Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.09.2010.
23:10
Z. Gligorijević - Vesti A

Nemac poklonio zvonik Dragoševcu

Nemac po poreklu, Benzin Volfgang iz Kronberga, koji je u Srbiju prvi put došao pre dvanaest godina da bi posetio svoj prijatelja Miroslava Sentića iz Dragoševca kod Jagodine, vezao se za ovaj kraj i za ljude koji u njemu žive. Pošto je voleo da sedi u crkvenoj porti, Benzin je rešio da pomogne da se napravi nova zvonara, jer je stara bila u lošem stanju.

SELO DOBILO GLAS: Meštani u crkvenoj porti

- Zvonara je bila skoro ruinirana i brzo bi pala. Ako crkva ne bi imala zvonaru, bila bi kao čovek bez glasa. A ona treba da poziva ljude na okupljanje bilo da je reč o lošem ili srećnom povodu - kaže Benzin za "Vesti" i dodaje da su ga meštani Dragoševca lepo primili i da se u tom selu oseća kao da je kod kuće.

Razume srpski


Zbog toga što je često u Srbiji, Benzin razume srpski, ali još uvek ne može da govori tim jezikom, jer ne ume dobro da poveže reči u rečenicu.


- Prvo sam naučio da poželim dobar dan i da nekog pitam kako je - kroz osmeh kaže za Benzin, koji je diplomirani ekonomista-komercijalista, dok je njegova supruga Monika oftalmolog.


On se sa Miroslavom upoznao sedamdesetih godina u streljačkom klubu, u kome su se zajedno takmičili i od tada su nerazdvojni prijatelji.
 

DUGOGODIŠNJE PRIJATELJSTVO: Benzin Volfgang i Miroslav Sentić

- Prvo je pre nekoliko godina bio jedan od donatora za pokrivanje crkve bakarnim krovom. Za zvonaru je sam kupio sav materijal, ali ne želi da javno kaže o kojoj sumi je reč. Ja mogu da kažem da je to prilična suma novca i za Nemce - navodi Miroslav, koji se, iako je nemački penzioner, nije vratio u zavičaj.

Deca po svetu


Miroslav Sentić, koji je najzaslužniji što je selo dobilo zvonaru, sa suprugom Zoricom u Frankfurt je otišao 1971. godine. Tamo su bili deset godina, a potom su prešli u Ežborn. Njihov sin Saša sa svojom porodicom živi u Cirihu u Švajcarskoj, a sin Goran i ćerka Gorica su sa porodicama u Beču.

Branislav Milanović, zamenik predsednika Crkvenog odbora, izjavio je da oni nisu ni pokušavali da renoviraju zvonaru, jer je to bila prevelika investicija i da su svi zahvalni Benzinu na donaciji.


- Selo bez zvonare bilo bi gluvo, jer zvono je uvek znak nekog dešavanja. Uz dužno poštovanje prema njegovoj donaciji, ne mogu a da ne pomenem da smo veliku pomoć imali i od majstora koji su besplatno radili na zvonari.

Bane Radivojević je uradio sve tesarske poslove, a limar Milovan je bez dinara uradio krov na crkvi i zvonari. Ne treba zanemariti ni da su članovi odbora svakog dana spremali hranu za majstore, koji su samo na zvonari radili mesec dana - precizirao je Branislav za "Vesti".

Vredelo je zapevati: Svečanost povodom izgradnje zvonika


 

Bogoljub Janićijević, zvani Ciga iz Loćike, koji je švajcarski penzioner, kupio je pločice za crkvu i renovirao prostoriju u crkvenom domu u kojoj se vernici okupljaju za vreme seoske slave. Bogoljub se ove godine vratio iz Ciriha u kome je radio i živeo do 1971. godine.

Sprema novu pomoć


Volfgang Benzin sprema novu pomoć crkvi u Dragoševcu. Obećao je da će vrlo brzo uložiti novac i u gradnju gromobrana, kako ona ne bi izgorela u slučaju da je udari grom, jer je krov od bakra, a sama zvonara od drveta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online