Pixabay.com

Novi ministar finansija Austrije Gernot Blimel odbacio je planove njegovog nemačkog kolege Olafa Šolca za uvođenje poreza na finansijske transakcije u EU i napustio je grupu u kojoj se nalazi deset zemalja koja je radila na tom porezu.

– Ideja poreza na finansijske transakcije nastala je nakon finansijske i ekonomske krize, kada se želelo oporezovati neogodvorno i visokospekulativno ponašanje – objasnio je Blimel.

On je kazao da se radilo u osnovi o tome da se kazne ulagači koji spekulišu na padajući kurs i zaduženja država, kako bi se neetičko spekulisanje učinilo neatraktivnim i podržala realna privreda.

Aktuelni predlog, dodaje, preokrenuo je osnovnu ideju u njegovu suprotnost.

– Time bi kaznili realnu privredu i male ugalače, a indirektno nagradili spekulante – smatra Blimel.

Uz to, kako kaže, planovi ne obuhvataju 99 odsto svih finansijskih poslova.

Ukoliko predlog ne bude prerađen u pravcu osnovnog razmišljanja Austrija će napustiti grupu zemalja članica koja se zalaže za uvođenje tog poreza, poručio je Blimel.

– To sam saopštio Šolcu – rekao je on, dodajući da Austrija želi pravi i delotvorni evropski porez na finansijske transakcije.

Grupu deset zemalja, pored Nemačke i Austrije, čine još Belgija, Francuska, Grčka, Italija, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španija.

Ukoliko bi pored Austrije još jedna zemlja istupila iz ove grupe uvođenje poreza na nivou EU bi potpuno propao, jer je potrebna podrška najmanje devet zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here