Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 29.10.2012.
13:47
24sata.rs A

Lale "spore i uštogljene", Beograđani "histerični"

Beograđani i Novosađani se u jednom slažu - bezuslovno vole svoj grad. Strastveni lokal-patriotizam, koji ponekad može da deluje iracionalno ili isforsirano, najbolje se ogleda u bezazlenom nadmetanju ko je bolji. Drastične razlike, na kojima često insistiraju, uglavnom su neodržive, ali već je postalo opšte mesto da su Novosađani smireniji, ali i sporiji, dok su Beograđani prepotentniji i nepristupačniji.

Strastveni lokal-patriotizam, koji ponekad može da deluje iracionalno ili isforsirano, najbolje se ogleda u bezazlenom nadmetanju ko je bolji
 

Iako Beograđani često kažu da o svojim vojvođanskim komšijama ne razmišljaju u smislu rivaliteta, neće propustiti priliku da prokomentarišu novosadsku usporenost ili da imitiraju vojvođanski akcenat.

- Kada odem kolima u Novi Sad, onda se nerviram jer se tamo saobraćaj suviše sporo odvija, a kada odem bez auta, onda uživam. Novosađani su smireniji i opušteniji za razliku od često histeričnih Beograđana - priča rođeni Novosađanin i velikan srpskog glumišta Mihajlo Janketić.

Novosađani neće ostati dužni Beograđanima, čije će često potenciranje na otmenom prestoničkom poreklu obavezno propratiti gestikulacijom i kolutanjem očima.

- Begešari me zabavljaju svojom umišljenom gradskom veličinom jer stalno očekuju da ih drugi gledaju kao posebnu vrstu. Još ako su oni s pradedama Beograđanima, tada su tek nepodnošljivi - kaže Bojan Sremački. S druge strane, često isforsiran novosadski elitizam, u kombinaciji sa izraženim postakcenatskim dužinama,

Beograđanima je nepresušna inspiracija za viceve. Većina njih osvrnula se i na čuveno nepisano pravilo da su Novosađanke slabe na Beograđane i obrnuto, i da je za rivalitet odgovoran čist muški princip.

- Možda su im naš akcenat i žargon urnebesni, ali još nisam čuo za Novosađanku koja bar jednom nije pala na šmek nekog Beograđanina - kaže s osmehom Beograđanin Milan Đorđević.

Iako imaju zamerke jedni na druge, Novosađani i Beograđani se često druže i posećuju, a jednom sklopljena prijateljstva teško su raskidaju.

Srećan put! Mekdonalds - 400 km

 

 Neuporedivo izraženiji gradski rivalitet, koji je devedesetih godina prošlog veka prerastao u nacionalnu netrpeljivost, postojao je između Beograđana i Zagrepčana. Krajem osamdesetih godina, na autoputu na izlazu iz Zagreba osvanuo je grafit "Mekdonalds 400 km“" koji je po mišljenju mnogih zaokružio i najbolje oslikao višedecenijski jaz između tadašnjih sunarodnika. Beograđani su na duhovit način još jednom podsetili svoje zapadne susede koji grad ima sve odlike moderne metropole.

Ponedeljak 29.10.2012. 14:26
Ne interesuje me Beograd.Lep je on i sve ali mislim da tamo ne bih mogao ziveti.Ipak je meni moj grad najlepsi i ljudi u njemu.
Ponedeljak 29.10.2012. 14:00
Делије су аутори овог чувеног "путоказа"! Иначе београдски фазон највише истичу "дођоши", док са друге стране НС-ом се највише бусају у груди паори...
Ponedeljak 29.10.2012. 16:28
Ta i dobro je da se razlikujemo , plus i minus se privlače .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online