Filipini: 52 ljudi ubijeno u izbornom nasilju

0

Arojo je navela da je vanredno stanje u provincijama Magindanao i Sultan Kudarat i u gradu Kotabato siti uvedeno na neodređeno vreme da bi se "sprečila pojava drugih nezakonitih nasilja", preneli su svetski mediji. 

 

Predsednica Filipina Glorija Makapagal Arojo proglasila je vanredno stanje
 

Naoružani otmičari oteli su u ponedeljak na jugu Filipina više od 40 lokalnih političara i novinara i ubili 24 osobe iz te grupe da bi sprečili suprugu političkog protivnika da podnese kandidaturu za guvernera provincije Magindanao na predstojećim lokalnim izborima. Međutim, broj ubijenih talaca se već u utorak povećao na 46, kad je policija pronašla još 22 tela, da bi, za sada, konačnu brojku (52) dostigao u sredu, kad je nađeno još šest leševa, saopštio je šef nacionalne policije Hesus Versosa.

Žrtvama je ili pucano u glavu, ili su iskasapljeni mačetama, a među ubijenima je i Genalin Tijamzon-Mangudadatu, koja je išla da preda kandidaturu svog supruga za guvernera te južne filipinske provincije, zajedno sa dva advokata, nekoliko članova porodice i novinara.

Izborni procesi na Filipinima obično su praćeni nasiljem, naročito na jugu zemlje, gde se snage bezbednosti bore protiv komunističkih pobunjenika, islamističkih ekstremista i žestokih trvenja među klanovima koji često imaju dobro opremljene privatne vojske.

Podnošenje kandidatura za skoro 18.000 funkcija na opštim i lokalnim izborima, koji će biti održani 10. maja 2010. godine, počelo je prošle nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here