osiguranje državi, a da moraju privatno da se leče i da ti privatnici rade u sivoj zoni bez fiskalnog računa, plaćanjem na ruke.

Srbija bi, kaže Marković, trebalo da prihvati sistem razvijenih zemalja, poput Švajcarske, gde država plaća usavršavanje lekara, besplatno leči trudnice, decu i najteže obolele, dok ostali pacijenti biraju jedno od više ponuđenih osiguranja i sve ide putem bankovnih računa.
 


Čekajući reformu

Dodaje da reforma zdravstva i dalje izostaje, iako su zemlje sa sličnom situacijom poput Češke, Slovačke i Litvanije u tome bile uspešne.
- Srbija je neracionalna sa 28 odsto nemedicinskog kadra u zdravstvu, dok Slovenija ima 10 procenata. To pokazuje da trošimo skoro trostruko u odnosu na bogatije od nas, pa nam zdravstveni sistem grca, a novac rasipa na suvišne birokrate - objašnjava sagovornica "Vesti".
Komentarišući sistemske probleme u zdravstvu, osim lošeg stanja u organizacijskom i materijalnom smislu, navodi i manjak specijalista.
- Vrhunski stručnjaci zbog malih plata odlaze u inostranstvo, o čemu govori podatak da smo 2004. imali 100 vrsnih kardiohirurga, a danas dva i po puta manje - navela je Marković.

Ne znaju za ljudskost

- U obrazovanju lekara je zanemaren segment etike u profesiji, pa mnogi od njih nemaju osećaj za pacijenta. Ne uče ni medicinsko pravo i još se ponašaju prema onom starom da su lekar, učitelj i pop bili sve i sva i nedodirljivi. Moraju da shvate da postoje zbog pacijenata, a ne zbog sebe, da se ne bi događale kobne greške - kaže Zorica Marković.

SUTRA: Kako pomoći bolesnima u Srbiji (3): Lončar da očisti svoje dvorište

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online