Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.11.2011.
20:43
tportal A

Otkrivena tajna najmisterioznijih planina na Zemlji

Planinski lanac Gamburtsev na Antarktiku veliki je poput evropskih Alpa, međutim dugo se nije znalo da postoji jer je potpuno prekriven večnim ledom. Njegovo otkriće 1950-ih godina bilo je veliko iznenađenje jer je većina naučnika do tada verovala da se ispod belog pokrivača na pustom kontinentu sveta nalazi tek bezlična ravnica.

Planinski masiv na Antarktiku: Gamburtsev masiv
 

Nova istraživanja, predstavljena u časopisu Nature, pokazala su da se lanac formirao pre nešto više od milijardu godina. Gamburtsev je važan jer naučnici veruju da je upravo od njega počelo širenje leda Antarktikom. Razotkrivanje njegove istorije trebalo bi da stručnjacima omogući da razumeju ne samo davne promene klime već i moguće scenarije koji nas očekuju u budućnosti.

"Istraživanje ovih planina bilo je neverovatan izazov, ali uspeli smo da otkrijemo fascinantnu priču", rekao je dr. Fausto Ferakioli iz "British Antarctic Surveya", voditelj međunarodnog projekta AGAP koji je 2008. i 2009. nadletao kontinent uzduž i popreko snimajući radarom planinske sisteme skrivene pod ledom. Članovi AGAP-a obavili su i niz drugih merenja poput gravitacionih i magnetnih polja.

Priča o nastanku i opstanku antarktičkog lanca počinje negde pre više od milijardu godina, davno pre nego što su se na Zemlji razvili složeni oblici života, u vreme kada su se kontinenti okupljali i stvarali golemu kopnenu masu koja je poznata kao Rodinija. U njihovim sudarima uzdigle su se planine, ali je stvoren i debeli gusti koren u Zemljinoj kori. Kroz stotine miliona godina vrhunci planina postupno su erodirali tako da se očuvao samo hladan koren. Pre nekih 250 do 100 miliona godina, u vreme dinosaurusa, kora je u blizini starog korena počela da se razdvaja i otvara. Ovo otvaranje zagrejalo je i obnovilo koren i dalo mu snagu potrebnu da ponovno podigne zemlju i stvori nove planine. Konačno su glečeri i reke oko planina izdubili nizine i stvorili današnji izgled venca. Naučnici veruju da su se ti glečeri pre nekih 35 miliona godina postupno raširili i spojili, i stvorili Istočni antarktički ledeni krov u kojem su nestale planine Gamburtsev.

Ovi rezultati bi trebalo da podstaknu finansiranje daljih istraživanja i bušenja u kojima bi mogli da se prikupe uzorci stena i slojeva leda starijih od milion godina kako bi se definitivno potvrdila nova teorija. Testiranje vazduha u drevnom ledu trebalo bi da otkrije koncentracije različitih gasova poput uglje dioksida u ondašnjoj atmosferi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online