Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.07.2010.
06:48 >> 23:57h
Tanjug A

Skupština usvojila rezoluciju o Kosmetu

Vanredno zasedanje Skupštine Srbije sa jedinom tačkom dnevnog reda - predlogom Rezolucije Vlade Srbije o Kosmetu - počelo je u ponedeljak 26. jula nešto posle 12 sati, a završilo se malo pre ponoći usvajanjem teksta, koji je delimično izmenjen u odnosu na original usvajanjem amandmana koje je predložila Srpska napredna stranka. A kako je proticao 26. jul u Skupštini Srbije...

 

Jeremić: Zaustaviti nova priznanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da bi bilo dobro kada bi i lideri opozicionih stranaka bili izaslanici koji bi u svet preneli poruku i zatražili da ne bude daljih priznanja Kosova.

Nikoliću, bili bi ste izvrstan izaslanik

"Važno je da dobijemo i podršku opozicije. Vi biste gospodine Nikoliću bili izvrstan izaslanik. Dobro bi bilo kada bi predsednici svih stranaka tražili da se ne prizna Kosovo, to bi bila ozbiljna poruka svetu", rekao je Jeremić, odgovarajući na izlaganje lidera naprednjaka koji je kritikovao Vladu Srbije zbog politike u vezi sa Kosovom.

On je u Skupštini Srbije rekao i da je 55 država "na korak" od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi.

"Situacija u međunarodnoj zajednici vezano za Međunarodni sud pravde je za našu poziciju izuzetno teška. 55 država sveta se nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova, ali Vlada čini sve da taj broj svede na što manju meru", kazao je srpski šef diplomatije na vanrednoj sednici parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda - Kosovom.


Jeremić je u obraćanju poslanicima rekao da Srbija i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje.


Sud je, kako je kazao, "prepustio političko odlučivanje o pravu na otcepljenje kosovskih Albanaca debati koja će se voditi pred Generalnom skupštinom UN".

Bataković: Nije stavljena tačka na Kosovo

Šef Pravnog tima Srbije Dušan Bataković ocenio je danas da ishod postupka pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova predstavlja pravni neuspeh za Srbiju, ali je istakao da savetodavno mišljenje nije stavilo tačku na dalje političke i diplomatske akcije Srbije za očuvanje njenog integriteta.


Ukazujući da Srbija nije dobila pomoć Suda u trenutku kada je međunarodno pravo prekršeno na njenu štetu, Bataković je u uvodnim napomenama na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije ocenio da je Sud pronašao izlaz iz neprijatne političke situacije, ali ne na vešt način.


Bataković je, međutim, istakao da savetodavno mišljenje Suda nije stavilo tačku na dalje političke i diplomatske akcije Srbije usmerene na očuvanje njenog teritorijalnog integriteta.


I sam Sud je u obrazloženju, prema rečima Batakovića, eksplicitno naveo da je pitanje tretirao u uskom jezičkom smislu, čime je suštinski deo pitanja vratio u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN).


Sud je naglasio da Generalna skupština UN ima široko ovlašćenje da raspravlja o ovom pitanju, afirmisao je princip teritorijalnog integriteta, istakao je da je na Kosovu nastavio da funkcioniše međunarodni pravni režim, uspostavljen rezolucijom 1244 i nije potvrdio pravo Kosova na otcepljenje od Srbije, obrazložio je Bataković.


Vođenje postupka pred Međunarodnim sudom pravde je bilo od velikog značaja za Srbiju, naglasio je Bataković, jer je u kritičnom momentu 2008. godine zaustavio talas priznanja nezavisnosti Kosova.


Bataković je podsetio da je Pravni tim Srbije, formiran odlukom Vlade Srbije, izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom, jer princip teritorijalnog integriteta u međunarodnom pravu zabrnjuje secesiju od nezavisne države bez njene saglasnosti.


Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije i ne može se menjati bez odluke Saveta bezbednosti UN, rekao je Bataković i dodao da je jednostranom nezavisnošću ugrožen pregovarački proces koji je trebalo da odredi status Kosova i Metohije.


Tadić: I Kosovo i EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će Srbija nastaviti borbu za Kosovo, ali da neće odustati ni od članstva u Evropskoj uniji. Predsednik Srbije je ocenio da je pitanje Kosova i Metohije ponovo vraćeno sa pravnog na politički teren i istakao da je želja Srbije da Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podnese rezoluciju koja vodi ka kompromisnom rešenju, a ne da razgori problem.

