Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 24.08.2014.
16:51
Mondo A

Ledeni izazov - humanost ili samopromocija?

U proteklih desetak dana, niste mogli da upalite bilo koji sajt, bez da vam “iskoči” nekoliko poznatih i nepoznatih ličnosti koje se polivaju vodom. Trend započet u Americi služio je, makar u početku, prikupljanju sredstava i podizanju svesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi.

Kad humanitarna akcija izgubi smisao i postane glupost...
 

Za manje od dve nedelje, stanovnici cele planete su počeli da se zalivaju kofama vode, koristeći ovaj trend da podignu broj pregleda na svojim Jutjub kanalima i samim time podignu svest javnosti...o samima sebi!

U masi ovih klipova, bolest se pominje samo skraćenicom, a jasno je da mnogi ne znaju šta znači ijedno slovo osim "S" u skraćenici "ALS".

Među slavnima koji bolest nisu ni pomenuli u svojim klipovima su Bekam, Mesi, Ronaldo, Tajger Vuds...a reper 50 Cent iskoristio je ovo "ludilo" da prozove boksera sa kojim je mesecima u lošim odnosima.

Među poznatim ličnostima koje su se uključile u "akciju", a da reč nisu u klipu izgovorile u ALS-u, su Jelena Karleuša, Severina, Vladimir Stojković... Emina Jahović čak nije ispoštovala pravila "igre". Seka Aleksić jedna je od retkih, koja je precizno uputila gledaoce na adresu na kojoj mogu donirati novac.

Suština podizanja svesti nije samo u konstataciji da nešto postoji. Poznate ličnosti, koje izdvoje vreme da se zaliju kofom vode i na taj način dopru do najšireg auditorijuma, trebalo bi da izdvoje i koji minut više da o ALS-u zapravo nešto i kažu. Nema svrhe nekome neinfomisanom samo reći da postoji bilo šta od sladoleda od čokolade do nuklearne bombe, ako im ne objasnite šta je to, čemu služi i kako utiče na svet oko nas.

Ako pričate o ALS-u, recite još nešto. Recite da dijagnoza postoji od sredine 19. veka, ali uspešna terapija još ne. Recite šta su mogući uzroci, a šta posledice. Dodajte koga pogađa više i češće i koji su simptomi koji bi trebalo da budu znak za uzbunu. Jedna kofa vode to neće reći umesto vas.

Saznajte tužnu istinu koja stoji iza "ledenog izazova"

Osim podizanja svesti, poenta ledenog izazova je i doniranje novca. Američka ALS Asocijacija za samo mesec dana je dobila 41,8 miliona dolara novih donacija, što je više od duplo u poređenju sa periodom od januara 2012. do januara 2013. godine. Institut za razvoj terapije ALS-a zabeležio je desetostruki skok u broju donacija. Kod nas je "cifru" spomenuo npr. Nikola Rokvić.

To što poznate ličnosti ne pominju da li su donirale, i koliko, je njihovo pravo da ne dozvole javnosti da im “viri” u novčanik. Ipak, kada već koriste priliku, pitanje je zašto ne odrade sebi dodatni dobar PR i kažu “dali smo novac”, samim time motivišući i druge da konkretno pomognu. Jer, samo polivanje vodom može se okarakterisati i kao “slacktivism”, u slobodnom prevodu “lenji aktivizam”, kvaziaktivizam koji nema neku veću suštinu osim samopromocije.

Menjanje svrhe izazova takođe je, da kažemo, nefer. Nije suština u tome da pozajmite koncept izazova čiji je puni naziv “ALS ice bucket challenge” da biste promovisali nešto po svom izboru.

I za kraj - svaka čast svima koji su ovaj izazov izveli onako kako je i zamišljeno. Onima koji su rekli šta je ALS, donirali i pozvali druge da doniraju, i herojski izdržali veliku kofu punu leda i vode. Šta reći onima koji su uzeli činiju vode koju su pet minuta držali u frižideru i kikotali se kroz ceo klip, osim - zamislite kako se neko ko boluje od ALS-a, ili neko kome draga osoba boluje od ove bolesti, oseća dok gleda vaš "doprinos" celoj stvari.

Najbesmislenije!

Najbesmisleniji su izazovi koje upućuju nepoznati ljudi, uglavnom klinci, jedni drugima, a čija je jedina suština veliki broj Jutjub pregleda i polivanje vodom. Pogledati prethodnu tačku - smislite nešto svoje i originalno, nemojte samo radi zezanja da se "šlepujete" na slavi ledenog izazova.

POVEZANE VESTI

Nedelja 24.08.2014. 23:14
Баш сам малоприје погледала прилог о овој болести и тренду "леденог изазова" у Дневнику ХРТ-а. Гостовала је мајка једног обољелог младића који је лијечен и у Кини.... Мислим да је ова идеја јако хумана али да на жалост већина познатих од овог изазова праве ругло јер не поштују правила а још мање да уплаћују новац за борбу против ове опаке болести. Већина прозваних ледени изазов извргава у своју личну промоцију.... Најсвјежији примјер је Емина Јаховић.....
Nedelja 24.08.2014. 17:13
GLUPOST i kvazihumanost, eto to je!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online