Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.08.2010.
19:22
Srna A

Šta traže Srbi sa severa Kosmeta?

Savez opština Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija doneo je Deklaraciju o nezavisnosti u kojoj se navodi da ne pristaje na izdvajanje iz južne pokrajine sve dok je ta teritorija u međunarodno-pravnom smislu sastavni deo Srbije i ističe da je tzv. Republika Kosovo "genocidna tvorevina koja nema međunarodno pravni subjektivitet".

Savez opština Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija doneo je Deklaraciju o nezavisnosti u kojoj se navodi da ne pristaje na izdvajanje iz južne pokrajine sve dok je ta teritorija u međunarodno-pravnom smislu sastavni deo Srbije i ističe da je tzv. Republika Kosovo "genocidna tvorevina koja nema međunarodno pravni subjektivitet".

U Deklaraciji o nezavisnosti saveza opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija se naglašava da se tekst isključivo odnosi na nezavisnost teritorija i opština iz sastava SAO KiM od "tvorevine koju su njeni stvoritelji nazvali `Republika Kosovo`".


"Republika Kosovo proglašena 17. februara 2008. godine, od grupe do tada građana Srbije koji su na sednici svog predstavničkog organa u Prištini tako odlučili usvajajući svoju tzv. deklaraciju o nezavisnosti Kosova, je neprihvatljiva za nas Srbe", navodi se u deklaraciji.


U tekstu se konstatuje da teritorija na koju pretenduje tzv. Republika Kosovo ne može po automatizmu biti cela teritorija AP Kosovo i Metohija koja je sastavni deo teritorije Srbije koja je kao geografski pojam jedina međunarodno-pravno priznata.


SAO KiM konstatuje da su od 1999. godine pa sve do danas počinjeni mnogi akti najgoreg nasilja prema pripadnicima, naročito srpske nacionalnosti, čiji vinovnici nisu pronađeni, niti adekvatno kažnjeni.


"Nepopravljive su posledice strašnog, gotovo biblijskog, pogroma od 17. marta 2004. godine kada su građani Srbije, naročito srpske nacionalnosti brutalno prebijani i ubijani a njihova imovina pljačkana i spaljivana dok je više od 100 sakralnih objekata Srpske pravoslavne crkve teško oštećeno i potpuno uništeno, među kojima i oni pod zaštitom UNESKO-a".

U Deklaraciji se podseća da je kao rezultat etničkog čišćenja nealbanaca i genocidnog ponašanja albanskih vlasti u Prištini, sa vekovnih ognjišta proterano više stotina hiljada građana Srbije nealbanske nacionalnosti.


"Njima je fizički onemogućen čak i pristup grobljima predaka koja se sistematski uništavaju sa očiglednom namerom da se uklone svi materijalni dokazi o postojanju nealbanaca na ovom prostoru. Na delu je i masovno albansko falsifikovanje opšte istorije u ovom regionu, koja se silom nameće i u školskoj nastavi", navodi se u tekstu.


SAO KiM ističe da "bez obzira na pojedinačna priznanja te države iz pragmatičnih razloga tzv. Republika Kosovo stvorena kao rezultat genocida prema nealbancima nema nikada pravo na međunarodno pravni subjektivitet jer je genocidna tvorevina".


SAO KiM konstatuje da teritorije svojih opština ne izdvaja iz Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija sve dok je ova teritorija u međunarodno pravnom smislu sastavni deo teritorije Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online