Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.07.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

"Srbija i Kosovo odvojeno u EU"

"Voleli bismo da nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde Srbija reaguje konstruktivno, da se složi sa Rezolucijom u UN, a zatim pristane na pregovore sa kosovskim Albancima", kaže za "Vesti" Endi Sparks, ambasador Velike Britanije u Prištini.

Endi Sparks

- Mišljenje Međunarodnog suda pravde bi trebao posmatrati kao novu polaznu osnovu, da se tema Srbije i Kosova preusmeri u boljem pravcu, u interesu svih, i u Srbiji, i na Kosovu. Najbolji način da se to uradi je da se nastave EU integracije. U Velikoj Britaniji verujemo da će to učiniti kao dve nezavisne države, a mišljenje MSP ojačava takav stav, kaže Sparks.

Do kraja godine Kosovo u UN


Da li očekujete skori ulazak Kosova u UN?
- Moguće je da će posle iznošenja mišljenja suda, uslediti ubrzana priznanja. Ako ih bude dovoljan broj, u teoriji, moglo bi da se dogodi da do kraja godine bude dovoljan broj priznanja članica Generalne skupštine UN.

Šta sada?
- Srbija nije zadovoljna ishodom, kao i činjenicom da nema više suverenitet nad Kosovom, ali trebalo bi posmatrati širu sliku - prosperitet i budućnost ljudi.

Voleli bismo da Srbija reaguje konstruktivno, i da se složi sa Rezolucijom u UN koja uobičajeno sledi nakon mišljenja Suda, a zatim kako je Ketrin Ešton, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, sugerisala, pristane i na pregovore sa Albancima sa kojima su oni već saglasni.

U tim razgovorima se ne bi govorilo o statusu i teritoriji, već o praktičnim pitanjima - povratku, struji, telefoniji, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, trgovini, saobraćaju...

Da li je to moguće?
- Naravno da je moguće ukoliko Srbija na to pristane. Problem je u vašem ustavu još od vremena Vojislava Koštunice, na osnovu koga je vladi teško da prihvati ovakvu vrstu realnosti. Ali, važno je šta ljudi misle. Zar Srbi nisu više zainteresovani za svoju budućnost u EU, da napreduju i da prihvate realnost?

Ali pitanje jeste važno. Kako Vaša vlada može motivisati Srbiju na takve pregovore?
- Mi verujemo u to. Verovatno tražimo previše da Srbija prizna Kosovo sada, ali pravac jeste taj. I ima još puno posla za Srbiju i sigurno za Kosovo u smislu približavanja i ispunjavanja uslova za ulazak u EU. To nam daje vremena da nađemo način da se ide napred. Ipak, ono što ne sme da se dogodi je da ova tema blokira progres, niti Srbije, niti Kosova. Želimo da pitanje statusa sklonimo sa evropske staze obeju država.

Albancima smeta Ratko Mladić


Hapšenje Ramuša Hardinaja u Srbiji je komentarisano kao konačno zadovoljenje pravde.

 

Ipak, mnogo Srba još smatra da među kosovskim političarima ima i onih koji su počinili ratne zločine...


- Kada je reč o ratnim zločinima, ili navodnim ratnim zločinima, oni moraju da se procesuiraju. Ako postoje dokazi, onda slučaj mora da pređe u ruke zakona. Ali, to se odnosi i na Srbiju.

 

Ako govorimo o tome o slučaju Haradinaja, koji nije proglašen krivim, a čijim hapšenjem je Srbija zadovoljna, treba reći da ima i kosovskih Albanaca koji se nadaju hapšenju Ratka Mladića.

Između ostalih i Velika Britanija je predložila Srbiji da potpiše Rezoluciju pre zasedanja Generalne skupštine u UN?
- Radi se na tome da se nađe jezik za Rezoluciju u UN. To bi trebalo da bude neutralan jezik, koj će otvoriti prostor za dijalog o tim praktičnim temama. Za razgovor o njenom sadržaju ima prostora do septembra, a jedno je sigurno - da ne želimo zamrznuti konflikt, odnosno da se ponovi slučaj Kipra.

Šta očekujete kao sledeći korak vlade u Beogradu?
- Da sluša pažljivo šta će Ketrin Ešton predložiti i da se fokusira na teme koje nemaju veze sa statusom. Rezolucija u UN može da pomogne i Srbima i Albancima.

Na izjašnjavanje MSP-a mnogi Srbi su reagovali "ako oni imaju pravo na samoopredeljenje, imamo i mi". Da li je podela Kosova moguća?
- Problemi na čitavom Balkanu, a tu ne mislim samo na Kosovo, već i na Bosnu i Albaniju, ne mogu se rešavati daljim prekrajanjem mapa. I ranije se pokazalo da to nije rešenje. Balkan je bogata mešavina raznih etniciteta, a jedino rešenje za ceo Balkan je ulazak u EU.

Kakva je budućnost Srba na Kosmetu?
- Mislim da je dobra. Provodim puno vremena sa njima. Prema Ahtisarijaveom planu oni imaju pravo da žive u skladu sa svojom religijom, tradicijom i običajima. Ne vidim zašto se to ne bi dogodilo. Volelo bih da se normalizuju odnosi Srbije i Kosova, i da povratak Srba bude veći. Do sada su se uglavnom vraćali stariji ljudi, a voleli bismo da dođu i mlađi. Ako me pitate da li možemo da imamo multietničko Kosovo za 25 godina u EU? Verujem da možemo. Ali, to ne znači da će Kosovo tek tada ući u EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.07.2010. 20:06
pa sto onda ne dozvole irska i ostali da budu samostalne ili mozda neki tamo u Londonu da imaju samostalnost.Tip je blesav....`100%
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online