Lična arhiva
Nemaju na koga da se oslone: Snežana Pantelić sa ćerkicom i bolesnim bratom

Naša dugogodišnja čitateljka i učesnica u mnogobrojnim akcijama Humanitarnog mosta, Marija Golubović iz Švajcarske, rodom iz okoline Valjeva, nije mogla da sedi skrštenih ruku ni kada je saznala posredstvom “Vesti” da je još neko od njenih zemljaka u nevolji i da mu je potrebna pomoć. Zato je proteklih dana, na kućnu adresu 45-godišnje samohrane majke Snežane Pantelić iz sela Zarići kraj Kosjerića, uputila pomoć od 30.000 dinara (oko 280 franaka), kako bi se na vreme pripremila za predstojeću zimu. Ovu lepu vest saznali smo i kada smo Snežani koja se suočava sa raznim nedaćama, prosledili novčanu pomoć od 200 evra anonimnog donatora iz Bad Homburga.

– Još ne mogu da poverujem da postoje takvi ljudi, čistog srca i duše spremni da pomognu nama koji smo u nevolji, a da nas ni ne poznaju. Iako sam se divnoj Mariji već zahvalila, želim da učinim to i posredstvom “Vesti”, uz želju da joj se dobro još boljim vrati, kao i njenoj porodici. Mnogo nas je obradovala, ne samo svojom svesrdnom pomoći, već i rečima ohrabrenja koje puno znače. Neizmeno se zahvaljujemo i anonimnom donatoru iz Nemačke, jer ćemo zahvaljujući njegovoj pomoći, kao i dobre Marije iz Švajcarske uspeti da obezbedimo ogrev za zimu, a možda i konačno uvedemo vodu, koju sada moramo da donosimo i skladištimo u flašama – rekla je Snežana Pantelić, koju život nije mazio.

Iako je majka osmogodišnje devojčice ne prima alimentaciju, nigde ne radi i nema dodatno primanje osim dečjeg dodatka.

– Kao što već znate, živim sa bratom Spasojem (50), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose oko 25.000 dinara (oko 220 evra), što ni izbliza nije dovoljno da izguramo ceo mesec, a da nam nešto ne zafali. Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo takoreći zavisili doživeo je nesreću na poslu prošle godine u 31. godini i preminuo. To je bio veliki udarac za našu porodicu i još se od toga nismo oporavili. Naša kuća je u planinskom delu gde su zime hladne i duge. Nedovršena je i zato su neki delovi već počeli da propadaju. Zato sam se i nemajući više kud, obratila nepoznatim ljudima za pomoć i oni me još jednom nisu izneverili, zbog čega ću ostati njihov večiti dužnik – kazala je Snežana, koja je nažalost bila i žrtva nasilja, zbog čega se nikada i nije udala za oca svog deteta, dodavši:

– Mi nemamo na koga da se oslonimo, sami smo i nemoćni. Zbog velikih vrućina, bratu Spasoju je pozlilo, a hitna pomoć nije mogla do nas. Jedva smo se nekako snašli da odemo do bolnice, jer on se slabo kreće. I to nije jedini put da se nađemo u takvoj neprilici. Sa primanjima koje imamo, teško nam je i da se prehranimo. Moja Nevena polazi u treći razred osnovne škole i njene potrebe su nam, takođe, na prvom mestu. Zato nam je ova pomoć toliko dragocena i volela bih da sve naše dobrotvore upoznam, stisnem ruku i zahvalim lično za razumevanje i podršku.

Vodu moraju da donose i čuvaju u flašama

“Tamo gde zakaže država – tu je narod”

Iako već godinama beležimo njena dobra dela, o dobrotvorki Mariji Golubović znamo samo onoliko koliko je ona želela da saopšti. Rodom je iz okoline Valjeva, u inostranstvu živi pune četiri decenije. Sama se sa ćerkom probijala kroz život, nije bogata, ali i ono što poseduje uvek je delila sa drugima što i je i nastavila da čini. Sa nekim od naših štićenika je uspostavila prijateljske veze, a drugima pomaže kada pročita apel u “Vestima” baš kao što je to slučaj i sada sa Snežanom Pantelić. I drži se uvek iste devize: “Tamo gde zakaže država – tu je narod. Kada se ne može učiniti dobro, dosta je da se ne učini zlo.”

Ništa više, osim toga da je uspešan biznismen u Nemačkoj i da se vodi krilaticom da su dela važnija od imena, ne znamo ni o anonimnom donatoru. Ipak, ono što je neupitno, to je da već više od decenije pomaže brojne štićenike Humanitarnog mosta i da ni jednom u tome nije posustao.

Nevena najveći ponos

– Nevena je moja jedina svetla tačka u životu i da nije nje, moj život, mogu to slobodno da kažem i ne bi imao smisao. Odličan je đak i mnogo sam ponosna na to imajući u vidu koliko toga ne mogu da joj pružim, niti pomognem, kao što to drugi roditelji mogu svojoj deci. Zato nisam mogla da dozvolim da se smrzava zato što nemamo dovoljno novca za ogrev i samo zato sam se i usudila da ponovo potražim pomoć od dobrih ljudi. Hvala im do neba, što nas nisu izneverili ni ovog puta – navodi Snežana.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu porodici Pantelić, mogu stupiti sa njima u kontakt putem telefona na broj: +381 31 587 881 i +381 61 171 41 89, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007077500-65 (Komercijalna banka). Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.