Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 01.07.2013.
15:40
Nezavisne novine A

Pronađena fotka golog Tita

Istražujući ulogu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar i publicista Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju.

Broz go među Jugoslovenima u Francuskoj
 

Reč je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u "Zborniku španskih boraca". Knjiga je ubrzo povučena s tržišta. Fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španiji, već i zbog toga što je na njoj potpuno – go.


"Tačno je da je Josip Broz Tito 5. maja 1952. godine izjavio u američkom časopisu 'Lajf' da je jednom kratko posetio Španiju i proveo u njoj jedan dan u Madridu. Druge činjenice, koje su nesporne, i predstavljaju naučni i dokazni materijal, kazuju da je Broz radi preuzimanja i potpune kontrole KPJ morao da se oslobodi prvo Blagoja Parovića Šmita", tvrdi Zirojević, koji decenijama izučava građu novije istorije, posebno dokumentaciju vezanu za čudne likvidacije i uklanjanje najboljih kadrova OZNA, kasnije UDBA, Krcuna, Mića Mijuškovića, političku likvidaciju druga Marka, odnosno Aleksandra Rankovića...


"Blagoje Parović Šmit je bio predviđen za generalnog sekretara KPJ te 1937. godine kada je likvidiran. Josip Broz je izdao nalog da se on mora likvidirati! Kao dokaz tome jeste činjenica da je Vlajko Begović, kasnije pukovnik i nosilac partizanske spomenice, fotografisao mrtvog Blagoja Parovića na Vilja Nuela dela Kanjada (Bruneta) neposredno posle njegove pogibije! Parović je poginuo 6. jula 1937. godine kao politkomesar 13. inter-brigade. Slikan je samo nekoliko trenutaka posle ubistva i ta slika je odmah predata Josipu Brozu! Parović je slikan mrtav zato što je moralo da se dokaže Josipu Brozu da je likvidiran!", kaže Zirojević.


Umesto Parovića kao predstavnik CK KPJ u Španiji određen je Božidar Maslarić iz Hrvatske. Druga bitna stvar, prema rečima Zirojevića, jeste zvanična slika iz logora Girs u Francuskoj za inter-brigadiste, gde je snimljena slika Jugoslovena koji se kupaju. Na slici se nag vidi Josip Broza snimljen 1939. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 17:51
Ti takozvani Spanski borci su u Spaniji suzili za vrsenje zverstava nad spanskim narodom. Zabelezena su zverstva nad rimokatolickim monasima i monahinjama u cemu su se narocito istakli tipovi Peko Dapcevic, Zikica Jovanovic i drugi. Zato im je bilo lako da streljaju po Srbiji od 1944. da daju Hrvatima Baranju i Slavoniju, Siptarima Kosovo i Metohiju, da stvaraju makedonce, bosnjake i druge vestatcke nacije i jos mnogo toga sto nas je dovelo dovde. Tada su se Spanci zahvaljujuci generalu Franku spasili od crvene posasti i sacuvali Spaniju.
Ponedeljak 01.07.2013. 17:44
Mene zanima (ne zelim i da vidim) da li je bio obrezan po obicaju svojih predaka (habzburg-jevrja) ili je majka sprecila obred. Mozda bi nam jedna od njegovih prezivelih ljubavnica mogla koju vise reci
Ponedeljak 01.07.2013. 20:58
Ja neznam sta ima tu cudno ako se neko kupa u poljskom kupatilu i ako ga je neko snimio. Za vreme rata neme drugog komfora za odrzavanje licne higijene.A da se kupa vidi se i iz toga da ima peskir u ruci.A mozda i nije ni on jer se tu nemoze nikako jasno prepoznati.A Vi koji piseta te negativne komentare niste dostojni ni tamo da ga poljubite sto mu vidite tj. u zadnjicu na slici a kamo li u pravu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online