Tadić je današnju skupštinsku raspravu ocenio kao "konstruktivnu i demokratsku, kakva nije bila u poslednjih 15 godina", koja doprinosi državnim institucijama u odbrani integriteta zemlje nakon mišljenja MSP.


"Ova diskusija svedoči o apsolutnoj tranziciji društva, pre dve godine u parlamentu bilo je kletvi, proklinjanja, pretnji fizičkim nasiljem, reči 'izdajnik' i 'izdaja', a danas i oni koji su u predsedničkoj kampanji to govorili, više ne govore", rekao je Tadić.

U pauzi vanredne sednice Skupštine Srbije, Tadić je istakao da Kosovo ne može postati članica UN bez saglasnosti Srbije, a da će "pre ili kasnije predstavnici albanskih institucija ili takozvanog Kosova morati da sednu sa Srbijom za sto i razgovaraju o tom pitanju".


"Srbija neće priznati nezavisnosti Kosova, a Vlada Srbije, ministarstva, skupština i predsednik države obavezni su da poštuju Ustav i to će svakako činiti", rekao je Tadić.
On je naglasio da niko ne može da spreči Srbiju da koristi sva legitimna sredstva u odbrani svog integriteta.


"Mi činimo sve da dođemo do kompromisnog rešenja, koje podrazumeva da ne može jedna strana dobiti sve, a druga izgubiti sve", rekao je predsednik Srbije.


Predsednik države je naglasio da će Srbija i dalje pokretati inicijative kako bi se sprečili akti secesije koji su etnički motivisani, jer bi to moglo da doprinese velikoj nestabilnosti.
Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti borbu u teškim i kompleksnim
okolnostima, posebno nakon mišljenja MSP, koje će biti upućeno na Generalnu skupštinu UN, što ne znači da neće biti primenjeni i novi diplomatski postupci i kreirana nova politička ideja.

Na pitanje da li bi pristao da opozicioni poslanici "odnesu njegovo pismo drugim
šefovima država", Tadić je odgovorio da nije protiv te ideje, ali da je bitno da odabir zemalja bude adekvatan.


Tadić je primetio da do sada u parlametu nikad nije postignu konsenzus u debatama o Kosovu i Metohiji, ali da bi akt jedinstva svih poslanika bio nesumnjivo koristan, jer bi osnažio argumente Srbije pred UN i drugim međunarodnim institucijama.

Tadić je dodao da će rezolucija, koja se trenutno piše stvoriti nove mogućnosti za odbranu integriteta zemlje, ali da nijednog trenutka neće dovoditi u pitanje evropske integracije ni mirovnu politiku u regionu, politiku stabilnosti i prostperiteta.


Odgovarajući na pitanje da li je moglo da bude drugačije mišljenje MSP i da li je neko odgovoran, Tadić je rekao da ne beži od odgovornosti za zbivanja na Kosovu i Metohiji, ali i podsetio da taj problem postoji 145 godina i da o njemu srpski parlament raspravlja punih 50 godina sa, kako smatra, sve manjim i manjim šansama da se reši kao prihvatljiv za Srbiju i građane.


Osvrćući na kritike po kojima je pitanje MSP-u trebalo drugačije formulisati, Tadić je rekao da ne vidi nijedan argument koji bi MSP uvažio, a koji je drastičniji i agresivniji od pitanja koje je Srbija postavila. On je dodao da su pravni analitičari smatrali da je pitanje Srbije postavljeno na najbolji način i naglasio da ne želi da prebaci odgovornost na eksperte, dodajući da je "posle bitke lako biti mudar".


"Javnost duboko u sebi zna da je ovo izuzetano težak problem, ali je i nesumnjivo da ovakvim mišljenjem nismo izgubili sve šanse u odbrani našeg integriteta. Najodlučnije se protivim bilo kakvom defetizmu, ali i bezrazložnom optimizmu", rekao je Tadić.
 

DSS protiv rezolucije, za tužbe protiv zemalja

 

Predstavnik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da poslanici tog kluba ne mogu da prihvate predlog odluke o Kosovu koji na vanrednoj sednici razmatra Skupština Srbije, jer je to nastavak politike koja je doživela poraz u Hagu.


Samardžić smatra da predlog vlade da Srbija uputi rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN predstavlja "samoubilačku akciju" u koju vlada pokušava da uvuče parlament.


