Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.04.2015.
14:08
Tanjug A

Crni orao u Estoniju "putuje" preko Srbije

Iti, ženka crnog orla, jedne je od globalno najugroženijih vrsta, već šesto proleće za redom na putu za Estoniju svraća do Srbije. Umesto da, po preletanju Turske, nastavi preko Bugarske pravo na sever, Iti se odlučuje za duže putovanje, pa obavezno svrati i u Srbiju, navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

wikipedia.org
Crni orao je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, pa se strogo pazi na svaku jedinku

Ona u Srbiji provede nekoliko dana odmarajući se. I ovog proleća, Iti je posetila posetila Srbiju, ali je očigledno bila u žurbi. Granicu sa Bugarskom je preletela 8. aprila rano ujutro, a istog dana je zanoćila u šumi podnožja planine Bukovik.

Narednog dana noć je provela u plavnoj šumi kraj Velike Morave, nedaleko od Velike Plane, a 10. aprila oko 10 sati je napustila Srbiju, preletevši granicu sa Rumunijom u južnom Banatu i nastavila na sever.

Tri dana kasnije, ornitolozi iz Estonije su javili da je Iti uspešno stigla kući.

Crni orao je strogo zaštićena vrsta i u Srbiji, pa je na svaku jedinku, od malobrojnih  koje kod nas zimuju ili se preko Srbije sele, potrebno je budno paziti.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posebno raduje što sve češće crni orlovi posećuju hranilišta namenski u Srbiji otvorena za ptice grabljivice, dodaje se u saopštenju.

U Evropi je, kako navode ornitolozi, ostalo još samo 210-290 parova crnog orla. Ova vrsta naseljava stare vlažne šume prošarane močvarama, jezerima, rekama i proplancima. Selica je, a zimu provodi na jugu Evrope, severu Afrike, Arapskom poluostrvu, jugu i jugoistoku Azije.

Usled ubrzanog gubitka staništa, kao i stradanja na seobi izazvanog čovekovim delovanjem, nalazi se na prvim stranama svih Crvenih lista i jedna je od globalno najugroženijih vrsta.

Ugroženi Iti

Iti je jedan od ovih retkih orlova. Svake jeseni, ona napušta Estoniju i preleće preko Belorusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, sve do juga Turske,  gde provodi zimu,a krajem marta i početkom aprila, sledi jednomesečno putovanje do Estonije, radi gnežđenja. Ornitolozi to znaju na osnovu traga koji o njenim kretanjima ostavlja radio-odašiljač, koji ova ptica nosi od dana kada joj je, kao mladuncu, postavljen dok je boravila u gnezdu. Ovi uređaji su potpuno bezopasni i pticama ne smetaju. Šta više, dešava se da ptica bude spašena upravo zahvaljujući odašiljaču: nađe se u nevolji, bude otrovana, povređena, a transmiter šalje uzastopne signale sa jedne tačke, što je alarm za ornitologe koji odlaze na lice mesta u potragu za pticom i u misiju spasavanja.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online