test
01.06.2024
Home Blog

Tesla sa tržišta povlači više od 125.000 vozila

0
Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kompanija Tesla je objavila da danas da će opozvati više od 125.000 vozila kako bi u njima popravila sisteme upozorenja za pričvrršćivanje sigurnosnih pojaseva zbog toga što bi postojeće stanje moglo da poveća rizik od povrede u sudaru.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) saopštila je da su opozvana određena vozila “Modela S” proizvedenih između 2012. i 2024 godine, “Modela X” (2015-2024), “Modela 3” (2017-2023) i “Modela Y” (2020-2023), preneo je Ej-Bi-Si.

Sistem upozorenja na pojas trebalo je da zvučnim i vizuelnim signalima vozače upozori da im pojas nije pričvršćen. NHTSA je saopštila da na određenim vozilima ti zvučni i vizuelni podsetnici na pojas ne reaguju u odgovarajuće vreme, što nije u skladu sa federalnim bezbednosnim zahtevima.

Uprava dodaje da je od utorka Tesla primila 104 garantna zahteva koji su možda povezani sa situacijom u vezi sa pojasima, ali kompanija milijardera Ilona Maska napominje da dosad nema informacije da je to izazvalo bilo kakve sudare, povrede ili smrtne slučajeve.

Tesla planira u junu da počne besplatno distribuiranje prepravljenih softvera za vozila kod kojih je uočen pomenuti nedostatak.

Kameron pozvao Hamas da prihvati predlog izraelskog sporazuma o taocima

0
EPA-EFE/Filip Singer
Dejvid Kameron

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Hamas da prihvati predlog izraelskog sporazuma o taocima koji je danas izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

– Sa novim sporazumom o taocima na stolu, Hamas mora prihvatiti ovaj dogovor kako bismo mogli da vidimo zaustavljanje borbi, oslobađanje talaca i povratak njihovim porodicama i dolazak humanitarne pomoći u Gazu – napisao je on na platformi X, preneo je Tajms of Izrael.

Kameron je dodao da produženi prekid vatre može biti “pretvoren u trajni mir” ako sve strane budu “spremne da preduzmu prave korake”.

– Hajde da iskoristimo ovaj trenutak i dovedemo ovaj sukob do kraja – istakao je Kameron.

Predsednik SAD Džozef Bajden izneo je prethodno plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu, preneo je AP.

Bajden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika. Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom.

Robert Fico pušten na kućno lečenje

0
Tanjug/AP
Premijer Slovačke Robert Fico

Premijer Slovačke Robert Fico pušten je večeras iz bolnice i on se trenutno nalazi kod kuće u Bratislavi, saopštila je bolnica iz Banske Bistrice gde je Fico bio hospitalizovan nakon neuspelog atentanta na njega.

“Gospodin premijer je trenutno na kućnoj nezi”, saopštili su iz bolnice, koja je poslednjih dana redovno izveštavala o premijerovom zdravstvenom stanju, preneo je slovački Aktualiti.

Direktor bolnice je rekao da je Fico bio disciplinovan pacijent.

“Stoga, iskoristio bih priliku da mu se iskreno zahvalim. Takođe, hvala našem timu vrhunskih medicinskih stručnjaka na odlično urađenom poslu, na profesionalnom pristupu i svim ljudima na snažnoj, pozitivnoj energiji”, rekla je direktorka bolnice Mirijam Lapunikova.

Na Fica je 15. maja pucao 71-godišnji pisac Juraj Cintula, koga je policija odmah privela.

Cintula je u pritvoru, a preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora, dok je Fico pretrpeo teške povrede.

Bajden podržao izraelski predlog o okončanju rata u Gazi: Vreme je da se rat završi

0
EPA
Predsednik SAD Džo Bajden

Predsednik SAD Džozef Bajden podržao je danas izraelski predlog o okončanju rata u Gazi u tri faze, javlja Njujork tajms.

Prva faza počela bi šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg bi se Izraelske odbrambene snege (IDF) povukle iz naseljenih područja Gaze, preneo je BBC.

