Svetosavlje kao zavet

0

Posle slavskog ručka u velikoj Sali srpskog kulturnog centra u Vaterlou priređen je bogat program posvećen svetom Savi.

 

Pesme o velikom srpskom prosvetitelju recitovali su učenici Aleksa Banjanin, Ivana i Milana Krajišnik, Aleksandar Todić, Aleksandar Stupar, Ivana Jovković, Filip Čarapić, Luka Banjanin, Milena Masnikosa, Milica Malinović, Tijana Gojković, Marko Aćimović i Nikola Borjanić.

 

Nacionalni ponos

– Osetih veliku radost na ovoj svetosavskoj priredbi što sam među mladim naraštajem koji zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima neguju u svojim srcima i duši osećaj nacionalne pripadnosti – kaže Milenko Vuković. – To daje nadu da izrastaju u istinske sledbenike svoje vere, kulture, običaja i svega što krasi naš srpski rod.
– Nakon ovog fantastičnog programa koji su izveli učenici škole "Sveti Sava", osećam iskrenu radost saznanjem s koliko ljubavi ova mladost čuva svoju veru, kulturu, jezik, svoje korene – kaže Vlado Jovanović. – Čoveku mora biti toplo u srcu duši kada vidi ovu omladinu da iskreno čuva tradiciju svojih predaka, a očuvanje tradicije je uslov opstanka srpske nacije.

Svetosavsku himnu izveo je hor kojim je dirigovala Jelena Gojković. Veliki aplauz na otvorenoj sceni dobio je mlađani Đorđe Gojković koji je recitovao pesmu Branka Ćopića "Žuća i račundžija".

Mladi, rođeni u dalekom svetu, hiljadama kilometara od zavičaja svojih očeva i dedova, sa velikim ushićenjem su pevali pesme posvećene srpstvu i svetosavlju, koje na ovakvim priredbama poprima i obeležja zaveta. Njihove učiteljice Sanja Krajišnik i Đina Okuka su s velikom ljubavlju i pažnjom prišle pripremi svake tačke programa, ponekad i uz bojazan da njihovi đaci ne naprave neku grešku.

U jednom trenutku Jovo Kulina, koji je kao i svi prisutni uživao u programu, glasno je komentarisao nastup najmlađih Srba:

– Ovakve priredbe treba snimati i slati ih u otadžbinu, da deke i bake ovih mališana vide da njihova unučad ne zaboravljaju svoj jezik, kulturu i tradiciju.
Na kraju programa gledaoci su imali priliku da vide i sve selekcije Folklornog ansambla "Gavrilo Princip" koje deluje pri crkvi Svetog Đorđa.

 

Svetosavski program vodila je Dragana Tubonjić, a do večernjih sati goste je zabavljao orkestar Miška Đurovića i pevačica Danijela Tamindžija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here