Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.10.2010.
02:48
Vestionline A

Prošla kandidatura, EU i dalje daleko

Šefovi diplomatija Evropske unije postigli su politički dogovor oko kandidature Srbije i deblokirali zahtev za punopravno članstvo u EU, a srpska kandidatura je prosleđena Evropskoj komisiji na izradu mišljenja.

Po čemu smo to sada bliže Evropi?
  

Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere potvrdio je danas u Luksemburgu da je kandidatura Srbije prosleđena Evropskoj komisiji na izradu mišljenja i preneo zadovoljstvo svoje zemlje kao predsedavajuće EU zbog pozitivne odluke.

Odmah počinje izrada mišljenja

 

Zamenik predsednika Evropske komisije Maroš Šefčović izjavio je danas da će Komisija odmah početi sa izradom mišljenja o kandidaturi Srbije.

"Postignut je konsenzus. Zadužili smo Komisiju da izradi mišljenje", rekao je Vanakere na konferenciji za novinare po završetku Saveta za opšte poslove.


On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što je odluka doneta. "Poslali smo jasan, pozitivan signal Srbiji", rekao je Vanakere, čija zemlja predsedava EU do kraja godine, i poručio, međutim, da je ostalo još dosta posla.

Izvori iz Brisela su pre današnje sednice nagoveštavali da bi danas mogao biti načinjen pomak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, ali uz jasnu obavezu saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Kako Tanjug saznaje iz diplomatskih izvora, u zaključcima sa Saveta za opšte poslove se navodi da je dogovor postignut pod uslovom da saradnja Srbije bude pažljivo nadzirana. U zaključcima se navodi da "savet poziva Srbiju da poštuje svoje obaveze u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom".


Srbija se poziva "na pomoć u hapšenju preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, što će biti najubedljiviji dokaz da je puna saradnja ostvarena".

Pozitivno mišljenje Evropske komisije je preduslov za početak konkretnih pregovora o prijemu u članstvo EU. Srbija je zahtev za članstvo predala krajem prošle godine, ali su u EU procenili da je tek sada vreme da se ta tema stavi na dnevni red.

Od Belgije, trenutno predsedavajuće, moglo se čuti da je opšti stav da se moraju uvažiti povoljni koraci Srbije u saradnji sa Unijom, posebno oko rešnja kosovskog pitanja.

Status kandidata najranije u decembru 2011.

 

Srbija bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU najranije u decembru sledeće godine, piše "Blic" pozivajući se na prognoze eksperata.

Šefovi diplomatija članica EU će danas u Luksemburgu naložiti Evropskoj komisiji da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da počne pregovore o kandidaturi za članstvo i da u tu svrhu prosledi upitnik sa oko 3.000 pitanja, na koja Srbija treba da odgovori u najkraćem mogućem roku, piše beogradski list.

Ministri spoljnih poslova EU zatražiće od Srbije da implementira preporuke i sugestije Bramerca za bolji rad, kao i da počne dijalog sa Prištinom, piše "Blic".
"Blic" navodi da će Savet ministara danas usvojiti zaključak da je stav Srbije prema ispunjavanju uslova za status kandidata ključan za nastavak integracija, ali da neće biti novih koraka bez hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, optuženih za ratne zločine pred Haškim sudom, odnosno bez pozitivne ocene glavnog tužioca tribunala Serža Bramerca.
Time će, praktično, biti postignut kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak u procesu evrointegracija i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa tribunalom.

U Luksemburg putuje i delagacija Srbije koju će predvoditi potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

On je naveo da postoje dobri izgledi da aplikacija Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji, ali i da nam iskustvo nalaže oprez.

“Belgija kao predsedavajuća odlučila je da stavi na dnevni red našu kandidaturu i moguće je da stavi to pitanje ili kao tehničko ili kao poltičko pitanje. Ako se stavi kao tehničko moguće je glasati kvalifikvonom većinom, ako bude postavljeno kao poltičko biće nužno da se uspostavi konsenzuz”, objašnjava Đelić.

“Sa stanovišta Srbije bolje je da se uspostavi konsenzus oko naše kandidature, onda je verovatno da će Holandija tražiti da se usvoji određni pasus i elementi deklaracije ministara koji će svaki sledeći korak našim EU integracijama usloviti punom saradnjom sa Haškim tribunalom”, očekuje on.


Delević: Kompromis između Haga i napretka Srbije

I dalje nas čeka dug put: Milica Delević
 
Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević veruje da će se prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije tražiti kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

"Ukoliko bi bila postignuta saglasnost da zahtev Srbije za članstvo bude prosleđen Evropskoj komisiji to bi značilo upućivanje upitnika i davanje mandata Komisiji da počne izradu mišljenja o našem zahtevu za članstvo", navela je Delevićeva.

Evropskoj komisiji je za izradu mišljenja potrebno oko šest meseci, pa će se jasno videti sveukupni rezultati, uključujući saradnju s tribunalom u Hagu.

Milica Delević kaže da Srbija ne bi trebalo da se bavi pitanjem kada predstoji sledići korak na kojem bi mogla biti zaustavljena zbog neokončanja saradnje sa Haškim tribunalom, već kako da što pre odgovori na taj uslov.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će do kraja godine usvojiti Akcioni plan za ispunjavanje uslova za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu u EU.

Ketrin Ešton: Nadam se odobrenju kandidature

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je nadu da će na današnjem sastanku Saveta za opšte poslove biti postignut dogovor i da će Evropskoj komisiji biti naloženo da razmotri zahtev Srbije za punopravno članstvo u EU.

Prema njenim rečima, "predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Kosova Hašim Tači delovali u duhu optimizma“ kada je reč o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine. Ona je pozdravila i kostruktivan pristup Srbije, koja je u saradnji sa EU izradila rezoluciju o mišljenjuju MSP.

Vestervele: Srbija je bila fer u UN i treba je nagraditi

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da Evropa treba da da doprinos daljem napretku Srbije na putu ka EU. 

"Naš stav je jasan. Srbija je pokazala da je kooperativna i fer se ponašala u Ujedinjenim nacijama. I zato bi mi trebalo - i to je stav Nemačke - da damo doprinos daljem napretku Srbije ka Evropi", rekao je Vestervele uoči početka sastanka Saveta za opšte poslove u Luksemburgu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online