Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.11.2015.
10:10
minimagazin.info A

Ovo niste znali: 13 zanimljivosti o petku 13.

Da li vas plaši petak trinesti? Budite bez brige, ovo je poslednji za ovu godinu, a bilo ih je ukupno tri. Prvi je bio 13. februara, drugi mesec dana kasnije - 13. marta, a krug zatvaramo sa današnjim danom - 13. novmebrom.

stuffmonsterslike.com
Bilo da ste sujeverni ili ne, petak 13. vam sigurno nije baš omiljeni dan

U skladu sa tim, donosimo vam 13 zanimljivih činjenica o petku 13.

- 2012. godina bila je posebna, bar što se tiče petka trinaestog. Naime, te godine su bila tri takva: 13. januara, 13. aprila i 13. jula. Zanimljivo je i to da je "razmak" između ovih dana iznosio tačno 13 sedmica! Takva stvar se zadnji put desila 1984. godine.

- Ako imate strah od petka trinaestog, onda za vaše stanje postoji poseban naučni termin, a to je paraskavedekatriafobija (poznato je i pod nazivom frigatriskaidekafobija). A ako imate strah od broja 13, onda patite od  triskaidekafobije.

- Još uvek se ne zna kada i zašto je petak trinaesti počeo da se povezuje sa nesrećom. Ova povezanost može biti i biblijska, obzirom da je trinaesti gost na Tajnoj večeri izdao Isusa, a njegovo raspeće se desilo sutradan, na petak. A možda sve ima veze i sa tim što je 13 odmah nakon ugodnijeg broja 12. Naime, imamo 12 meseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 bogova Olimpa, 12 apostola, 12 plemena Izraela…

- Bez obzira na razlog, strah od broja 13 je široko rasprostranjen: bolnice i hoteli često "preskaču" trinaesti sprat, a nije ni redak slučaj da na aerodromima nemate izlaz 13.

pixabay.com

- Sledeća godina u kojoj ćemo imati tri petka trinaesta je 2026. Oni padaju u februaru, martu i novembru.

- Ako mislite da vaš petak 13. neće biti dobar, budite srećni što niste vitez Templar iz četrnaestog veka. Naime, 13. oktobra 1307. godine (petak 13.), vojska francuskog kralja Filipa IV upala je u domove hiljada pomenutih krstaških ratnika te su ih uhapsili na osnovu optužbi za ilegalne aktivnosti. Iako optužbe nisu dokazane, više od stotinu ih je umrlo usled strašnog mučenja.

- Zašto je praznoverje oko petka trinaestog tako duboko "urezano" u naš um? Prema Tomasu Giloviču, profesoru psihologije na američkom univerzitetu Kornel, naš mozak sam pravi vezu: "Ako vam se nešto loše desi na petak trinaesti, vaš mozak će taj dan uvek povezivati sa lošim događajima".

- Za pagane, broj 13 je srećan broj. On odgovara broju punih meseca u godini.

- Američki predsednik Franklin D. Ruzvelt izbegavao je da putuje trinaestog dana u svakom mesecu, a nikada nije ni zvao  trinaest gostiju na večeru. Napoleon i drugi američki predsednik, Herbert Huver, imali su triskaidekafobiju, tj. abnormalan strah od broja 13.

pixabay.com

- Pisac Mark Tven jednom je bio trinaesti gost na večeri. Prijatelj ga je upozorio da ne ide. "To je bila baš loša sreća", pričao je kasnije Tven prijatelju. "Imali su hrane samo za 12 osoba!". Pojedini restorani u Parizu nude neobičnu uslugu, mogu da vam angažuju četrnaestog gosta, ako je na večeri prisutno trinaest osoba.

- Strah od petka trinaestog može uticati i na poslovanje, bar sudeći prema Centru za upravljanje stresom i Institutu za fobije u Ašvilu, Severna Karolina, koji, između ostalog, nudi terapije kako bi se ljudima pomoglo da prevladaju strah od petka trinaestog. Njihove procene pokazuju da se stotine miliona dolara (čak do 900 miliona) "izgubi" zbog straha ljudi da lete ili posluju pomenutog dana.

- Broker i pisac, Tomas V. Louson, u svom romanu iz 1907. godine, "Petak trinaesti", priča o brokeru koji je pokušao da "sruši" Vol Strit na najnesrećniji dan u godini. Navodno, posle toga verovatnoća da broker kupi ili proda deonice na petak 13. bila je veoma mala, bar sudeći prema članku koji je Njujork Tajms objavio 1925. godine.

- Prikladno ovom danu, režiser psiholoških trilera, Alfred Hičkok, rođen je na petak 13, tačnije 13. avgusta 1899. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online