J. L. Petković

Kosovsko pitanje moglo bi da se nađe veoma brzo na međunarodnoj konferenciji u SAD, gde bi Beograd i Priština trebalo da „okončaju dijalog i reše konflikt“, ocenio je u izjavi za Kosovo onlajn analitičar iz Prištine Fisnik Haljimi.

Prema njegovom mišljenju, Zajednica srpskih opština (ZSO) nikada neće postati realnost, jer nije u skladu sa Ustavom Kosova, a tome se protivi i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, čija stranka je izašla kao pobednik na oktobarskim izborima.

– Da li ćemo imati razmenu teritorija ili federalizaciju Kosova, zavisi kako će se pregovarati. Moje mišljenje je da ni Kosovo ni Srbija neće imati iste granice za najkasnije godinu dana u odnosu na danas. To će biti definitvno kraj konflikta Srba i Albanaca – smatra Haljimi.

Izjave lidera Samoopredeljenja da će dijalog sa Beogradom voditi on, a ne predsednik Hašim Tači, Haljimi je nazvao Kurtijevim i Tačijevim „gađanjem rečima” i dodao da je to samo u funkciji njihove unutrašnje politike.

– Dijalog Kosova i Srbije nije posao samo Kurtija i Tačija. To je veći problem, gde su veliki svetski akteri u igri. Imamo dva ili tri specijalna izaslanika iz Amerike i jakog ambasadora Rusije u Beogradu. Svi oni su zainteresovani da se konflikt između Albanaca i Srba reši – naglasio je Haljimi.

Povodom izjave Aljbina Kurtija da će od Srbije tražiti ratnu odštetu, Haljimi kaže da Kosovo ne može da traži ratnu odštetu jer nije primljeno u Ujedinjene nacije i da će se sva „takva i ostala pitanja poput penzija i kidnapovanih i nestalih, rešavati tokom pregovora uz posredovanje međunarodne zajednice“.

2 COMMENTS

  1. “…neće imati iste granice” У праву је овај Хајванлјими. Граница ће бити на левој обали Дрима кад се Косово и Метохија пресели у Албанију и Срби избаце из своје терминологије те две речи. Једна је практично већ нестала. Ја се најежим кад данас чујем Косово. Дође ми да повраћам. Живела велика Србија.
    Свако тамо где му је место: http://sno.bravehost.com/linda/Siptar.jpg

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here