Kameron besan zbog briselskog ceha

0

Nećemo platiti ni centa: Premijer Kameron
 

Iz Komisije je, naime, procureo dokument s novim obračunom članarine svake od 28 zemalja za članstvo u EU i Britanija mora da uplati najveću razliku, dok Francusku očekuje povraćaj milijarde evra iz evropskog u francuski budžet, a i Nemačka ima pravo na povrat 779 miliona.

 

Uz Veliku Britaniju veći račun dobile su još jedino Holandija, Italija, Grčka, Kipar, Malta i Bugarska. Te zemlje odmah su podržale Kamerona u rezoluciji kojom se hitno traži da se istraže te brojke i kako je Komisija do njih došla.

 

Računica

Dodatne 2,1 milijardi evra za evropski budžet iznose petinu ukupnog ovogodišnjeg doprinosa Velike Britanije budžetu EU od 10,9 milijardi evra. Iznos je određen na osnovu revidiranih podataka o njenom društvenom proizvodu. Kameron je govoreći u Parlamentu o prošlonedeljnom sastanku sa liderima Evropske unije, rekao da "niko nije očekivao toliki iznos".

– Neprihvatljivo je na ovaj način tretirati zemlju koja je jedna od najvećih uplatilaca u budžet EU. Zato sam prekinuo Samit i rekao da ovo hitno moramo da raspravimo. Iznos od 2,1 milijardu evra veći je nego ukupan iznos koji za članstvo u EU plaćaju neke druge države članice – objasnio je Kameron kad je po završetku sastanka stao pred novinare. On tvrdi da mu niko nije znao dovoljno jasno da objasni odakle sad ta brojka.

Za premijera Velike Britanije iznenadna vest o plaćanju dodatnih 2,1 milijardu evra Briselu dolazi u vrlo nezgodnom unutrašnjepolitičkom trenutku. Stranka UKIP, koja zagovara izlazak zemlje iz EU, nedavno je prvi put osvojila mesto u britanskom parlamentu i Kameron je pod velikim pritiskom evroskeptika.

– EU je vampir koji se gosti krvlju britanskih poreskih obveznika – izjavio je Najdžel Faraž, čelnik UKIP.

Velika Britanija sada tvrdi da neće izdvojiti dodatne dve milijarde evra za evropski budžet 1. decembra, poručuje premijer, uprkos pretnji Evropske komisije kaznama.
– Velika Britanija neće platiti dve milijarde evra nikome 1. decembra i odbacujemo visinu tog iznosa. Borićemo se protiv toga svim mogućim sredstvima – istakao je britanski premijer u Parlamentu u Londonu, po povratku iz Brisela.

Buni se, ali plati

Evropski komesar za budžet i finansijsko programiranje Jacek Dominik je novinarima u Briselu rekao da je iznenađen ljutitom reakcijom Britanaca na račun koji im je ispostavljen prošlog petka.

– Zakon kaže da moraju da plate – istakao je Dominik.
Dominik je istakao da je godišnja korekcija budžeta rutinska operacija u koju su bile uključene sve zemlje članice, uključujući i Britaniju.
– Bili su od početka uključeni u proces i obavešteni o sumi koju treba da plate – rekao je komesar i ukazao da se do sume došlo na osnovu podataka koje je dostavila britanska nacionalna agencija za statistiku i odobrila britanska vlada.
– Ne mogu isti podaci juče da im se sviđaju, a danas više ne – kaže Dominik.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here