Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.07.2010.
10:10
Politika A

Slučaj KiM: Logičan potez Srbije skromnih šansi

To što je Srbija prva podnela predlog rezolucije Generalnoj skupštini nema nekog ozbiljnijeg pravnog značaja, pošto ona dobija pravnu snagu tek kada je usvoji većina članica, izjavio je profesor međunaorodnog prava Tibor Varadi.

Varadi je u intervjuu za ’’Politiku’’ kazao da potez Srbije možda ima nekog taktičkog preimućstva, istakavši da u tom pogledu nema strogih pravila. On je dodao da postoji mogućnost i da se promeni tekst srpske rezolucije, odnosno da se može doći i do ''kompromisne rezolucije''.

Teško do većine u UN: Tibor Varadi


Srbija je pred UN otišla bez podrške velikih sila, kakve su šanse da prođe takva rezolucija?


- Teško je biti optimista. To je jedan valjan i logičan pokušaj Srbije. U ovoj situaciji drugih poteza nije bilo, ali za usvajanje rezolucije je potrebna većina. Mi smo dobili većinu za postavljanje pitanja Međunarodnom sudu pravde, ali mnogo teže je dobiti većinu za rezoluciju. Ovo je logičan potez skromnih šansi. Ako se ništa ne promeni Srbija teško može da dostigne bilo kakvu većinu.
 

Kako vam se čini tekst rezolucije?


- Nismo imali mnogo manevarskog prostora. Možda se moglo nešto drugačije formulisati, ali suštinsko pitanje je da li postoji volja da se to usvoji. Ako bi se ovako usvojila to bi za mene bilo jedno vrlo prijatno iznenađenje.

EU nije sačinila tekst sopstvene rezolucije


Evropska unija nije sačinila tekst sopstvene rezolucije o Kosovu i samim tim ga nije ni uputila svojim državama članicama, saznaje "Politika" iz izvora bliskih Savetu EU.


Prema rečima sagovornika ovog lista koji je insistirao na anonimnosti, "sigurno bismo znali da postoji predlog teksta rezolucije EU i da ga je (visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku) Ketrin Ešton poslala državama članicama, a s obzirom da to ne znamo, zaključujemo da ne postoji".


Ipak sagovrnik "Poltike" iz Brisela je rekao da su navodi iz "predloga rezolucije EU koje su objavili mediji u Srbiji "potpuno u liniji sa stavom EU i onim što je Ketrin Ešton već rekla pozivajući na dijalog Beograda i Prištine".


Na insistiranje "Politike" da još jednom proveri da li ipak postoji predlog rezolucije EU, sagovornik lista je rekao: "Isključujem mogućnost da postoji predlog i da je Ešton o njemu izvestila zemlje članice, jer bismo sigurno to znali."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online