Lična arhiva
U vrtlogu nevolja: Svijetlana Kljajić

Sa početkom novog meseca, posredstvom Redakcije “Vesti” iz Sidneja pristiže i pomoć naših vernih čitalaca i velikih dobrotvora za štićenike Humanitarnog mosta. Izuzetka nema ni ovog puta, jer su pomoć na više adresa uputili Rajka Tarlać iz Sidneja (1.500 dolara), O. V. iz Sidneja (850 dolara) i Nadica iz Melburna (150 dolara).

Istina, već i na sam pomen imena Rajke Tarlać, neumorne u činjenju dobrih dela, mnogim našim štićenicima, o čijim nevoljama i teškoj sudbini pišemo već godinama, odmah zaigra osmeh na licu. I to ne bez razloga, budući da ih plemenita Rajka, iako hiljadama kilometara udaljena od rodnog kraja, ne zaboravlja.

Uvek se trudi da ih za svaki veliki hrišćanski praznik obraduje, ali i bar malo olakša tešku svakodnevicu iz koje se mnogima od njih kraj i ne vidi. U podvigu da drugima pomogne, nije posustala, iako je već zašla u osmu deceniju života, već je godinama neumorno donosila nadu i sreću mnogobrojnim ljudima za čije je nevolje saznala posredstvom našeg lista.

Koliko je novca, vremena, energije i dobre volje u to uložila, najbolje zna sama. Mi smo svako dobro delo verno beležili i trudili se da ispunimo njenu želju, kao i njenih isto toliko plemenitih prijatelja, sa kojima se udruživala kako bi druge što više usrećila. A tako je i danas, skoro dve decenije kasnije zbog čega s ponosom možemo reći da se našla u malom, ali odabranom društvu, među najvećim donatorima.

Među onima koji su pod njenim dugogodišnjim okriljem je i porodica Janoša Papa (63) iz Mužlje kod Zrenjanina, bivšeg pekara, koji živi s bolesnom suprugom Zvezdanom (obolela od multiple skleroze), ali i još troje dece: Julijanom, Imretom i Peterom zaostalim u mentalnom razvoju. Za njih je Rajka izdvojila dar od 300 dolara, uz dobre želje, koje smo ubrzo prosledili na njihov račun.

Porodica Pap

– Uvek ostanemo zatečeni i mnogo se obradujemo kad nam javite i prosledite dar divne Rajke. Teško je na pravi način i zahvaliti joj se, jer dugi niz godina brine o nama. Ne znamo ni sami koliko je samo puta njena pomoć stizala u pravi čas i izbavljala nas iz mnogih nevolja. Koliko joj dobrog želimo, ne bi moglo u reči da stane. Hvala joj do neba što nas se uvek seti i uputi pomoć kad je to u suštini najpotrebnije – rekao je Janoš Pap, dodavši:

– Od njenog dara odmah sam kupio namirnice i nešto od lekova koji su pre svega potrebni Zvezdani. Verujte, nama to mnogo znači, jer za to nekako uvek fali. Čovek od socijalne pomoći i nadoknada za tuđu negu i pomoć ne može da preživi. Zato, dokle god sam mogao radio sam šta god bi mi palo pod ruku, čak i deca ono što je u granicama njihovih sposobnosti. To, međutim, nije ni izbliza dovoljno. Sada, kada sam i ja na izmaku snage, situacija postaje posebno teška. Zato da nam nije ovako dobrih ljudi poput Rajke, da nam pomognu kad je najteže, ne znam ni sam šta bi sa nama bilo.

Još 300 dolara, pomenute dobročiniteljke, otišlo je i na adresu polupokretne samohrane majke Svijetlane Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice.

– Našoj divnoj Rajki hvala još jednom do neba, njena iskrena i zdušna podrška ne mogu da nas ostave ravnodušnim. Bog joj svako dobro dao, a zdravlje pre svega. Nama je svaki novčani dar veliki kao kuća i mnogo znači, a ovaj je i te kako dobro došao posle praznika da namirimo račune i još poneku muku koja nas pritiska, jer od socijalnog ne možemo namiriti račune, lekove i hranu. Da ne govorim o bilo čemu drugom… – iskreno će Svijetlana Kljajić.

Slede nove priče

Redovna mesečna stipendija O. V. iz Sidneja od ukupno 850 dolara za četvoro učenika orahovačke Gimnazije, kao i za đaka-pešaka sa Golije, prosleđena je na zadate adrese, a više o samoj podeli stipendija, kao i svim novostima kod ove vredne omladine, beskrajno zahvalne svom dobrotvoru, pisaćemo već narednih dana. Baš kao i o uručenju donacije od 150 dolara plemenite Nade iz Melburna, koja je svoj dar namenila samohranom ocu Zoranu Tutunoviću iz sela Rajac kraj Čačka.

Stipendisti iz Orahovca

Darovi za još troje nevoljnika

Pored ovih štićenika, plemenita Rajka Tarlać je pomoć od po 300 dolara namenila i devojčici Milici Đorđević iz Prizrena, Moniki Terzić iz Beograda, koja je u stanju budne kome, kao i samohranom ocu Vukomiru Tomoviću iz Novog Pazara. I ova pomoć već je na putu onima kojima je i namenjena, a o njihovom uručenju, dobročiniteljka će moći da pročita u jednom od narednih izdanja “Vesti”.