Hamas bi oslobodio “određeni broj” talaca – uključujući žene, starije i ranjene – u zamenu za stotine palestinskih zatvorenika. Tokom prve faze palestinski civili bi se vratili u svoje domove u svim oblastima Gaze. Deo posmrtnih ostataka preminulih izraelskih talaca bili bi vraćen njihovim porodicama. Humanitarna pomoć bi bila povećana, na 600 kamiona dnevno koji bi ulazili u Pojas Gaze i stotine hiljada privremenih stambenih jedinica koje je poslala međunarodna zajednica Tokom tog šestonedeljnog perioda, nastavili bi se pregovori uz posredovanje SAD i Katara.

Ako bi pregovori bili uspešni, počela bi druga faza plana tokom koje bi došlo do oslobađanja svih preostalih živih talaca, uključujući muškarce vojnike, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a prekid vatre bi bio nadograđen na “trajni prekid neprijateljstava”.

U okviru treće faze, svi preostali taoci u Gazi bi bili vraćeni i počeo bi “veliki plan rekonstrukcije” Gaze, uključujući američku i međunarodnu pomoć za obnovu domova, škola i bolnica.

Bajden je rekao da je “vreme za početak ove nove faze”, da se taoci vrate kući, da Izrael bude siguran i da patnje prestanu.

– Vreme je da se ovaj rat završi i da počne dan posle – kazao je on.

Frederiksen: Danski borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini

1
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

– Druga poruka je vrlo jasna – moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu – rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

– Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima – poručila je danska premijerka.

Koliko je hiperaktivnost kod dece povezana sa konzumiranjem šećera?

0
pixabay.com

Deca na rođendanima često dobijaju višak energije nakon uživanja u kolačima i tortama, zbog čega se mnogi pitaju: da li je šećer kriv za njihovu hiperaktivnost?

Kako navodi Ejmi Rajhelt sa Univerziteta u Sidneju za sajt The Conversation, „verovanje da šećer izaziva hiperaktivnost kod dece postoji već decenijama i utiče na odluke roditelja o dečjoj ishrani„.

Kao nutricionistkinja i neuronaučnica, može da potvrdi da, iako preterana količina šećera nije korisna za mozak, naučni dokazi ne pokazuju da šećer izaziva hiperaktivnost, prenosi Zimo.

„Studije su pokazale da deca koja konzumiraju više prerađene hrane imaju manji volumen mozga u kritičnim područjima kao što je frontalni korteks u poređenju s decom sa zdravijom ishranom. Uprkos tome, mit da šećer izaziva hiperaktivnost i dalje je popularan, a datira još iz 1970-ih i 1980-ih“, objašnjava Rajhelt.

Poreklo mita o šećeru i hiperaktivnosti

Mit je nastao iz studija o Fajngoldovoj dijeti, koju je osmislio pedijatar alergolog Bendžamin Fajngold, a koja je namenjena lečenju onoga što je danas poznato kao poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD).

„Ova dijeta eliminiše veštačke boje, zaslađivače, konzervanse i salicilate koji se nalaze u mnogim zdravim namirnicama. Fajngold je tvrdio da izbegavanje ovih supstanci poboljšava fokus i ponašanje kod hiperaktivne dece, iako su njegove studije bile metodološki manjkave i nedostajale su im odgovarajuće kontrolne grupe“, ističe australijska stručnjakinja.

„Moderna naučna istraživanja razotkrila su vezu šećera i hiperaktivnosti. Stroge studije, uključujući placebom kontrolisana ispitivanja, dosledno pokazuju da šećer nema značajan uticaj na ponašanje ili pažnju dece“, naglašava Rajhelt.

Značajna meta analiza od pre 20 godina nije otkrila povećanje hiperaktivnosti zbog konzumiranja šećera. Naknadna istraživanja podupiru te nalaze, čak i kod dece s ADHD-om.

