Tadić naredio: Smirite Kuršumliju!

0

Bunt uplašio vlast: Protest nezadovoljnih radnika u Kuršumliji
 

Prethodno je, nakon velikog protesta građana i radnika Kuršumlije, predsednik Srbije Boris Tadić Vladi Srbije naložio da pronađe hitno rešenje zahteva kuršumlijskih radnika da se protesti ne bi proširili na druge gradove u Srbiji, saznaju "Vesti" iz izvora u odborima kuršumlijskih stranaka koje čine vladajuću koaliciju i na republičkom nivou.
 

Druga pobeda

Ovo je drugi put za poslednje tri godine da su radnici Kuršumlije naterali državu da im ispuni zahteve.
Naime, pre tri godine, ratni veterani s Kosova su nakon višemesečnih protesta uspeli da izdejstvuju isplatu zaostalih ratnih dnevnica. I tada je odluku da se isplate kuršumlijski rezervisti i njihovi saborci iz više opština s juga Srbije doneo lično predsednik Srbije Boris Tadić. Tada je Vlada Srbije na ime zaostalih ratnih dnevnica isplatila oko dve milijarde dinara, od čega su kuršumlijski veterani dobili više od 400 miliona dinara. Zvanično, ratne dnevnice država nije isplatila, već je isplata obrazložena kao da je reč o socijalnoj pomoći.

Naime, nakon što se u ponedeljak, 18. januara, protestu radnika pridružilo nekoliko hiljada građana Kuršumlije, a privatni preduzetnici na nekoliko sati stupili u generalni štrajka kao znak upozorenja Vladi Srbije da hitno ispuni radničke zahteve, predstavnici ovdašnjih odbora političkih stranaka koji čine lokalnu vlast, a istovremeno i vladajuću koaliciju na republičkom nivou uputili su alarmantnu poruku svojim centralama da "stvari izmiču kontroli" i da se protest iz Kuršumlije može vrlo lako proširiti na okolne, ali i druge gradove Srbije.
 

Radnicima na barikadama stizale su podrške radnika iz mnogih gradova Srbije, a njihove delegacije dolazile su da daju podršku okupljenim radnicima na blokadi puta najavljujući da će organizovano doći da ih podrže. Istovremeno, štrajkački odbor kuršumlijskih radnika ubrzano je privodio kraju organizaciju velikog puta za Beograd i organizovanje demonstracija pred zgradom Vlade Srbije. Bilo je predviđeno da na čelo kolone nađu ovdašnji privatni prevoznici i s teškom mehanizacijom, a uz put ka Beogradu radnicu su očekivali da im se pridruže njihove kolege iz drugih mesta.
 

Tih dana, trajale su grozničave konsultacije najviših funkcionera stranaka vladajuće koalicije i njihovih predstavnika u odborima u Kuršumliji. Tražilo se rešenje koje će zadovoljiti zahteve kuršumlijskih radnika.
 

Predsednik Srbije Boris Tadić je povodom događanja u Kuršumliji okupio na sastanku predsednika i potpresednike Vlade Srbije Mirka Cvetkovića, Ivicu Dačića i Jovana Krkobabića, te ministre Mlađana Dinkića i ministarku finansija Dianu Dragutinović i naložio im da pronađu rešenje za zahteve kuršumlijskih radnika, ali da to nikako ne bude predstavljeno na način da država popušta pod pritiskom radnika, rečeno je "Vestima".

Besni Dinkić

Već u sredu, 20. janura, zakazan je sastanak u Ministarstvu ekonomije. Delegacija radnika se nije pojavila, već samo predstavnici lokalne samouprave iz Kuršumlije i zastupnik kapitala "Kopaonika" ispred Akcijskog fonda. Ovakav postupak radnika koji je bio motivisan nepoverenjem, jer su raniji sastanci u Ministarstvu ekonomije bili neuspešni, izazvao je bes ministra Dinkića koji je tada izneo optužbe da je radnički protest ispolitizovan, odnosno da su upleteni predstavnici opozicije koji navodno stoje iza radničkog bunta.
Međutim, samo dva dana nakon sastanka, delegacija Ministarstva ekonomije koju je predvodila pomoćnik ministra Mišela Nikolić i predstavnici "Simpa" na čelu sa generalnim direktorom Slađanom Disićem obišla je proizvodne pogone "Kopaonika". Oni su tom prilikom obećali brzo pokretanje proizvodnje u dva pogona ove fabrike i zapošljavanje nekoliko stotina radnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here