Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
10:29
Vestionline A

Ćutanje je zlato: Što manje pričaš, više vrediš!

Istraživač istočnjačke kulture Vjaceslav Ruzov razmatrao je iskustva indijskih mudraca koji govore o tome šta je tajna i šta zapravo ne treba širiti u javnost.

pixabay.com
Mnoge stvari bi trebalo prećutati i ostaviti ih samo za sebe

Svet, iako je zasnovan na istini, ipak zahteva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti. Tajna je prisutna i u Apsolutnoj istini, zato i u našem materijalnom svetu takođe postoji tajanstvenost, koja je često postala deo kulture.

Ne govoriti pre vremena neke tajne, isto je pogubno kao ne govoriti u pravo vreme o Apsolutnoj istini.

Postoji vreme potpune otvorenosti, a postoji i vreme zagonetki i tajni. Kulturan čovek zna kako treba da se ponaša u jednoj ili drugoj situaciji. Jednom rečju, tajna - to nije laž, to je jedan od aspekata kulturnog ponašanja.

1. Ne pričajte o dugoročnim planovima

Nemojte govoriti sve dok se ti planovi ne ostvare. Bilo koje naše ideje ne samo da nisu idealne, već u njima postoje mnoge slabe tačke, po kojima ako se udari - sve može biti uništeno. 

2. Ne delite tajnu o svom dobrotvornom delu

Dobro delo je retkost u ovom svetu, zato treba da se čuva kao zenica oka. Nemojte da veličajte sebe zbog dobrih dela. Takav stav može brzo da dovede do gordosti, a to nije dobra osobina, zar ne?

3. Ne iznosite u javnost svoju intimu

Ne treba svuda govoriti o svojim ograničenjima u ishrani, spavanju, seksualnim odnosima, i tako dalje. Fizička askeza donosi korist samo ako je u skladu s emocionalnom komponentom.

4. Ne govorite o svojoj hrabrosti, junaštvu

To je veliko delo, ali nam je ono dato kao ispit od Boga i svi se mi suočavamo s raznim ispitima svakodnevno. Nekome se daju spoljna iskušenja, nekome unutrašnja. Spoljna skušenja se vide, zato za njih ljudi dobijaju nagrade, a prevladavanje unutarašnjih iskušenja niko ne primećuje, zato se i nikakve nagrade za njih ne dodeljuju. Zbog toga mudraci savetuju herojima spoljne pobede da iskažu svoje poštovanje prema herojima unutrašnjih borbi i da se ne hvale svojim postignućima.

5. Ne govorite o svojoj duhovnoj prosvetljenosti

Ona je samo tvoja i niko joj se ne treba posvetiti. Otkrijte je drugima samo u slučaju kada je ona zaista neophodna ne samo vama, nego i okruženju.

6. Ne delite s drugima kućne sukobe i porodični život

Zapamtite: Što manje pričate o problemima u svojoj porodici, tim će ona biti jača i stabilnija. Svađa je oslobađanje negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije. Što više govorite o svojim problemima, to više verujete u njih.

7. Ne govorite ružne reči koje ste čuli od nekoga

Na ulici se mogu zaprljati cipele, a može i um. Čovek, kada se vrati kući, koji govori o svemu glupom što je čuo na ulici, ne razlikuje se ni po čemu od čoveka koji je došao kući i nije skinuo blatnjave cipele. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online