Mali procenat dece može imati alergije na veštačke aditive, a mlađa deca mogu biti osetljivija na ove supstance zbog svoje veličine i stepena razvoja. Međutim, dodaje Rajhelt, veza između šećera i hiperaktivnosti je u najboljem slučaju slaba.

Uloga dopamina kao moguće objašnjenje

Jedno od mogućih objašnjenja za uočenu hiperaktivnost je uloga dopamina, neurotransmitera povezanog s nagradom i povećanom aktivnošću. Kada deca očekuju slatkiš, njihov mozak oslobađa dopamin, slično efektu psihostimulansa, ali u puno manjoj meri. Ovaj talas dopamina može uzbuditi decu, objašnjava Rajhelt, ali to nije isto što i hiperaktivnost izazvana šećerom.

Lečenje ADHD-a često uključuje psihostimulanse koji povećavaju nivo dopamina kako bi se poboljšao fokus i kontrola ponašanja. Kod dece s ADHD-om ovi lekovi ponovo kalibriraju funkciju mozga umesto da izazivaju hiperaktivnost, prenosi City Magazine.

Zašto mit ipak opstaje?

Mit o hiperaktivnosti izazvanoj šećerom i dalje postoji delom zbog društvenih verovanja i očekivanja roditelja, napominje Rajhelt.

„U studiji u kojoj je roditeljima rečeno da njihova deca konzumiraju zaslađena pića ili placebo, oni koji su verovali da njihovo dete konzumira šećer primetili su hiperaktivnost, čak i kada je piće bilo bez šećera. To pokazuje snagu očekivanja u oblikovanju percepcija“, piše Rajhelt.

Medvedev upozorava Zapad: NATO će dobiti odgovor takve destruktivne sile

0
Tanjug/AP
Dmitrji Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je države Zapada koje su Ukrajini odobrile upotrebu svog oružja velikog dometa na ruskoj teritoriji, da će “dobiti odgovor takve destruktivne sile, da sama Alijansa (NATO) jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob”.

Medvedev je u poruci objavljenoj preko aplikacije Telegram upozorio da „to, nažalost, nije zastrašivanje ili nuklearni blef. Aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija se po najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija moći primenljivog naoružanja NATO-a. Dakle: danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu“.

On je obrazložio da države Zapada „moraju jasno da razumeju sledeće“ što je naveo u tri tačke.

Prva je da „sva njihova vojna tehnika i specijalisti koji se bore protiv nas (Rusije) biće uništeni kako na teritoriji Ukrajine, tako i na teritoriji drugih zemalja, ako se odatle izvrše napadi na rusku teritoriju“. Druga tačka je da „Rusija polazi od činjenice da svo dalekometno oružje koje koristi Ukrajina, već sada direktno kontroliše vojno osoblje zemalja NATO-a. To uopšte nije ‘vojna pomoć’, već je to učešće u ratu protiv nas (Rusije). I takvi njihovi postupci mogu postati Casus Belli (uzrok rata)“.

Treća tačka je da će „NATO morati da odluči kako da kvalifikuje posledice mogućih uzvratnih udara (Rusije) na opremu/objekte/vojno osoblje pojedinih zemalja tog bloka u kontekstu Članova 4. i 5. Vašingtonskog ugovora“ NATO-a iz 1949. o tome da svi zajedno moraju da brane članicu koja bude napadnuta.

Medvedev je dalje u vezi s tim napisao da, „po svoj prilici, rukovodstvo NATO-a želi da se pretvara da je reč o suverenim odlukama pojedinih zemalja Severnoatlantske alijanse da podrže režim Kijeva i da nema razloga da se ovde primenjuje pravilo Ugovora iz 1949. o kolektivnoj samoodbrani“.

„To su opasne i štetne zablude“ – napisao je Medvedv i nastavio: „Takva ‘individualna pomoć’ zemalja NATO-a protiv Rusije, bilo da se radi o kontroli njihovih krstarećih raketa dugog dometa ili slanju kontingenta trupa u Ukrajinu, predstavlja ozbiljnu eskalaciju sukoba“.

