Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.11.2016.
08:10
N. Jokić - Vesti A

Da li ćemo dobijati platu i bez rada (2): Kraj siromaštva nije utopija

Vlada Finske prva je u EU odlučila da 2017. godine uvede bezuslovni najniži zagarantovani dohodak za sve stanovnike bez obzira na uzrast, pol i da li su zaposleni. Predviđeno je da će mesečno svakom građaninu moći da se uplaćuje po 800 evra. U probnoj fazi, koja je trajala cele ove godine i obuhvatila više hiljada ljudi, krenulo se sa platom od 580 evra po stanovniku (u dobu između 25 i 58 godina), u ograničenom, oglednom području.

commons.wikimedia.org/Mikko Paananen
Helsinki: Odavde je krenula ova novotarija

Jeftinije od armije činovnika

Finska je već četiri godine u recesiji i ima stopu od 10 odsto nezaposlenih među radno sposobnim stanovnicima. Po proračunima, državu će manje koštati da deli i po 800 evra mesečno, nego da održava beskrajno tešku administraciju, armiju nezaposlenih i nezadovoljnih ljudi. Oni koji budu mogli i hteli da se zaposle, neće gubiti minimalnu nadokandu već će njihova zarada biti pridodata na ono što im uplaćuje država.

Da li ćemo dobijati platu i bez rada:

1. Bolje "deda Mraz  - država" nego revolucije

- Stanje u Finskoj je tako teško da nam je potrebna hrabrost da se upustimo u eksperiment sa rešenjima novog tipa - objasnio je premijer Juha Sipila zalažući se za ideju o zagarantovanoj zaradi.

Prvi počeo: Finski premijer Juha Sipila

Eksperiment sličan finskom sproveden je i u Kanadi, u gradiću Dofen, u provinciji Manitoba, između 1974. i 1979. godine.

Prema istraživanjima Evelin Forget, ekonomiste sa lokalnog univerziteta, rezultati su bili izvanredni i pokazali da oslobađanje od siromaštva nije utopija, već nešto sasvim moguće: siromaštvo je smanjeno, broj radnih sati je smanjen, ali su se ljudi više posvećivali učenju onoga što ih zanima, bilo je manje zdravstvenih problema, manje poseta bolnicama, manje nasilja...

U Holandiji traje eksperiment sa zagarantovanim i bezuslovnim zaradama u Utrehtu, Tilburgu, Vageningenu i Groningenu. Odrasli dobijaju po 900 evra, a domaćinstva po 1.300 evra mesečno.

NE na referendumu

Švajcarci su ove godine na referendumu glasali protiv obavezne i bezuslovne zarade za sve. Veliki uspeh već predstavlja i činjenica da su pokretači sakupili više od 100.000 potpisa, što je uslov za održavanje refereduma. U Švajcarskoj, u kojoj dominira protestantski moral, za sada nije bilo razumevanja za predlog da "radio - ne radio", svaki odrasli stanovnik dobija po 2.500 franaka mesečno, dete 650 franaka, a da porodica sa dvoje dece mesečno može da računa na 6.250 franaka.

Indijanci bez sirotinje

Ideja o zagarantovanoj minimalnoj zaradi za sve ima svoje korene u radovima Tomasa Pejna, britanskog intelektualca iz 18. veka koji je putujući po severnoj Americi i upoznavši tamošnje Indijance, primetio da među njima nema siromašnih. Zaključio je da "civilizovano" zapadno društvo proizvodi siromahe oduzimajući ljudima zemljište.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online