commoswikipedia.org/ Samum at German Wikipedia

U Srebrenici je zakazana vanredna sednica Skupštine opštine na kojoj je jedina tema eskalacija međunacionalnih napetosti posle objavljivanja fotografije učenika srpske nacionalnosti sa obeležavanja Savindana. Grupa mališana se povodom školske slave slikala u narodnim nošnjama i sa tri skupljena prsta i tu fotografiju objavila na Instragramu sa potpisom “Braća četnici”.

To je proizvelo oštre reakcije Bošnjaka u ovom gradu, koji su organizovali proteste, a sve je kulminiralo upadom u osnovnu školu, a zatim i otvorenim pretnjama deci koja su na fotografiji, zbog čega su njihovi roditelji počeli da ih dovode i odvode iz škole.

– Zabrinjavajuće je što se deci sa ove fotografije preti. Pokazalo se da bošnjačkim političarima ništa nije sveto, ni deca, ni vrtić, jer su upali u školu kao gerilci zbog čega ćemo pokrenuti krivične prijave – ističe načelnik Mladen Grujičić, predsednik opštine Srebrenica.

On dodaje da su roditelji veoma uznemireni i da se plaše za bezbednost svojih mališana.

Pozivi na klanje

– Svi mi roditelji smo uznemireni jer su fotografije naše dece objavljene potpuno nezakonito na gotovo svim portalima i federalnim medijima, a Bošnjaci u Srebrenici su otišli i korak dalje, pa jedan od odbornika pozvao građane da treba poklati decu koja se nalaze na tim fotografijama – ispričala je za RTRS Slađana Bojić, majka jednog od dečaka.

Majka drugog deteta, Ljiljana Stevanović dodaje da hajka na decu ne prestaje.

– To su pretnje i uvrede, zloupotreba maloletne dece. Preduzećemo sve mere koje možemo da ih u pravnom smislu zaštitimo – naglasila je Stevanovićeva.

Momčilo Cvjetinović, direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica, kaže za “Vesti” da je u razgovoru sa svima uspeo da spreči da se nasilje i protesti prenesu i na ovu školu.

– Te tenzije su zaiste bile tolike da sam izjavio da je srpskoj deci u osnovnoj školi u Srebrenici objavljen psihološki rat. Ružno je što to nisu bili protesti samo Bošnjaka iz Srebrenice, već je značajan broj došao i iz svih okolnih mesta, čak i njihovi funkcioneri. Ako je fotografija napravila neki problem onda je valjda bilo logično da se sedne i da se kroz razgovor dođe do zadovoljavajućeg dogovora. Ipak su deca u pitanju – kaže Cvjetinović.

Smeta im RS

On objašnjava da je fotografija nastala u kabinetu za veronauku osnovne škole dok su se deca pripremala za nastup folklora, ali da je otpočetka bilo jasno da povod za kasnija dešavanja nije bio ni potpis “braća četnici”, ni to što su se slikali u narodnoj nošnji.

– Da se ne lažemo. Ovde je bilo sporno ne samo to što je reč o srpskoj deci, već i što Srbi ne priznaju zločin, što je načelnik opštine Srebrenica Srbin i što sveštenik okuplja narodu u crkvi, ali je sporan i Savindan kao i sama Republika Srpska. To je sva istina – tvrdi Cvjetinović i dodaje da je pokušano da se tenzije nastave protestima u Srednjoškolskom centru, ali da je to sprečio.

– Dok sam ja direktor takav bezobrazluk i dezinformacije neće proći, jer škola nije mesto gde će se voditi politička borba. Zato što je to kategorija dece koja je posebno zaštićena svim međunarodnim konvencijama i zakonima. Deca i ako pogreše sa njima treba razgovarati, a ne pustiti na njih rulju koja upada u školu da ih izvede – izričit je Cvjetinović.

Očekujemo novu hajku

Momčilo Cvjetinović kaže da poslednji incidenti nisu novost, a da je većina tih događaja planski organizovano.

– Neće se Bošnjaci smiriti sve dok ne ostvare svoje ciljeve, a to su ukidanje Srpske, ali i uzimanje vlasti u Srebrenici. Ove godine će se obeležiti 25 godina od oslobađanja Srebrenice i nemam dileme da će to biti povod da se krene u novu hajku i na Republiku Srpsku i na Srbe u ovom gradu. Nažalost, takve napetosti će trajati sve do oktobra za kad su predviđeni redovni lokalni izbori – ističe Cvjetinović.

Smiriti strasti

Novonastale nacionalne tenzije u Srebrenici pokušala je da smiri Ketlin Kavalec, šef misije Oebsa u BiH koja je organizovala sastanak sa obe strane.

– Svi smo se saglasili da nije ni vreme ni mesto da se ova situacija politizuje, već da svi zajedno moramo da najbolji način razumemo šta se to desilo i zašto. Takođe smo se saglasili, imajući u vidu nedavne incidente, da tenzije moraju da se smire i spuste – istakla je Kavalec.