„Bivša Ukrajina i njeni NATO saveznici dobiće odgovor takve destruktivne sile da sama Alijansa jednostavno neće moći da se odupre uvlačenju u sukob“ – upozorio je Medvedev.

Zatim je ukazao: „Upotreba (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja takođe može biti pogrešno proračunata, a to bi bila fatalna greška. Uostalom, kako je ispravno primetio predsednik Rusije (Vladimir Putin), evropske zemlje imaju veoma veliku gustinu naseljenosti. A za one neprijateljske zemlje koje su dalje od područja pokrivanja (ruskog) taktičkog nuklearnog oružja, konačno postoji strateški potencijal“, ali ga Medvedev nije naveo.

Tekst je zaključio tako što je naveo da to piše „nije zastrašivanje ili nuklearni blef“, da se „aktuelni vojni sukob sa Zapadom razvija po najgorem mogućem scenariju“, da „postoji stalna eskalacija moći primenljivog naoružanja NATO-a“, te da zato „danas niko ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu“ koju je nagovestio.

Borelj: EU posvećena podršci Palestincima, EK uputila novu pomoć od 41 milion evra

0
Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da Unija ostaje verna svojoj posvećenosti podršci palestinskom narodu, navodeći da je Evropska komisija (EK) uputila novu pomoć od ukupno 41 milion evra.

Borelj je napisao na platformi X da je od te sume 25 miliona evra namenjeno za palestinsku upravu, a 16 miliona evra za Agenciju Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Borelj je naveo da je ovom poslednjom uplatom EK od početka ove godine uputila pomoć UNRWA u ukupnom iznosu od 66 miliona evra.

EK je saopštila da je uputila drugu tranšu pomoći od 25 miliona evra za palestinsku upravu da bi doprinela isplati plata i penzija palestinskih državnih službenika, kao i 16 miliona evra za UNRWA za pružanje osnovnih usluga za palestinske izbeglice, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Isplata od 25 miliona evra je druga tranša isplaćena palestinskoj upravi u sklopu paketa pomoći od ukupno 118,4 miliona evra koji je usvojen u decembru 2023. godine, navodi se na sajtu EK.

Prva tranša pomoći palestinskoj upravi od 25 miliona evra isplaćena je u martu.

Uplatom druge tranše pomoći od 16 miliona evra za UNRWA, pomoć EK toj agenciji UN od početka ove godine povećana je na 66 miliona evra, od ukupno 82 miliona evra pomoći koji su predviđeni za celu ovu godinu.

I Srbija da ima Jad vašem

0
Privatna arhiva
CEREMONIJA: Komemorativni dan Holokausta i herojstva

Ovogodišnju centralnu izraelsku institucionalnu ceremoniju kojom i započinje Komemorativni dan Holokausta i herojstva, obeležio je 96-godišnji Izi (Jichak) Kabiljo – jedan od sve malobrojnijih živih Jevreja sa područja bivše Jugoslavije koji su uspeli da se spasu.

On je upalio poslednju šestu baklju, koje simbolizuju šest miliona Jevreja ubijenih u Drugom svetskom ratu. Penzionisani arhitekta iz Haife, severne mediteranske luke Izraela, rođen je 1928. u Sarajevu, u kome je proveo srećno detinjstvo, do svoje 13 godine, religioznog punoletstva Bar micve, kada je Nemačka, uz saučesništvo saveznika, okupirala Kraljevinu Jugoslaviju.

– Kabiljova sudbina nije samo svedočanstvo o Holokaustu, univerzalnog značaja, već je to istovremeno i poruka Srbima, jednom od najstradalnijih evropskih naroda od nacističke Nemačke – ističe za “Vesti” Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu.

On je imao privilegiju da prisustvuje ovom događaju u društvu Efraima Zurofa, jednog od najeminentnijih svetskih stručnjaka za Holokaust, proslavljenog lovca na naciste, direktora Centra “Simon Vizental” u Jerusalimu.

