EPA/Georgi Licovski
Pristalice Slobodarske partije Austrije

Slobodarska partija Austrije (FPO) predstavila je danas u Beču izveštaj istoričara o njenoj prošlosti, koji pokazuje bliskost sa nacizmom.

– Proistekla je serija studija koja rasvetljava istoriju slobodarskog tabora uzimajući posebno u obzir bliskost prema nacionalsocijalizmu. Takva bliskost je postojala, i to nije nikakva velika tajna, pa se može istorijski objasniti – kazao je istoričar Tomas Grišani.

Prema njegovim rečima, glavna spoznaja izveštaja je da je i pored isprepletenosti brojnih ličnosti na sadržajno-materijalnom nivou FPO imala zaseban razvoj. Ona, kako dodaje, nije samo jedna vrsta nastavka ili partija koja je prihvatila sve bivše naciste.

Međutim, istoričari se nisu bavili temom desničarskih studentskih udruženja, čiji su članovi bili brojni funkcioneri FPO. To je objašnjeno argumentom da su ta udruženja privatne organizacije i da je teško dobiti uvid u njihove arhive.

Što se tiče kasnog predstavljanja izveštaja, samo dan pred božićne praznike, generalni sekretar FPO Kristijan Hafeneker preneo je novinarima da se ne radi o taktičkom manevru, već da je analiza prošlosti trebalo da se prezentuje na jednoj diskusiji, ali da su sva pozvana lica, jedno za drugim, otkazivala učešće.

Istovremeno je ukazao da je FPO trebalo dve godine da istraži svoju prošlost, a da je drugim strankama u Austriji za tako nešto trebalo mnogo više vremena.

Hafeneker je naglasio da je izveštaj važan, jer ko želi u budućnosti da se pozicionira, mora analizirati greške iz prošlosti. Konstatovao je da je možda bila greška što su uslovi za pristupanje stranci u prošlosti bili premali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here