Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
07:44
Press A

Pakleni plan SAD: Naterati još 40 država da priznaju KiM

Amerikanci planiraju da do početka Generalne skupštine UN nateraju bar još 40 zemalja da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, saznaju beogradski mediji. SAD bi tako sprečile Srbiju da obezbedi većinu za novu rezoluciju o Kosmetu.

Na drugoj strani, kako navodi ''Press'', Srbija je najavila da će u Generalnoj skupštini UN zatražiti da se usvoji nova rezolucija u kojoj će zatražiti obnavljanje pregovora o statusu Kosova i Metohije. Tome se izričito protive SAD i zemlje EU koje su priznale Kosmet.


Sagovornik ''Press-a'' iz diplomatskih krugova navodi da će SAD u sprovođenje svog plana krenuti odmah posle odluke MSP.

Državni sekretar SAD Hilari Klinton


- Nema dileme da će Srbija na osnovu mišljenja MSP pokušati da na Generalnoj skupštini UN pridobije većinu za usvajanje nove rezolucije o Kosmetu. Zato je pripremljen plan da SAD, najjače do sada, pritisnu još najmanje 40 zemalja da priznaju Kosovo i Metohiju i tako obezbede većinu u UN. Ali, ni mi nećemo sedeti skrštenih ruku, već smo pripremilii kontraudar. Prvi ''okršaj" Srbije i SAD očekuje se krajem jula u Ugandi na samitu Afričke unije - navodi sagovornik ''Press-a''.


Saznanja ''Press-a'' potvrdio je i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On kaže da prema njegovim saznanjima ''Amerikanci spremaju čak 45 do 50 država da priznaju Kosmet".


- Time bi SAD i Kosovo imali između 110 i 120 glasova u UN, što bi bilo dovoljno da proguraju sopstvenu rezoluciju kojom se priznaje legalnost Kosova i Metohije, a možda čak i zatraži stolica u UN za južnu pokrajinu. S druge strane, imamo i inicijativu EU koja nudi da zajedno sa Srbijom napiše novu rezoluciju o Kosovu, jer njoj ne odgovora produženi konflikt sa Srbijom - kaže Janjić.
 

Profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Predrag Simić kaže za Press da je sasvim izvesno očekivati ''veliki pritisak SAD".


- SAD konstantno vrše pritisak, a posle odluke MSP taj pritisak će biti još veći. S druge strane, činjenica je i da je EU postavila Srbiji rok da do 22. jula napišu zajedničku rezoluciju o Kosovu, što govori da ni Evropa ne zna kako će ta odluka izgledati. U EU ne postoji konsenzus o Kosovu i šef diplomatije Ketrin Ešton na sve načine pokušava da nađe kompromis, a osim činjenice da pet država EU nije priznalo Kosovo poslednji masovni protesti u Barseloni, koji traže samostalnost Baskije, ukazuju da moraju da budu oprezni - navodi Simić za beogradski list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online