Predstavnik D S S je rekao da ne može da se očekuje da Generalna skupština UN donese drugačiju odluku od onoga što je MSP već rekao. "Ići ponovo na najvažniji organ UN, koji je dao savetodavoo mišljenje i koji će politički dezavuisati takvu odluku je loša procena. Šta ćemo raditi ako Generalna skupština odbije naš predlog rezolucije, što je vrlo verovatno", upitao je Samardžić.


Po njegovom mišljenju, trebalo bi podneti tužbu protiv jedne ili više zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.


Samardžić je predložio da se posle pokretanja tužbi ponovo sazove skupština i o tome raspravlja. Skupšina bi tako bila dovedena u poziciju da aktivno vodi politiku zemlje, rekao je Samardžić. "Ovaj predlog odluke ne može se prihvatiti, ali pošto je u pitanju važna stvar za ovu državu, predlažemo šta treba da se uradi", rekao je Samardžić.


Samardžić je je upitao šefa diplomatije Vuka Jeremića da li je pravni tim odustao od pravne borbe, pošto je u Predlogu odluke fokus na doplomatskom i političkom terenu. On je ukazao i da Skupština Srbije o Kosovu i Meothiji prvi put danas raspravlja posle 25 meseci od formiranja vlade, na njen zahtev i da zato ne može biti odgovorna za politiku koja je do sada vođena. On je ocenio da je "vlada u neprilici, jer je njena politika prema Kosovu i Metohiji doživela poraz".

Jeremić: Jovanoviću, je l' bi glasao za Kosovo?

Posle izlaganja predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, koji je zatražio novu politiku prema Kosovu i Metohiji na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, javio se ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i upitao ga da li je spreman da, u ime Srbije, glasa za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

 Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta poslanička grupa neće podržati predlog rezolucije vlade o Kosovu i Metohiji.


"Ne podržavamo ovu rezoluciju zbog toga što je ona izraz kontinuiteta sa pogrešnom politikom", rekao je Jovanović na vanrednoj sednici parlamenta sa jedinom tačkom dnevnog reda - Kosovom.

Jovanović je rekao da od Srbije niko nije tražio da prizna nezavisnost Kosova i istakao da je način vođenja spoljne politike naneo štetu Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde.


Jeremić je rekao da prihvata odgovornost da vođenje politike i da bi, ljudski i politički, bilo nepošteno da se krije iza bilo čijeg autoriteta, ličnog ili institucinalnog.


"Imam puno poverenje u demokratske institucije i ako one zaključe da je spoljna politika prema Kosovu i Metohiji ili drugim pitanjima bila pogrešna, spreman sam da podnesem sve lične konsekvence takvog zaključka", poručio je Jeremić.


Jeremić je napomenuo da je Kosovo poslalo zahteve za članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama, ali da bez saglasnosti Srbije, to članstvo nije moguće.

"Da li biste vi, gospodine Jovanoviću, glasali za članstvo Kosova i stavili ga u isti rang sa Srbijom", pitao je Jeremić.


Jeremić je rekao poslanicima i da Srbija nije postavila drugačije pitanje Međunardnom sudu pravde, jer bi drugačija formulacija otvorila prostor za zaključak Suda koji bi za Srbiju bio od veće i ozbiljnije opasnosti. Jovanović se javio za reč i ponovio stav da bi u ovom trenutku bilo vulgarno da se razgovara o bilo čijoj pojedinačnoj odgovornosti.

Naprednjaci i radikali uložili amandmane


Srpska napredna stranka i Srpska radikalna stranka uložile su amandmane na predlog rezolucije o Kosovu o kojoj na današnjoj vanrednoj sednici raspravlja Skupština Srbije.


Naprednjaci su zatražili da se u predloženom dokumentu istakne da se on donosi imajući u vidu sadržaj mišljenja Međunarodnog suda pravde.


SNS traži i da se naslov odluke o mišljenju MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta promeni u "Odluka o nastavku aktivnosti Republike Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje".


Iz poslaničkog kluba "Napred Srbijo" zatražili su da se predloženim dokumentom Vlada Srbije obaveže da će predlog rezolucije, koji bi trebalo da podnese Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prethodno dostaviti parlamentu na razmatranje. Oni su zatražili i da Vlada Srbije upozna parlament sa konkretnim diplomatskim aktivnostima, kada je reč o usvajanju rezolucije u Generalnoj skupštini UN.


