Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.10.2015.
19:34
24sata.rs A

Crnogorski Japan naseljen Srbima

Japan je selo neobičnog imena koje se nalazi u Crnoj Gori, u opštini Andrijevica, na granici sa Albanijom, tačno ispod Komova. Možda sve ovo zvuči čudno, ali je još čudnije što u njemu žive samo Srbi!

printscreen youtube
Meštani "zaratili" sa crnogorskom vladom zbog otcepljenja

Kako je selo dobilo ime, to niko još uvek pouzdano ne zna, a nijedna od tri legende o nastanku crnogorskog Japana nije do kraja utemeljena. U ovom Japanu ne žive Crnogorci, ni Japanci, ni Albanci, već isključivo Srbi koji su u ratu sa tamošnjom vladom zato što ih je odvojila od Srbije i zato što godinama ništa nije ulagala u njihov kraj.

U svađi sa Vladom Crne Gore

Ako nisu sa Japanom na ratnoj nozi, onda je su sa crnogorskom vladom, a meštanin je objasnio i zbog čega.

- Skoro svi u ovom selu jesu u svađi sa vladom zato što su nas odvojili od Srbije! Ovde je 99 odsto stanovništva srpsko, jer svi Vasojevići su Srbi - zaključio je Turović.

Još više interesantna činjenica je da je Crna Gora bila u ratu sa "pravim" Japanom, ali je potpisan mir 2008. godine u Podgorici, te je time posle 104 godine okončan jedan od najdužih ratova u istoriji ratovanja, koji je, doduše, bio samo na papiru.

Jedan od meštana sela Japan Dragoslav Babović ne zna kada je i kako nastalo ime mesta.

- Ovde ne zna ni najstariji stanovnik kako je nastalo ime Japan. Otac predsednika mesne zajednice je bio profesor istorije i geografije, čak ne zna ni on. Ovde prvo sunce ugreje, prvo Komove, a onda Japan, možda zbog toga - rekao je Babović.

Na tabli koja vas dočeka na početku sela ispisano je ćirilicom, ali i na japanskom ime naselja, a čak je i na brdu iznad Japana zastava zemlje izlazećeg sunca.

Jedna od priča kaže da je selo dobilo ime po staroslovenskoj reči japanus, sokolar ili čuvar granice, a postoji i legenda da je jedan meštanin Japana ubio samuraja.

- Ja jesam iz sela Japan, ali sam Srbin i pričam srpskim jezikom, 100 posto. Ne znam nijednu reč na japanskom jeziku - rekao je Babović.

Jedan od starijih građana Japana Bajo Turović naveo je da je najteže što nema omladine koja će podići ovo mesto.

- Teško se živi, nema mladih ljudi koji bi trebalo da se bave stočarstvom i poljoprivrednom, ovaj kraj je upravo bogom dan za to.  Odselili su se, sve se svelo na mali broj poljoprivrednika, tako da je vrlo teško živeti uz ove surove zime.

Bore se meštani sa krizom, nemaštinom i vladom, ali još uvek nisu rekli sajnora svojoj borbi za bolji život.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online