Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.02.2012.
16:27
Srna A

Čarli Čaplin nije bio komunistički agent

Legendarni američki filmski glumac Čarli Čaplin nije bio komunistički agent, kao što je vjerovao američki FBI, navodi se u povjerljivom dosijeu britanske obavještajne službe MI5 koji je objavljen danas, piše "Gardijan".

Nepravedno optužen: Čarli Čaplin

FBI, u to vreme predvođen direktorom Edgarom Huverom, opisao je Čaplina kao "holivudskog salonskog komunistu" i zatražio od MI5 da prikupi informacije koji će mu omogućiti da protera Čaplina, zvezdu filmova "Poslednji diktator" i "Svetla velegrada" iz SAD.

U dosijeu koji je danas objavio Nacionalni arhiv MI5 zaključuje: "Može biti da je Čaplin simpatizer komunista, ali na osnovu informacija pred nama nije reč o nekom radikalnijem slučaju".

MI5 se fokusirao na to da li Čaplin predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost, dok su odlučujući faktori za FBI bile komunističke simpatije Čaplina. Ser Pirsi Stilto, tadašnji šef MI5, rekao je da nema poudzanih osnova da se Čaplin smatra opasnim za bezbednost.

FBI, koji je formirao dosije od više od 2.000 stranica o Čaplinu, verovao je da je Čaplin rođen u Parizu, a ne u Londonu i da je njegovo pravo ime bilo Izrael Tornstajn.

MI5 je odbacio i ovu pretpostavku uz obrazloženje da nema dokaza da je Čaplinovo ime ili da je ikad bio Tornstajn, kao i tvrdnju da je rođen u Parizu. Čaplina je bukvalno proganjao FBI, posebno posle njegovog famoznog saopštenja tokom 1940-tih da postoji mnogo toga dobrog u komunizmu.

"Možemo da iskoristimo dobro i odvojimo loše", rekao je tada Čaplin.

Čaplin je uvijek odbacivao da je komunista, ali je odlučio da ne osporava odluku SAD da mu zabrani povratak u Ameriku 1953. godine i nastanio se u Švajcarskoj.

"Ja sam žrtva laži i podle propagande", rekao je Čaplin, koji je umro u snu 1977. godine u Švajcarskoj u 88. godini.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2012. 16:39
Morao je da bezi od cuvene hajke na komuniste (lov na vestice), koja je bila razmera Staljinistickih metoda u Americi.Mnogi su Amerikanci stradali nevini pod tom torturom ,cim ih neko "prokaze" i prozove kao komunistu. Ako vam se neko ne svidja ili vam smeta kao konkurencija u biznisu...bilo je dovoljno da kazete kako suruje sa komunistima i pojede ga mrak.
Petak 17.02.2012. 16:53
Smetao je konkurenciji najverovatnije je zbog toga i bio lazno optuzen zato je i pobegao u Svajcarsku !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online