Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
00:45
I. Kozarski - Vesti A

Zagrobni život pod lupom (1): Grešnici gore na 445 stepeni

Ne tako davno papa rimski Benedikt XVI (Jozef Racinger, poglavar rimokatoličke crkve 2005-2013) promenio je granice pakla. Isključio je iz njega ceo region - deo takozvanog Limba. To je pogranična oblast Ada, gde su ranije prebivale duše nekrštene dece, pravednika koji nisu pristupili hrišćanskoj crkvi i pagana koji su činili dobra dela. U Limbu nije bilo muka, nego samo sete. Zato su tamošnji žitelji večno tugovali za njima nedostupnim rajskim blaženstvima.

wikipedia.org/ ewEs_8lOXkz7tQ at Google Cultural Institute
S nebesa pod zemlju: Pad posrnulih anđela (Peter Brojgel Stariji 1525-1569)

Sada, odlukom pape, deo Limba pod nazivom limbus infantium pripada raju i u njemu prebivaju duše nekrštene dece. A limbus patrium, pristanište duša pravednika i dobrih pagana, ostalo je u pograničnoj zoni pakla.

Vatikan je računao da će takvim rešenjem otvoriti put za širenje katolicizma u zemljama s visokom smrtnošću dece. Takođe, taj korak bi trebalo da postane nekakva protivteža islamskom učenju, u kojem umrla deca bez izuzetka idu u raj.

Podređujući teorijsku bazu katolicizma ovoj novotariji, papa rimski je podvukao da je postojanje Limba bila tek "teološka hipoteza" koja nije uverljivo i potpuno objašnjena tokom mnogih stoleća.

commons.wikimedia.org/Fabio Pozzebom
Smanjio pakao: Papa Benedikt XVI

Jedina hrana prašina i glina

A kako izgledaju raj i mesto gde su duše grešnika podvrgnute večnim mukama? I gde se oni nalaze, kako su uređeni, šta tamo rade pokojnici?

Istraživači imaju svoje hipoteze, a na osnovu dostupnih informacija naučnici su izračunali da je u paklu 445 stepeni Celzijusa i verovatno negde ispod Anda. Ni u raju, iznad Irske, nije sveže. Rajskim vrtovima vlada temperatura daleko iznad tropske - čak 321 stepen u plusu.

Hronika izgradnje predstave o zagrobnom svetu stara je koliko i civilizacija, a menjala se kroz milenijume. U religijama Sumeraca i Vavilonaca (od 3.000 godina p.n.e) nije bilo deobe na raj i pakao. Umrli ljudi nezavisno od grehova i dobrih dela slati su u tamno i neugodno mesto nalik na podrum, gde su se hranili prašinom i glinom.

Od Sumera i Vavilonaca takva predstava pretočila se u judaizam: Svi su bili obrečeni da posle smrti prebivaju u podzemnom carstvu senki - Šeolu. Sve nagrade i kazne čovek je dobijao za života, a u Šeolu je svako bio u jednakim uslovima.

Bolje rob nego car mrtvih

Grčki Ad (od 1900. godine p.n.e) u početku je bio kopija judejskog Šeola, podzemno carstvo u koje su išli svi osim heroja koji su dobili besmrtnost iz ruku bogova. Homer je pisao da je senka Ahila govorila Odiseju: "Bolje je biti robom na zemlji, nego carem u svetu mrtvih." Ad je predstavljan kao uronjen u tamu i maglu, gde svi hodaju kao u snu.

I pet reka su ga razdvajale od zemlje živih: Leta, Stiks, Flegeton, Aheron i Kocit. U Adu su se mučili samo oni koje su sahranili bez pripadajuće ceremonije i kojima nisu dali žrtvenu hranu za put. U kasnijem periodu rodila se predstava o Adu koji se sastoji iz tri oblasti: Jelisejskih polja, obitavališta pravednika, zatim Tartara u kom su prebivali grešnici, i Limba, mesta za duše nekrštene dece i pravednika koji se nisu upokojili.

Tamo, daleko preko mora

Nav, Jav i Prav su, prema verovanju Starih Slovena, bila tri sveta. Nav je svet mrtvih, Jav realnost i svet živih, dok se Prav odnosi na svet koji upravlja univerzumom. Sloveni su verovali da duša pokojnika nakon smrti prelazi u drugi život u Nav (verovatno pakao) ili u raj
Prema prvom verovanju, Sloveni su verovali da se život nakon smrti nalazi s druge strane mora. Zato su pokojnike polagali u čamac i otiskivali u more ili duboko u kopnu spaljivali u njemu.
Prema drugom, zagrobni predeli su pod zemljom i može im se pristupiti kroz neku pećinu. Stoga su mrtve sahranjivali na boku, tako da im lice bude okrenuto k suncu koje se rađa. Arapski putopisac Ibn Fadlan je zabeležio da je, ipak, kod Slovena običaj spaljivanja bio najčešći.

Putopisac s onog sveta

Prvo ozbiljno odvajanje zagrobnog sveta na raj i pakao dogodilo se u zoroastrizmu, religiji drevnih naroda Bliskog i Srednjeg istoka (od 900. godine p.n.e) proistekloj iz učenja filozofa i proroka Zaratustre u čijoj osnovi je predstava o borbi dobra i zla, klanjanje ognju i zabrana sahranjivanja pokojnika.

Raj je obišao i opisao persijski putopisac Arda Viraz Namag (10. vek p.n.e) kao prekrasni svet blagih ljudi, obrastao mnogim cvećem u punoj radosti i spokoju kojima niko nije mogao da se zasiti. Pakao je već predstavio kao mračnu propast, koja se nalazi pod zemljom negde na severu: "Kada sam malo prošao, video sam strašni, duboki bunar, gde je mrak bio toliko taman da sam ga dotakao rukom, a smrad tako silan, da je svako drhtao i padao. I vrlo tesno, u velikom mnoštvu, kao guste dlake u grivi konja, stajale su duše grešnika ne videći jedna drugu."

Zoroatrističke predstave o zagrobnom životu nisu iščezle, samo su ih gotovo u potpunosti prihvatile tri najveće religije - judaizam, hrišćanstvo i islam.

Sutra - Zagrobni život pod lupom (2): Đavolova kuća u Tadžikistanu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online