Vasiljković ponovo na sudu

0

 

Prošlog februara, federalni sudija odbacio je Vasiljkovićevu žalbu na odluku prekršajnog suda koji je zaključio da može biti predat Hrvatskoj.

 

Ali, u septembru, sudsko veće Federalnog suda prihvatilo je navode njegove odbrane i naredilo njegovo puštanje iz sidnejskog zatvora, gde je proveo tri godine i osam meseci.

Sudije Federalnog suda tada su utvrdile da zbog njegovih političkih uverenja, postoji "osnovana i stvarna mogućnost predrasude" ukoliko bude izručen.

 

Nadalje, utvrđen je značajan osnov za verovanje da bi mogao da bude suočen s kažnjavanjem, zatvaranjem ili ograničenjem slobode, a zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja.

Sneden (54) je rođen u Beogradu, a u Australiju se doselio kao dete sa majkom. U Jugoslaviju se vratio 1991. godine kao komandir paravojnih snaga.

 

Optužbe protiv njega sadrže navodno ubistvo hrvatskih civila i navođenje drugih da počine ubistvo, u vreme dok je bio u Srpskoj Krajini, delu Hrvatske u kojem su do 1995. dominirali Srbi. Vasiljković poriče optužbe.

U petak, Hrvatskoj je dato specijalno odobrenje da se žali Visokom sudu, a datum pretresa biće naknadno saopšten.

 

Prošlog decembra, Sneden je izgubio u parničnom postupku zbog klevete, koji je vodio protiv izdavača dnevnika "Australijen".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here