Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2012.
13:43
24sata.rs A

"Alo, policija! Mama me tera da jedem spanać, vodite je!"

"Hoću da prijavim mamu zato što me tera da jedem spanać, a ja ga ne volim"; "Vidim kengura sa konzervom na glavi u Tašmajdanskom parku”; "Koliko je sati?”, samo su neke od prijava koje sugrađani svakodnevno upućuju policajcima u Komandno-operativnom centru (KOC) policijske uprave grada Beograda.

Foto: Ilustracija
 

KOC u proseku mesečno primi do 2.000 poziva. Od toga samo 30 do 35 odsto zaista bude u nadležnosti MUP-a, dok je 10 odsto zlonamerno i uvredljivo. Ostatak čine pozivi građana koji prijavljuju najrazličitije stvari koje su na granici banalnog i komičnog, ali jedno je sigurno - nisu u nadležnosti policije.

Ne sedajte za volan pod dejstvom alkohola

“Neka se građani vesele i proslavljaju uz ples i pesmu, a ne upotrebom pirotehničkih sredstava i oružja za vreme praznika. Takođe apelujemo na vozače da vode računa i ne voze pod dejstvom alkohola. U vreme praznika biće angažovan veći broj policajaca koji će brinuti o bezbednosti Beograđana, ali i velikog broja stranaca koji će doći”, kaže Zoran Stanković.

- Deca svakodnevno zovu. Imali smo dečaka koji je “prijavio“ mamu zato što ga tera da jede spanać. Tu su bili i dečaci koji su igrali basket i pošto poražena ekipa nije ispunila deo dogovora, pobednici su pozvali policiju da reši stvar - kaže za “24 sata“ Zoran Stanković, jedan od pet šefova smene KOC-a.

Broj 92 (od 2013. godine 192) neretko okreću i stariji sugrađani koji ponekad žele da se samo ispričaju s nekim i da dobiju malo pažnje.

- Javila se jedna starija sugrađanka koja je pitala: “Da li ja mogu vama nešto da otpevam. Ja mnogo lepo pevam, a nikada nisam imala priliku da nastupim u javnosti.“

"Može prevoz do kuće, ljutiće se mama i tata što kasnim"

- Zakasnila sam na poslednji autobus, možete li da me odbacite kući da se mama i tata ne bi ljutili zato što kasnim.
- Možete li da dođete i ponesete alko-test da pokažem ženi da nisam pijan.
- Komšije svaki dan iz prodavnice nose po tri pune kese, ispitajte vi odakle njima toliko para.
- U Tašmajdanskom parku je kengur sa konzervom na glavi!
(ispostavilo se da je to bila mačka sa konzervom na glavi)
- Više sugrađana: Dve zmije su na fasadi zgrade u Ulici kraljice Natalije. (ispostavilo se da je to par unihop čarapa)

S obzirom na to da sam videla da nemam izbora, morala sam da je pustim da otpeva jednu strofu. Zovu da pitaju da li i mi vidimo leteće objekte, vanzemaljce, da prijave ljude koji im izlaze iz televizora, komšije koje ih špijuniraju i slične stvari čiji su uzrok senilnost i bolest - priča Tanja Tanasijević koja radi u KOC-u.

Jedna sugrađanka prijavila je da komšija tuče ženu jer iz njihovog stana dopire strašna buka, a kada je policija otišla ispostavilo se da bračni par malo glasnije vodi ljubav.

Iako ovakvi pozivi zaposlenima u KOC-u predstavljaju problem, oni se trude da budu tolerantni i predusretljivi.

- Ne ljutimo se na građane zbog ovakvih stvari. Naprotiv, raduje nas to što imaju dovoljno poverenja u policiju pa nas zovu da reagujemo, čak i onda kada to nije u našoj nadležnosti - kaže Stanković.

Ipak, on upozorava da zbog lažne prijave i zloupotrebe tog broja mogu uslediti krivične prijave.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online