Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 12.06.2012.
20:35
Blic A

Deset izgubljenih svetova

Iz prohujalih vekova ostale su priče i legende o nestalim svetovima koje su retko karakteristične za samo jednu civilizaciju, već čine nasleđe dela sveta iz kojeg potiču ili se čak pojavljuju diljem planete. Ovde imate deset takvih legendi - od mesta poslednjeg počinka mitskog kralja Artura do teorije da je Zemlja šuplja.

Foto: ilustracija
 

1. Avalon kralja Artura

Ostrvo na koje kralj Artur otišao da vida rane nakon poslednje bitke i na kojem po legendi nije umro, već samo zaspao da se opet probudi kada Britaniji ponovo zatreba snaga njegovog mača. Potencijalne lokacije su razne - od Glestoneberi Tora, brdašca na kojem su lokalni monasi navodno u 12. veku našli kosti Artura i njegove kraljice, kao i mač Ekskalibur, pa preko više mesta u Britaniji sve do Islanda.

2. Obećani zlatni grad - El Dorado

Španski konkvistadori koji su sredinom 16. veka pljačkali Novi svet bili su svedoci neobičnog prizora - vođa plemena Muiska, koje je živelo blizu današnje Bogote, prestonice Kolumbije, tokom ceremonije inicijacije posuo se zlatnim prahom i tako uskočio u jezero Gvatavita. To je razbuktalo maštu Španaca i stvorilo priču o zlatnom gradu - El Doradu. Iako su konkvistadori opustošili konfederaciju Muiska, nisu pronašli zlatni grad koji je nazvan po ovom poglavici, a legenda o izgubljenom gradu privlačila je mnoge pustolove. Vođeni ovim mitom oni su "zlatni grad" tražili na nekoliko lokacija u centralnoj i južnoj Americi.


3. Mitsko slovensko ostrvo Bujan

Slovenski mit vezan je za ostrvo Bujan, ostrvo koje se pojavljuje i nestaje poput onog iz serije "Lost". U jednoj od verzija, sa ovog ostrva potiču sve vremenske prilike, po drugoj tu obitava duh večnog života koji duše drži zatvorene u glavi čiode. Geografska rekonstrukcija mita neke naučnike je navela na tvrdnju da se radi o fiktivnoj varijanti postojećeg nemačkog ostrva Rigen u Baltičkom moru.


4. Zemlja istinskog mira: Šambala (Šangri-La)

Tibetanski i indijski budistički tekstovi predstavljaju je kao zemlju istinskog mira u zelenilu skrivenom planinskom lancu Himalaja. Zapadnjaci su se prvi put susreli sa ovim mitom u 17. veku, a ubrzo su krenule i prve ekspedicije u ovo nepristupačno područje. Po nekima je ova utopijska dolina zapravo u Kini, a po drugima u Kazahstanu, a u potragu za njom 20-ih godina prošla veka dala se i sovjetska tajna policija.


5. Atlantida - najčuveniji izgubljeni svet

Platon je opisao izgubljeno ostrvo Atlantidu kao pomorsku silu koja je oko 9.000. godine pre nove ere držala veći deo zapadne Evrope i severne Afrike, a koja je nestala pod morem za jedan dan. Iako je još u Platonovo vreme vreme priča o Atlantidi smatrana samo pričom, u moderno doba i dalje pobuđuje pažnju. Po nekima, Platonov tekst nije dobro preveden i tvrde da se radilo o 900. godini pre nove ere, u vreme kada je minojsku civilizaciju na Kritu uništio cunami, a prošle godine je Atlantida navodno locirana u južnoj Španiji.

6. Mu i Lemurija: Nestale civilizacije
Pre otkrića tektonskih ploča, naučnici su u 19. veku verovali da su nestali kontinenti omogućavali moigraciju ljudi i životinja preko sadašnjih okeana. Lemurija se navodno nalazila na potezu od južne obale Indije do Madagaskara, dok je Mu bio lociran kraj poluostrva Jukatan u Atlantskom okeanu. Iako je shvatanje funkcionisanja tektonskih ploča praktično poništilo stare teorije, priča o civilizacijama Mu i Lemurije ostala je do danas.


7. Is (Ker-Is): Francuski grad pod morem
U vreme stvaranja francuske države, vlada u Parizu silom je sprovodila centralizaciju. U Bretanji nisu samo podigli poreze, već su pokušali i da u potpunosti izbrišu lokalni jezik i kulturu, pa je usred represije legenda o gradu Isu postala popularna. Is je navodno bio jedan od najbogatijih gradova na svetu, sagrađen ispod nivoa mora na obali Bretanji i zaštićen branom sve dok vladara Dahuta đavo nije prevario da otvori branu i poplavi grad.

8. Fantomsko ostrvo Bermeha u Meksičkom zalivu
Na starim mapama često su ucrtana ostrva i predeli koji danas ne mogu da budu locirani. Neka "fantomska ostrva" verovatno su posledica lošeg rada geografa, dok za druga poput Bermehe vlada uverenje da je postojalo i nestalo usred prirodnih faktora. Ono se, prema starim mapama, nalazilo u Meksičkom zalivu, a teoretičari zavere veruju da su SAD digle u vazduh celo ovo ostrvo kako bi sprečile meksičke vlasti da polažu pravo na podvodne izvore nafte.


9. Južna zemlja - mit koji je se obistinio
Mitski kontinent za koji se na kraju ispostavilo da postoji. Od Aristotela nadalje, zapadni mislioci imali su teoriju da postoji južna kontinentalna masa u nečemu što je kasnije nazvano Pacifičkim okeanom. Moreplovci su tragali za zemljom koja je povezivala sve južne krajeve poznatih kontinenata. Na kraju Australija je dobila ime "Južna zemlja", a 1820. Antarktik je otkrila ruska pomorska ekspedicija.

10. Šuplja zemlja - carstvo podzemnog sveta
Širom sveta različite ljudske kulture imaju priče o Šupljoj Zemlji, podzemnom svetu u koji je moguće ući samo na određenim tačkama planete, poput prolaza na Severnom i Južnom polu i planinskih pećina u Alpima. Edmund Hejli, britanski naučnik po kojem je nazvana Halejeva kometa, 1692. je izneo teoriju da se unutar Šuplje Zemlje nalazi nekoliko koncentričnih slojeva naše planete koji se obrću različitim brzinama i sa posebnim atmosferama.

Utorak 12.06.2012. 21:22
U moderno doba - "izgubljeni svet"- mozemo poceti da nabrajamo sa...................... EU na mestu br1
Utorak 12.06.2012. 22:49
Шта је вама???? како можете да користите и пишете непознатим ријечима - ДИЉЕМ??????
Sreda 13.06.2012. 06:56
Čitanje je dobro provođenje vremena. Neke od ovih teorija su fikcije, neke, kao zemlja Mu i nisu. Mnogo neobjašnjivo čudnih i lepih građevina proteže se na ton prostoru Azije, a da se ne zna ko je to gradio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online