Obeleženo 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine

0

Svečanom akademijom u Sava centru i vatrometom večeras je proslavljeno 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, a kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo je rekla da tih 70 godina predstavlja i period neprekidnog produbljivanja prijateljstva Kine i Srbije.

– Čvrsto sam uverena da će pod vod vođstvom kineskog i srpskog predsednika, Si Ðinpinga i Aleksandra Vučića, kineski i srpski narod još čvršće biti ujedinjeni, pomagati jedni drugima i postizati sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine višeg kvaliteta – rekla je ona na svečanoj akademiji, na kojoj je govorio i predsednik Vučić.

Bo je podsetila da je samo pet dana nakon osnivanja Narodne Republike Kine, nova Kina iz Beograda dobila zvanično priznanje.

– Tokom ovih 70 godina, bez obzira na promene u domaćem i međunarodnom okruženju, Srbija je uvek podržavala politiku Kine – rekla je Bo i dodala da će kineski narod večno pamtiti tu podršku.

Ambasadorka je podsetila da je Kina 1998. godine pretrpela strašne poplave, a 2008. veliki zemljotres i istakla da je, uprkos ogromnim ekonomskim teškoćama, srpski narod pružio materijalnu pomoć Kini.

Sledeći inicijativu “Pojas i put” je, kako je rekla, otpočela nova era odnosa Kine i Srbija.

– Zajedničkim naporima izgradili smo most Zemun-Borča, zajedno spasili našu ”Železaru Smederevo”, otvorili autoput ”Miloš Veliki”… – navela je ona.

Rekla je da će Narodna Republika Kina dočekati 70. jubilej svog osnivanja prvog oktobra ove godine i dodala da je to kratak period u više hiljada godina dugoj istoriji Kine.

– To je izuzetnih sedamdeset godina tokom kojih je Kina postigla sjajan razvojni uspeh i snažno doprinela svetskom miru i razvoju. Kina je od jedne siromašne zemlje napredovala do druge najveće svetske ekonomije – rekla je Bo.

Istakla je da kineski narod, pod rukovodstvom predsednika Si Ðinpinga, napreduje sa uverenjem u svoju lepšu budućnost i da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu.

Nakon zvaničnog obraćanja održan je mešoviti koncert kineskog orkestra i Narodnog ansambla „Kolo“, a svečanost je završena velikim vatrometom ispred Sava centra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here