– Običaj kod Jevreja je da dan počinje s večeri, relikt nekoć nomadskog naroda, a centralna manifestacija započinje spuštanjem državne zastave na pola koplja. Nema prigodnijeg mesta od Jad vašema za komemoraciju tokom koje se obraćaju predsednik i premijer, molitve čitaju oba nadrabina, aškenaski i sefardski, izvodi se prikladan kulturno-umetnički program, vojna jedinica se postrojava, sve u prisustvu predsedavajućeg Kneseta, članova vlade, načelnika generalštaba, poslanika, rukovodilaca nacionalnih ustanova, diplomatskog kora i zvanica. Jasno, najdraži i najvažniji učesnici su oni koji su preživeli Holokaust, čiji se predstavnik takođe obraća, a šest među njima u pratnji člana porodice, najčešće nekog od unuka, pristupa paljenju baklji. Na ogromnim platnima na Varšavskom trgu Jad vašema, na kome se odvija ceremonija, a koju prenose svi TV kanali u zemlji, emituje se siže njihovih snimljenih svedočanstava.

Izi Kabiljo, Aleksandar Nikolić i Efraim Zurof

Nikolić kaže da se, posmatrajući ceremoniju, nameće misao da svetska javnost, a u okviru nje nemačka posebno, nedovoljno zna o strahotama koje je podneo srpski narod tokom istog perioda.

– Nemačka ima istorijsku odgovornost i prema srpskom narodu, koji se nije oporavio od niza ratnih zločina u oba svetska rata. Koliko god čekali novog Vilija Branta, ipak treba da pođemo sami od sebe, zarad poštovanja stradalih i budućih generacija – ocenio je konzul Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima jedan od načina da Srbija internacionalizuje i otme od međunarodnog zaborava stravičan deo svoje bliže prošlosti je da se ugleda na Izrael i njegov pijetet prema žrtvama Holokausta.

– Kad govorimo o komemorativnom aspektu, jedan od modela za adaptaciju je svakako i jedinstvena, dostojanstvena i sveobuhvatna godišnja ceremonija u Jad vašemu. Na srpskom narodu je da se okupi oko kompetentnih ustanova poput Muzeja žrtava genocida i Spomen-područja Staro sajmište, da aktivno sarađuje sa međunarodnim faktorima od autoriteta – ističe naš sagovornik.

Nikolić navodi da se treba prisetiti stratišta na području vojnog zapovednika u Srbiji, odnosno okupacione vojne uprave Vermahta.

– Od nezabeleženih represalija, protivnih svim međunarodnim konvencijama, poput odmazdi 100 civila za ubijenog nemačkog vojnika i 50 za ranjenog, koje su u zločinačkom kragujevačkom oktobru 1941. uključivale čak i učenike i dečake uzrasta 11-15 godina – naglašava Nikolić.

DA SE NE ZABORAVI: Spomen-park Šumarice u Kragujevcu

Krovna odgovornost

Nikolić ističe da uprkos autonomnom i osobenom manualno-sadističkom delovanju struktura NDH u sistemu koncentracionih i logora smrti Jasenovac, nacistička Nemačka ima krovnu odgovornost i za njih. Ona je ne samo stvorila preduslove, već i koncipirala NDH. Do kapitulacije Italije nije obuzdavala Pavelića severno od demarkacione linije, naprotiv Hitler mu je poručio da “ako NDH želi da bude stabilna, netolerantna nacionalistička politika se mora voditi 50 godina, jer previše tolerancije može stvoriti samo probleme”.

Genocid u NDH

Nikolić ukazuje i na zverstva nad srpskim narodom u anektiranim područjima raščerečene Jugoslavije od strane nemačkih saveznika.

– Konačno o genocidu počinjenom nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i dalje se malo zna. Nedovoljnog su dosega oštre kritike u dopisima Edmunda Glaisa fon Horstenaua, vojnog izaslanika Nemačke u Zagrebu, o stravičnim ustaškim zverstvima – podseća Nikolić.