Poslanici SRS su, kao i naprednjaci, uložili šest amandmana, insistirajući da se parlament u predloženom dokumentu pozove na rezoluciju 1244, jer bi, kako su naveli, u suprotnom bila moguća revizija te rezolucije Saveta bezbednosti UN.


Radikali smatraju da predloženom odlukom nije definisano kako će izgledati rezolucija o Kosovu, i pitaju koja bi mogla da bude bolja od Povelje UN, Ustava Srbije i Rezolucije 1244.

Dačić ne očekuje konsezus u parlamentu

Odgovarajući na pitanje novinara, Dačić je rekao da Srbija, kada je reč o Kosovu, ne treba da šalje poruku međunarodnoj zajednici, već da sa njom postigne odgovarajući dogovor.


On je dodao da u međunarodnim odnosima nema "simpatija i antipatija", već samo interesa, i da je nemoguće da nekome nisu važni dobri odnosi sa najvećom zemljom na Blakanu.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne očekuje da u Skupštini Srbije bude postignut konsensus oko predloga odluke o Kosovu, ali ni da "svako ostane ukopan u svom političkom rovu".


"Mi živimo u Srbiji i nikada u istoriji nije postignut konsenzus. Da je postojao konsenzus u vekovima iza nas, verovatno danas i ne bismo raspravljali o ovoj temi", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.


Ministar je, međutim, rekao da ne očekuje ni da svako ostane "ukopan u svom političkom rovu", jer je, kako je naveo, pitanje Kosova iznad svake partijske politike.


"Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se to od nje traži i očekuje", naveo je Dačić i ukazao da bi Srbija trebalo da bude svesna realnosti u kojoj se nalazi, ali i njenih državnih interesa. Prema njegovim rečima, Srbija je do sada pokušala sve - od vojnih, političkih do pravnih akcija.

 

Jeremić: Tomo, ti budi izaslanik?!

"Važno je da na kraju, ako ne u debati, pokažemo ozbiljnost i državno jedinstvo i bio bi izuzetan gest da računamo i na podršku opozicije", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i naglasio da bi predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić bio izvanredan izaslanik Srbije u borbi za Kosovo i Metohiju.


"Kao šef najveće opozicione stranke", rekao je Jeremić, "Nikolić bi bio odličan izaslanik i kada bi odneo pismo predsednika Srbije nekoj državi i tražio da ne prizna nezavisnost Kosova, to bi ovome dalo ozbiljnu težinu. Tražimo podršku, na stranu sve političke razlike, ali poruka je jasna i bili bismo zahvalni ako biste nam pomogli", rekao je Jeremić.


On je odbio da iznese sadržaj rezolucije Srbije pred Generalnom skupštinom UN, jer se radi o pitanju diplomatske strategije koja se ne otkriva. "Ako bismo to uradili, učinili bismo sebi medveđu uslugu, najvažnije je šta želimo da postignemo, a to je da dođemo do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kroz nove pregovore", istakao je Jeremić.


Nikolić je rekao da javno prihvata da ga Srbija pošalje kao izaslanika da ubeđuje države koje poštuju politiku SNS, a koje su u dilemi da li da priznaju nezavisnost Kosova.


Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović kritikovao je Jeremića zbog toga što nije hteo da odgovori šta će biti u rezoluciji Srbije, već priča o "poštarima" koji će nositi poruku predsednika Srbije.


Jeremić je odgovorio Jovanoviću da je on govorio da se sada ne može govoriti o konkretnom sadržaju rezolucije, ali će ona biti dostupna svima kada bude podneta Generalnoj skupštini UN.


Šef diplomatije je ponovio poziv svim liderima opozicionih stranaka, a ne samo Nikoliću, da budu izaslanici Srbije sa jasnom porukom trećim državama: "Nemojte priznati Kosovo". Jovanović je, aludirajući na Nikolića, odgovorio da izaslanik Srbije ne može biti čovek koji je vest kada ode u Brisel.

Marković: Mišljenje MSP-a nije ni poraz ni pobeda

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije ni poraz ni pobeda za Srbiju, koja za očuvanje teritorijalnog integriteta nije davala "autogolove".


"Srbija nije davala autogolove i učinila je sve što je mogla", rekao je Marković novinarima u parlamentu i dodao da treba slediti kontinuitet politike od 2008. godine, jer je ta politika, kako je kazao, dala rezultate.


Prema njegovim rečima, predsedniku Srbije i šefu srpske diplomatije se, kada je reč o Kosovu i Metohiji, ne može ništa zameriti. On je podsetio da oni nisu učestvovali na skupovima na kojima je Kosovo bilo predstavljeno kao nezavisna država, te da su ostali dosledni politici očuvanja teritorijalnoig integriteta zemlje.


