Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.02.2012.
09:21
A

Zašto se dodela američkih filmskih nagrada zove Oskar?

Najpoznatija i najprestižnija nagrada na svetu je upravo ona koju dodeljuje američka Filmska akademija nauke i umetnosti (AMPAS- Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Najprestižnija američka filmska nagrada: Oskar 
 

Sa sedištem u Beverli Hilsu u Kaliforniji, AMPAS godišnje dodeljuje akademske nagrade. Prva dodela održana je 16. maja 1929. u hotelu Ruzvelt u Holivudu, a pobednici su se znali tri meseca pre same dodele. Tadašnje ceremonije nisu bile tako glamurozna kao danas, a prva je trajala svega pet minuta koliko je bilo potrebno za uručiti nagrade.

Tadašnji članov AMPAS-a, producent Luis B. Majer, došao je na ideju osnivanja filmskih nagrada. Ideja se svidela tadašnjem direktoru Akademije glumcu, Daglasu Ferbanksu.

Statua viteza koji drži mač prvo se zvao "The Academy Award of Merit". Postoji nekoliko teorija o tome zašto je nagrada nazvana Oskar.

Jedna od njih je priča o mladoj saradnici koja je tada radila u produkciji. Margaret Herik tada je ugledala statuu i viknula: "Izgleda baš poput mog ujaka Oscara!".

Kako prenosi dnevnik.hr, druga teorija o imenu dolazi iz kolumne novinara Sidnija Skolskija iz 1934. On je tada po prvi puta oslovio nagradu imenom Oskar, a od 1937. ime se i službeno koristi.

Današnja zlatna statua visoka je 34 cm, teška 3,85 kg, a vitez drži mač u prekrštenim rukama na roli filma. Oscara je dizajnirao Ostin Sedrik Gibons, a napravio ga je Džerge Stenli.

Danas članovi Akademije odlučuju o nominacijama i pobednicima. Ukupno broje više od pet hiljada članova i najveće biračko telo čine glumci. Glasanja i proglašenje pobednika su tajna.

Oskar se pratiti na televiziji od 1953., kada je prenos bio crno-beli, a od 1969. omogućeno je praćenje svečanosti širom sveta. Nagrada je odbijena svega tri puta od strane scenarista Dadlija Nikolsa 1935., Džordž Scot odbio je 1970. za ulogu u filmu "Patton", i Marlon Brando 1972. za ulogu u filmu "The Godfather".

Oskari su odloženi svega tri puta. Prvi put 1937. zbog velike poplave u Los Angelesu, drugi put 1968. zbog atentata na Martina Lutera Kinga Mlađeg., i zbog pokušaja atentata na tadašnjeg predsednika SAD-a Ronalda Regana.

Samo je jedan nemi film osvojio Oskara za najbolji film i to je "Wings" ( Vilijama A. Velmana) iz 1928. godine - što povećava šanse ovogodišnjem nominovanom filmu "Umetnik".

Najduži film koji je osvojio nagradu Oskar je istorijski spektakl "Gone with the Wind' (Viktor Fleming) iz 1939., dok je najkraći film "Marty" ( Delbert Mann ) iz 1955. "Film Cabaret2" (Bob Fos) iz 1972. je jedini film koji je osvojio najviše Oscara, njih osam, ali nije osvojio Oskara u kategoriji za najbolji film.

Italija je za sada zemlja koja je osvojila najviše Oskara u kategoriji stranih filmova.

Filmski epski spektakl "The Lord of the Rings: The Return of the King"( Peter Jackson) je jedini film koji je osvojio nagradu za sve kategorije u kojima je bio nominiran.

Jedini glumac koji je osvojio nagradu posthumno jest popularni američki glumac Džejms Din koji je bio nominovan za popularna filmska ostvarenja "Istočno od raja" i "Div".

Ne propustite ni ove 2012. godine dodelu Oskara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online