Sve stane na dva minuta

– Komemorativni dan Holokausta i herojstva se obeležava 27. u hebrejskom mesecu nisanu (april – maj), sedmicu dana pred dodatni Komemorativni dan, ovaj put palim borcima koji u svoj sumrak prerasta u Dan nezavisnosti. Tokom ovog dana pamćenja nema zabavnih aktivnosti. Program obrazovnih ustanova i medija, bez izuzetka, je adekvatan u svojim sadržajima. U 10 sati ujutro oglašava se prodorna sirena koja zaustavlja život na dva minuta, vozila u saobraćaju se zaustavljaju, putnici izlaze i u stojećem stavu pogledima uperenim u zemlju odaju poštu istrebljenim u najtežem zločinu u istoriji čovečanstva, Holokaustu – objašnjava Aleksandar Nikolić.

Film o Kabilju

Priča o Iziju Kabilju je pretočena u dokumentarni film “Senka mog detinjstva”. Pregledno, jasno, lucidno, iskreno, na momente šaljivo, Izi opisuje topli porodični i bogato raznovrstan život jevrejske zajednice u Sarajevu, skrivanje, prelazak demarkacione linije za Mostar, boravak u Splitu – delu Dalmacije anektiranom od Italije, konfiniranje u logor na Rabu, kapitulaciju Italije, pristupanje partizanima kod Otočca, borbe i vest o padu Berlina. Snimanje filma ga dovodi i do Spomen-područja Jasenovac, zatim do potomaka pravednika među narodima (zaposlenika kod oca, Folksdojčera, koji ih je skrivao i organizovao prebeg za Mostar), potom svakako i novog života, ratovanja i stvaranja porodice u Izraelu.

Tokom emitovanja Kabiljovih reči, praćenih sefardskom romansom “Adio kerida” , podsetilo se na “Hrvate koji su formirali jasenovački logor”, a ispričao je i o naredbi koju je dobio od komandira tokom zaduživanja oružja italijanske proizvodnje i tri metka: “Tri metka – tri Nemca.”

Više nego očigledno, kako Kabiljo, tako čak i njegov partizanski komandir nisu pravili generalizacije niti želeli da imputiraju etiketiranje. Već je uvreženo potenciranje ideoloških i vojno-formacijskih naziva, izbegavajući nacionalne. Selektivno, dakako manipulativno, izbegavanje, čak i bez obzira na činjenicu da nisu svi zločini činjeni samo od SS i ostalih namenskih jedinica. Podrazumeva se da se Kabiljo nije bavio politikom i istorijski prečesto suprotstavljenim narativima naroda koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, pa i širom Evrope – kaže konzul Nikolić.

 

Tramp: Suđenje je bilo vrlo nepravedno

0
Tanjug/AP
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp nazvao je danas suđenje na kojem je u četvrtak pred sudom u Njujorku proglašen krivim za prikrivanje novca i falsifikovanje poslovnih dokumenata “vrlo nepravednim”.

– Što se tiče samog suđenja, bilo je vrlo nepravedno. Nismo mogli da koristimo našeg izabranog eksperta ni pod kojim okolnostima. Videli ste šta se desilo nekim svedocima koji su bili na našoj strani, bukvalno ih je sudija razapeo – rekao je Tramp na konferenciji za novinare nakon izricanja osuđujuće presude za slučaj isplate novca u zamenu za ćutanje porno glumici Stormi Denijels zbog navodne veze u kojoj su bili, kao i za falsifikovanje dokumenata, prenosi Si-En-En.

Tramp je nastavio da kritikuje sudiju Huana Merčana, rekavši: “izgleda kao anđeo, ali je zapravo đavo”.

– Nikada sudija nije bio konfliktniji. Sada sam pod zabranom govora, što niko nikada nije bio, nijedan predsednički kandidat nikada nije bio pod zabranom govora ranije. Za ovo su krivi neki loši ljudi. Ako meni mogu ovo da urade, mogu svakome – nastavio je Tramp.

Trampa je porota Okružnog suda na Menhetnu danas proglasila krivim po 34 tačke optužnice.

Merčan je odredio je 11. jul kao datum kada će presuda Trampu biti izrečena.

NAJNOVIJE