Marković je dodao da se prvi put od 2000. godine desilo da nešto što Srbija zatraži od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija bude prihvaćeno - kao što je zahtev da se ispita da li je jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova povređeno međunarodno pravo.
Prema njegovim rečima, Generalna skupština UN sa 192 države treba da da saglasnost za mišljenje MSP-a, pa se Srbija može nadati da će odluka po nju biti pozitivna.

U Dom Narodne skupštine u podne su stigli predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković sa svim članovima vlade.


Na početku sednice nije prihvaćen predlog Demokratske stranke Srbije da se udvostruči vreme za raspravu.


Sednici su prethodile polučasovne konsultacije poslaničkih grupa, na kojima su deset minuta učestvovali šefovi ili zamenici šefova svih grupa u parlamentu. Naime, posle desetak minuta, sastanak je napustio lider naprednjaka Tomislav Nikolić, a deset minuta kasnije i šef poslanika DS Miloš Aligrudić i Dragan Todorović (SRS).

U vladinom predlogu rezolucije poziva se na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona", navodi se u tekstu.


Ocenjuje se da savetodavno mišljenje MSP pravde otežava napore Srbije da ostvari ciljeve državne politike o Kosovu i Metohiji, ali najavljuje da će Vlada Srbije podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisa.


"Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", ističe se u predlogu rezolucije.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je najviše zakonodavno telo u državi na stanovištu da do održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju treba doći putem mirnih pregovora, u skladu sa Ustavom Srbije.

Dejanovićeva je rekla da je vladin Predlog odluke o mišljenju MSP i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta od velike važnosti za parlament.

Vlada prihvatila amandmane naprednjaka

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u ponedeljak uveče da je Vlada prihvatila tri amandmana, koje je na rezoluciju o Kosovu podnela Srpska napredna stranka.

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je nakon toga rekao da će poslanici njegove stranke glasati za vladin predlog rezolucije i pozvao sve poslanike da se “izdignu iznad politike“ i podrže rezoluciju.

Jeremić je takođe pozvao poslanike opozicije da podrže rezoluciju, rekavši da je potrebno da se postigne nacionalno jedinstvo po pitanju Kosova.

Jeremić se osvrnuo i na primedbe opozicije da je trebalo podići tužbe protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, rekavši da bi takav spor pred MSP bio “najbolji put da se sve izgubi“.

“U četvrtak nam MSP nije oduzeo Kosovo, kao što ga ni Generalna skupština UN neće vratiti, jer je ovo dug proces“, istakao je Jeremić.

KRAJ: Skupština usvojila rezoluciju o Kosmetu

Pre glasanja poslanicima se obratio Boris Tadić koji je izjavio da je njegova namera da kao predsednik Republike liši Srbiju nacionalnih konflikata u koje je decenijama bila uronjena, ne samo sa susedima, već i sa velikim silama.

"Nije vreme za veliki patriotizam, vreme je za velika dela. Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje moguće odnose sa velikim silama, jer svaka drugačija politika vodi Srbiju direktno u propast, a građane u novo siromaštvo i mi ne bismo bili u stanju da čuvamo naše nacionalne interese", poručio je, između ostalog, predsednik Tadić.

U trenutku glasanja elektronika je pokazala da je u Skupštini Srbije prisutno 220 poslanika, glasalo je ukupno 218 - 192 za, 26 protiv i niko uzdržan, čime je usvojena rezolucija o Kosmetu, odnosno mišljenje o odluci Međunarodnog suda pravde u pogledu otcepljenja južne srpske pokrajine od matice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.07.2010. 23:28
Problem kod nas je sto upravljanje zemlje se ne oslanja na republickim principima kao sto su " zemlja je jedna i neodoljiva ", " svi imaju ista prava" , politicke stranke ne smeju imati etnicku oznaku , nego da postoje samo kao politicke organizacije sa ciljem da snose i brane stavove gradjana . Regije trebaju biti organizovane kao u Francuskoj, takodje stvoriti "departmane" koji razbiju etnicke jedinice...Trebalo bih cisto zameniti nas ustav francuskim (na primer) , tako bih izbegli regionalizaciju na etnickoj osnovi i izbegli unutrasnje i spoljne optuzbe da je Srbija anti-demokratska drzava !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online