Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.06.2010.
17:34

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemiju dodeljena pa oduzeta nagrada

Programski savet “Vidovdanskog pesničkog pričešća” oduzeo je nagradu "Vidovdanski krst" umirovljenom vladiki raško-prizrenskom Artemiju, koju mu je nekoliko dana ranije dodelio žiri tog tradicionalnog festivala, izjavio je za “Vesti” Dragiša Bojović, predsednik žirija i član Programskog saveta manifestacije.

Dragiša Bojović, član Programskog saveta ''Vidovdanskog pesničkog pričešća''

"Žiri koji ima tri člana i odlučivao je o svim nagradama koje se dodeljuju na 'Vidovdanskom pesničkom pričešću', legitimno i jednoglasno je doneo odluku da se specijalni 'Vidovdanski krst' dodeli vladiki Artemiju za njegov veliki doprinos u afirmaciji manifestacije 'Vidovdansko pesničko pričešće' i dostojnom obeležavanju Vidovdana, bezmalo dve decenije koliko traje i manifestacija", rekao je Bojović.

Stojanović: Pogrešna informacija

 

 

Saopštenje žirija, koji je zasedao u sastavu Dragiša Bojović, Dragomir Kostić i Milan Mihajlović, preneli su još 24. juna vodeći mediji, poput novinske agencije Tanjug i radija “Glas Srbije”, koji se, pored srpskog, emituje i na stranim jezicima u svetu. Međutim, 26. juna Branimir Stojanović, direktor Doma kulture u Gračanici, lokalnom srpskom KIM radiju iz Čaglavice rekao je, kako prenosi taj radio, da “nije tačna informacija koja je objavljena u pojedinim medijima da će ove godine specijalna nagrada ''Vidovdanski krst“, biti dodeljena vladiki Artemiju.

Priznanje vladici Artemiju potom je ukinuo Programski savet manifestacije koji je zasedao u nelegitimnom krnjem sastavu, sedam od 15 članova, preglasavanjem je osporio odluku žirija zauzevši stav da se specijalni “Vidovdanski krst'' ne dodeli vladiki Artemiju, tvrdi dalje Dragiša Bojović.

On nije mogao da sa sigurnošću precizira “zašto je usledio skandalozni obrt”, ali predpostavlja, kako je rekao, da je “ izvršen strahovit pritisak na programski savet kojim predsedava Goran Arsić predsednik Kosovskog okruga''.

On je dodao i da zbog toga večeras, u porti manastira Gračanica, neće biti vladike Artemija kada se na “Vidovdanskom pesničkom pričešću'' bude uručivao “Zlatni krst kneza Lazara” Brani Crnčeviću, “Gračanička povelja Svetislavu Vlahoviću, “Kondir kosovke devojke'' Miroslavu- Ceri Mihailoviću i “Pero despota Stefana Lazarevića'' Vidosavi Arsenijević. 

Vladika Artemije: Čuvajte pravoslavlje

 

Umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije, posle jučerašnjeg useljenja u fruškogorski manastir Šišatovac, služio je danas po prvi put liturgiju u manastirskoj crkvi pred više stotina vernika iz raznih krajeva Srbije, kao i nekoliko desetina monaha i monahinja. Obraćajući se prisutnima nakon bogosluženja, vladika Artemije poručio je da treba čuvati pravoslavlje.

 

"Radostan sam danas što sam ovde sa vama , a tužan što sam prognan sa Kosova i Metohije gde sam proveo 33 godine. Ali, zahvalan sam Bogu i dobroti vašeg vladike Vasilija, a mog brata u Hristu, što se nalazim ovde u Šišatovcu", naglasio je preosvećeni Artemije.

 

On je dodao  da "svi mi, kad nam se nešto događa, ne znamo razlog i uzrok tome“.

 

"Pitamo se zašto se to dogodilo meni danas i na ovaj način. Nekad tek posle 10 ili 20 godina novi događaji otvore nam oči i dobijemo odgovor. Putevi Božji su nedokučivi i neispitivi i ne bi trebalo da se trudimo i otkrijemo tajne. Treba verovati da sve što se događa je po volji i dopuštenju Božjem za naše dobro, za dobro Crkve naše i našeg naroda. Neka nas Bog vodi da bismo sačuvali veru pravoslavnu, jer ona jedina daje smisao ljudskom životu", poručio je vladika Artemije.

 

Meštani Šišatovca nisu krili da su "zadivljeni brojnošću, molitvenoj atmosferi i aktivnom učešću u bogosluženju prisutnih“, videvši da su "mnogi suzu pustili tokom liturgije, a poneko i zajecao tokom besede vladike Artemija".

 

Nakon bogosluženja za sve prisutne priređeno je posluženje u manastirskoj trpezi gde su monasi i monahinje sa narodom zapevali i stare srpske kosmetske pesme.

Nedelja 27.06.2010. 23:57
Vladika Irinej treba da da ostavku jer je nemocan il nece da radi svoj posao kako treba. Mislim da mu direktive daj Tadic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online