Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2013.
12:29
Vesti A

Crne i bele vile

U glavama Srba vile se uvek javljaju kao otelotvorenje najluđih muških snova. Njihova lepota je nadzemaljska a moći čudotvorne, pa može da začara, leči i da se preobražava.

"Vila je svaka mlada, lijepa, u bijelu tanku haljinu obučena, i dugačke, niz leđa i prsi, raspuštene kose", piše Vuk Karadžić. Njeno pravo ime je zabranjeno i zaboravljeno. Samo u epskoj poeziji ponekada se označava ličnim imenom, a najpoznatije je Ravijojla. Lepotu joj ponekad pokvare kopita, kozja ili konjska i neugodan miris, jer je njeno poreklo ipak neljudsko, životinjsko.


Vile su duhovi
prirode, rastinja i voda, pa zato i prebivaju i okupljaju se na dalekim, visokim i divljim mestima.

Prema zavičaju mogu da budu zagorkinje, u gorama, primorkinje, kod mora, pa vile izvorkinje ili brodarice uz reke, vile jezerkinje uz jezera. Na Jadranskom primorju razlikuju se bele i crne vile. Makedonci ih nazivaju i majkama, ponegde i dobricama. Žive takođe i po vrhovima najviših planina, u bezdanim jamama, ali i u oblacima, i to su vile oblakinje. Na planinama imaju svoje mlinove. Mogu da se nastane i u pećinama.


Na Balkanu je najpoznatija vilinska pećina na lovćenskom Komu, u Crnoj Gori, o čemu su se pevale i pesme:

"Najviša Lovćen planina, u njoj je trnje i grablje, u njoj su snjezi i mrazi, u svako doba godišta, vilenski u njoj stnovi, sveđ vile tnce izvode." U pećinskim stanovima vile uživaju u najvećem sjaju i raskoši, ali je on za ljude nevidljiv. U pećini na Komu, priča se, ima toliko zlata da bi se "o ovoj vršini carstva prepirala".


Skromnije vile borave u blizini ljudskih kuća, čak i ulaze u nju kroz odžak, zadržavajući se kraj otvorene vatre, ognjišta, a kada su napolju, omiljena mesta su im ona na kojima inače borave duše, a to su raskrsnice i bunjišta. Tu im je i trpeza. Okupljaju se na tajanstvenim i strašnim mestima, na guvnu, bunjištu, raskrsnicama, u vodenici, kod drveta.


Njihovo pravo vreme je noć, gluvo doba, naročito u vreme punog meseca. Srpski narod kaže da postaju od rose.

"Vile se legu u vilinskim planinama gdje čovečja noga ne more doći... Vile se ne rađaju, no se zameću od rose, pa se u nekakvoj čudnovatoj planini na nekakvu čudnovatu drvetu odgajaju", piše Luka Grđić Bjelokosić.

U pesmi koju je Vuk zabeležio kaže se:

"A mene vilu od gore, mene je gora rodila, u zelen listak povila, jutrenja rosa padala, mene je vilu dojila."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online